واضح آرشیو وب فارسی:: بسیاری از مردم شاید یک یا دو حمله پانیک در طول زندگی خود تجربه کرده باشند؛ در بسیاری از اوقات این مشکل سریعا برطرف می شود. زمانی که یک موقعیت استرس زا به پایان میرسد شاید دیگر اثری از این حمله به جا نماند. اما نمی دانید حمله پانیک چیست در این مقاله توضیحات کامل تری درباره آن داده می شود. در این مقاله سعی داریم شما را بیشتر با این پدیده آشنا کنیم و راه های درمان حملات پانیک را ارائه دهیم. همچنین درباره روش های درمان آن از جمله دارو درمانی، روان درمانی و سابلیمینال مختصری توضیح می دهیم.
اختلال پانیک چیست؟
بسیاری حملات پانیک را حمله قلبی اشتباه می گیرند پس ابتدا اجازه بدهید توضیح که حمله پانیک چیست؟ حمله پانیک یک دوره ناگهانی ترس و یا اضطراب شدید است که در صورت عدم وجود خطر واقعی یا علت ظاهری، واکنشهای فیزیکی شدیدی را ایجاد میکند. حملات پانیک می تواند بسیار ترسناک باشند. هنگامی که حملات پانیک رخ می دهند، ممکن است فکر کنید در حال از دست دادن کنترل خود، حمله قلبی یا حتی مرگ هستید. اگرچه حملات پانیک به خودی خود تهدید کننده زندگی نیستند، اما میتوانند ترسناک باشند و به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند.

چطور بفهمیم دچار حملات پانیک شده ایم؟
حملات پانیک معمولا به طور ناگهانی و بدون هشدار قبلی شروع می شوند. ممکن است زمانی که در حال رانندگی هستید و یا زمانی که در جلسات کاری خود حضور دارید، دچار این حملات شوید. حملات پانیک میتوانند به طور مکرر و یا هرازچندگاهی رخ دهند. علائم این نوع حملات معمولا در عرض چند دقیقه به اوج میرسند و پس از اتمام آن احساس خستگی و بی حالی بروز میکنند. اما شاخصترین علائم حملات پانیک شامل موارد زیر است:
احساس ترس و اضطراب بسیار شدید
ترس از دست دادن کنترل خود و حتی احساس مرگ
افزایش ضربان قلب و تعریق بدن
لرزش دست و پا
تنگی نفس و گرفتگی گلو
حالت تهوع
درد معده و قفسه سینه
سردرد و سرگیجه همراه با بی حسی و گزگز
اما به خاطر داشته باشید که بدترین حس در حملات پانیک، ترس از این است که شما دوباره دچار حمله شوید. بطوری که این ترس شما را از حضور در موقعیتهای خاص بازدارد.
چه زمانی باید به متخصص مراجعه کنید؟
اگر علائم حملات پانیک را دارید و حتی دچار این حملات میشوید؛ بهتر است هرچه زودتر به متخصصین مراجعه کنید. این حملات خطرناک و کشنده نیستند اما میتوانند بسیار ناراحت کننده و سخت باشند. همچنین کنترل حملات پانیک به تنهایی دشوار است و وجود یک متخصص بسیار ضروری است. حملات وحشت زدگی یا همان پانیک میتوانند علائمی مشابه علائم سایر بیماریها مانند حملات قلبی داشته باشند. بنابراین بهتر است برای درمان آن به یک متخصص مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که این حملات ممکن است بدون درمان بدتر شوند.
حملات وحشتزدگی (پانیک) بیشتر سراغ چه افرادی میآیند؟
علل این حملات مشخص نیست. اما عواملی میتوانند بر بروز آن نقش داشته باشند. ژنتیک افرادی که خانواده و یا اطرافیانشان به این اختلال مبتلا هستند میتواند در بروز اختلال پانیک تاثیر زیادی داشته باشد. استرس و اضطراب شدید یکی دیگر از عوامل بروز حملات پانیک است. افرادی که خلق و خوی استرسی دارند و مستعد احساسات منفی هستند، بیشتر دچار این اختلال میشوند. همچنین افرادی که مشکلات مغزی داشته و یا تغییراتی در عملکرد بخشهایی از مغز خود را تجربه کردهاند، جزء مستعدان این اختلال هستند.
تشخیص دقیق برای اختلال پانیک
برای تشخیص دقیقتر این اختلال باید یک معاینه فیزیکی کامل انجام شود. آزمایش خون برای بررسی کارکرد غده تیروئید، آزمایشات مربوط به قلب و همچنین بررسی نوار قلب میتواند بر دقت این تشخیص بیافزاید. اما برای تشخیص پانیک و حملات وحشتزدگی نباید از وضعیت روانشناختی غافل شد. صحبت در مورد علائم، ترسها یا نگرانیها، موقعیت های استرس زا، مشکلات رابطه، موقعیت هایی که ممکن است از آنها اجتناب کنید و سابقه خانوادگی بسیار مهم هستند. برای این تشخیص ممکن است متخصصین از پرسشنامههای معتبر علمی برای ارزیابی خود استفاده کنند. همچنین مصرف الکل و یا مواد میتواند نقش مهمی داشته باشند.
بهترین راههای درمان حملات پانیک
درمان به موقع و موثر میتواند به کاهش شدت و دفعات حملات پانیک کمک کند. گزینههای اصلی درمان این اختلال رواندرمانی و دارو است. البته نوع درمان معمولا به شدت حملات، سوابق، در دسترس بودن درمانگر و حتی انتخاب خود شما بستگی دارد.
رواندرمانی: روان درمانی میتواند اولین راه درمان برای شما باشد. در این نوع درمان به شما کمک میشود تا این اختلال را بیشتر و راحتتر درک کنید. همچنین با ارائه آموزشهای موثر یاد میگیرید که چگونه آن را مهار کنید و یا با آن کنار بیائید. یک درمان موفقیت آمیز می تواند به شما کمک کند بر ترس از موقعیت هایی که به دلیل حملات پانیک از آنها اجتناب کرده اید غلبه کنید. فقط کافی است صبور و پرتلاش باشید. پس از آن شاهد کاهش علائم حمله پانیک در طی چند هفته باشید. در این صورت علائم به طور قابل توجهی کاهش مییابند و ظرف چند ماه از بین میروند.
دارودرمانی: چندین نوع دارو در مدیریت علائم حملات پانیک موثر هستند، از این داروها میتوان به؛ مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین، داروهای ضد افسردگی، فلوکستین، پاروکستین، سرترالین، مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین و آرامبخشها اشاره کرد. همه داروها عوارض جانبی دارند و برخی از آنها ممکن است در شرایط خاصی مانند بارداری توصیه نشوند. بنابراین حتما با پزشک خود در مورد عوارض و خطرات احتمالی صحبت کنید.
سابلیمینال: سابلیمینال در برخی از افراد می تواند با کاهش یا درمان حملات پانیک آنها کمک کند. شاید این سئوال به ذهن شما آمده باشد که سابلیمینال چیست؟
سابلیمینال چیست؟
به زبان ساده سابلیمینال یعنی زیر آستانه حسی (زیر آستانه شنوایی یا زیر آستانه بینایی) و پیام سابلیمینال پیامی است که قادر به شنیدن یا دیدن آن نباشید. یعنی یا آنقدر آهسته پخش شود که قادر به شنیدن آن نباشید یا آنقدر سریع پخش شود که قادر به دیدن آن نباشید. به زبان ساده تر پیام های سابلیمینال آگاهانه قابل تشخیص نیستند اما بر ناهشیار اثر می گذارند.
مراحل درمان خانگی برای حملات پانیک
1. باتوجه به این که اولین مرحله درمان حملات پانیک باید توسط متخصصان صورت گیرد؛ بنابراین باید به این مرحله توجه خاصی کنید. شما ابتدا باید به برنامه درمانی خود پایبند باشید و با درمانگر خود همکاری کنید. باید با ترسهایتان روبرو شوید و اگر نیاز بود از درمانهای گروهی استفاده کنید.
2. از مصرف کافئین، الکل، سیگار و مواد مخدر جدا خودداری کنید. این عوامل باعث تحریک پذیری و تشدید حملات پانیک شده و میتوانند روند درمان را مختل کنند.
3. از تکنیکهای مدیریت استرس و آرامش استفاده کنید. به عنوان مثال، یوگا، تنفس عمیق و ریلکسیشن، آرامسازی عضلانی (فشار دادن یک عضله در یک زمان و سپس رها کردن کامل تنش تا زمانی که تمام عضلات بدن آرام شوند) نیز مفید است.
4. فعالیتهای بدنی خود را افزایش دهید. ورزش کنید و پیادهروی را فراموش نکنید. ورزشهای هوازی ممکن است اثر آرام بخشی بر خلق و خوی شما داشته باشند.
5. خواب خود را کنترل کنید. خواب کافی داشته باشید و به اندازه کافی بخوابید تا در طول روز احساس خواب آلودگی نکنید. توجه کنید که کیفیت خواب بارزشتر از مقدار آن است.
6.در کنار انجام فعالیت های روزانه به فایل سابلیمینال گوش کنید
خلاصه و جمع بندی
پس از مطالعه این مطلب حتما می دانید که پانیک چیست (و البته سابلیمینال چیست) و حتما حملات پانیک و اختلال وحشت زدگی قابل درمان هستند. این اختلال کشنده نیست و با استفاده از درمانهای موثر میتوانید آن را کنترل و یا درمان کنید. برای این کار حتما از متخصصین کمک بگیرید و باور داشته باشید که ترسهای شما قابل روبرو شدن هستند و میتوانید آنها را شکست دهید.