تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 4 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):يك حديث بفهمى بهتر است از آن كه هزار حديث [نفهميده] نقل كنى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1818109384




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خروج از برجام: سناریویی برای جنگ؟


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: خروج از برجام: سناریویی برای جنگ؟
در صورت شکست آن سناریو، احتمال جنگ بالا خواهد رفت. اگر هدف آمریکا از خروج برجام را تصمیم برای جنگ بدانیم که احتمال این سناریو 40 درصد می باشد(نه آن هدف اعلامی فشار برای اصلاح توافق) در این صورت خروج از برجام دامی است که آمریکا برای ایران پهن کرده که با خروج از برجام، دوباره متحدین اروپایی خود را به سمت خود هل داده و با محدودیت های بیشتر ایران بر سر اصلاح توافق و یا مقاومت ایران، آن ها نیز به ادعاهای ترامپ مشروعیت بیشتری داده و به سمت آمریکا سوق داده شوند.
آفتاب‌‌نیوز :  شهروز ابراهیمی*- با خروج آمریکا از برجام سوال این است که اهداف آمریکا بعد از خروج چیست؟


در سیاست بین المل دولت های متخاصم با یکدیگر در وهله اول سعی می کنند به اهداف خود از طریق دیپلماسی برسند. به احتمال زیاد(با احتمال 60 درصد) بهترین سناریو برای آمریکا این است که المثنای مورد کره شمالی که چین را تحت فشار قرار داد که متحد نزدیک خود کره شمالی را به مذاکره و توافق با آمریکا وا دارد آمریکا این بار می خواد در درجه اول روسیه و در درجه دوم اتحادیه اروپا را تحت فشار بگذارد که ایران را ترغیب به مذاکره مجدد بر سر برجام و تسری آن به یک مجموعه توافقات گسترده(از جمله در بر گرفتن توانایی های موشکی ایران، تحدید نفوذ منطقه ای ایران، طرح ریزی ساختار جدید امنیت در منطقه) بنماید. در چنین صورتی آن ها آن چه را که می خواهند بدست خواهند آورد. 


این سناریو در شرایط جدید منطقه و محدودیت های اجرای برجام پس از خروج آمریکا امکان تحقق کمتری خواهد داشت ولی در صورت موفقیت از جنگ جلوگیری خواهد شد. دلایل امکان تحقق کمتر این سناریو به شرح ذیل می باشد:


1-در شرایط خروج آمریکا از برجام، عدم قطعیت در روابط بین شرکت های اقتصادی اروپایی با ایران بوجود خواهد آمد. حتی قراردادهایی که با آنها منعقد شده است مثل قرارداد های نفتی که با توتال منعقد شده است، معلوم نیست که به چه سرنوشتی دچار خواهد شد.


2-بعید است که ایران تن به مذاکره مجدد بر سر برجام و مخصوصأ تسری آن به ابعاد دیگر نظامی همچون مذاکره بر سر توانایی های موشکی بدهد. روانشناسی سیاسی تصمیم گیران ایران از جمله در راس نظام حاکی از این است که آن ها این سناریو را سناریوی "لیبیایی سازی" یا "عراقی سازی" پرونده هسته ای ایران تفسیر می کنند و هر گام عقب نشینی را به منزله ی یک گام پیشتاری آمریکا تلقی می کنند.


3-ایران به احتمال زیاد به روسیه و چین نزدیک تر از پیش خواهد گشت. در شرایط فشارهای روبه ازدیاد آمریکا و احتمال جنگ، ایران دست به "موازنه سازی هر چه بیشتر خارجی" خواهد زد. اتحادها و ائتلاف های منطقه بیش از پیش شفاف تر خواهد شد و این خود خطر جنگ را هم بیش از پیش افزایش خواهد داد. یعنی بازدارندگی از طریق موازنه سازی خارجی با هدف جلوگیری از جنگ ممکن است به ضد خود تبدیل شود و فضای منطقه ای و بین المللی را متشنج تر نماید. 




4-در صورت حاکم شدن شرایط فوق، آمریکایی ها ادعا خواهند کرد که نفوذ منطقه ای ایران مجددأ افزایش یافته و لذا برای جلوگیری از نفوذ منطقه ای ایران جنگ های نیابتی در سوریه و یمن افزایش خواهد یافت.


در صورت شکست آن سناریو، احتمال جنگ بالا خواهد رفت. اگر هدف آمریکا از خروج برجام را تصمیم برای جنگ بدانیم که احتمال این سناریو 40 درصد می باشد(نه آن هدف اعلامی فشار برای اصلاح توافق) در این صورت خروج از برجام دامی است که آمریکا برای ایران پهن کرده که با خروج از برجام، دوباره متحدین اروپایی خود را به سمت خود هل داده و با محدودیت های بیشتر ایران بر سر اصلاح توافق و یا مقاومت ایران، آن ها نیز به ادعاهای ترامپ مشروعیت بیشتری داده و به سمت آمریکا سوق داده شوند. جدای از این که آمریکاییان برای منافع خود ابایی از جنگ ندارند، ما خود نیز باید به گذشته دور و دراز رجوع کنیم وببینیم که در سیاست خارجی(طی چند دهه) چه کرده ایم که امروز با این همه هجمه سنگین و حداقل با فشار و استرس مداوم تحریم ها و بی ثباتی اقتصادی و استرس جنگ مواجه هستیم. آیا تغییر مسیر و بازنگری در این مسیر پیموده شده امکان پذیر نیست؟ تغییر و بازنگری ای که ضمن حفظ ارزش ها، ابرهای ظلمانی تحریم و فشار و استرس جنگ را بکلی از آسمان ایران و منطقه دور کند و هزینه های نظامی منطقه به سمت رفاه و آرامش سوق داده شود؟  


دانشیار روابط بین الملل دانشگاه اصفهان






۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن