واضح آرشیو وب فارسی:: فشار خون اصطلاحی کاربردی برای بیماری فشارخون بالا است و آنچه به این عنوان در نظر گرفته میشود، در منابع مختلف متفاوت است. معمولاً فشاری بیش از90/140 میلی متر جیوه را فشار خون بالا میگویند. قاتل خاموشی چون فشار خون بالا، حتی در صورت بی علامتی میتواند عامل حمله قلبی و سکته مغزی باشد، بنابراین علاوه بر شناسایی علائم فشار خون بهتر است هر چند وقت یکـبار فشــار خون خود را توسط دکتر فشار خون در مراکز درمانی چون کلینیک تخصصی قلب و فشار تپش اندازه گیری کنیم.
عوامل موثر در ایجاد فشار خون
حدودا ۹۵% درصد مردم از نوعی فشار خون رنج میبرند که علت قطعی نیز برای شناسایی آن پیدا نشده است. به این مدل افزایش خون، فشار خون اولیه گفته میشود.
عوامل مستعد کننده شامل موارد زیر میباشد:
۱_ عوامل محیطی
۲_ سن
۳_ ژنتیک
۴_ نژاد
۱_ عوامل محیطی:
به طور کلی عوامل محیطی و سبک زندگی افراد تاثیر مهمی بر روی سلامتی آنها دارد. برای مثال تحرک کم که باعث چاقی میشود میتواند زمینه ساز فشار خون بالا باشد. خوردن نمک زیاد نیز یکی از عوامل ایجاد کننده این عارضه است.
از عوامل محیطی دیگری که تاثیر زیادی بر روی افزایش فشار خون دارند، میتوان به استرس و تنش اشاره کرد. افرادی که در محیطهای تنش زا و پر استرس حضور پیدا میکنند نسبت به دیگران بیشتر در معرض این عارضه قرار میگیرند.
۲_ سن:
طبق مطالعات انجام شده افزایش فشارخون رابطه مستقیم با افزایش سن افراد دارد.
۳_ ژنتیک:
تحقیقات انجام شده بر روی افراد مختلف نشان میدهد که عوامل ژنتیکی که به ارث میرسند ارتباط مستقیم با افزایش فشارخون دارند، در نتیجه فشار خون نیز میتواند ارثی باشد.
۴_ نژاد:
به طور معمول بر اساس تحقیقات انجام شده افراد سفید پوست و نژادهای اروپایی و هندی بیشتر دچار این عارضه میشوند.
۵% افراد باقیمانده از مبتلایان به عارضه فشار خون، علت دقیق و مشخصی برای این بیماری ندارند. به این نوع از بیماری فشار خون، فشار خون ثانویه گفته میشود.
عوامل بروز در این نوع فشار خون میتواند شامل این موارد باشد:
۱_ بیماری کلیوی
۲_ داروها و سموم
۳_ بیماری های غدد درون ریز
۴_ اشکال در سیستم عصبی خودکار و یا سیستم هورمونی کلیه
چرا فشارخون بالا باید کنترل شود؟
برای تشخیص میزان فشار خون بالا باید در چند نوبت و در شرایط استاندارد میزان فشار خون را اندازه گیری کرد.
از جمله عارضه هایی که علت آن فشار خون است عبارتند از:
۱_ نارسایی قلبی
۲_ نارسایی کلیه
۳_ مشکلات عروق محیطی
۴_ تخریب عروق شبکیه چشم
۵_ سکته مغزی
۶_ حمله قلبی
به همین علت باید فشار خون بالا تحت کنترل قرار گیرند و از همین رو شناسایی علائم فشار خون بالا و پایین ضروری است.
چگونه میتوان فشار خون بالا را تشخیص داد؟
میزان فشار خون: فشار خون را باید در چند نوبت و در شرایط استاندارد اندازه گیری کرد.
نوار قلب: کمخونی موضعی و بزرگی بطن چپ در قلب را نشان میدهد
آزمایش ادرار: برای پیدا کردن بیماری های کلیوی استفاده میشود.
ازمایش خون: برای بررسی کردن عملکردهای اندام کلیه و چربی خون و قند خون مورد استفاده قرار میگیرد.
با توجه به آنکه تا کنون گفته شد، افراد با افزایش سن باید توجه بیشتری به فشارخون خود داشته باشند و مرتباً فشار خونشان را مورد بررسی قرار دهند. به طور کلی همهی افراد باید دقت بیشتری نیز بر روی سبک زندگیشان داشته باشند و از سبک زندگی نامناسب که سلامتشان را به خطر میاندازد دوری کنند.
همچنین افرادی که سابقه فشارخون خانوادگی دارند باید توجه بیشتری به فشار خونشان داشته باشند و مرتبا آن راتوسط متخصصین فشار خون اندازه گیری کنند تا در صورت مواجه شدن با این عارضه بتوانند سریع تر عملکرد مناسبی برای رفع و یا کنترل آن داشته باشند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد علائم فشار خون بالا و پایین می توانید به مقالات سایت کلینیک تخصصی قلب و فشار تپش مراجعه کنید.