واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: آنها معتقدند اگر بخواهیم قید وجه التزام را هم برداریم بدون اینکه راهکاری ارائه دهیم، باید فاتحه نظام بانکی و بانکداری را در کشور خواند...
به گزارش تراز ،در دو یادداشت گذشته به بیان نکاتی در خصوص جرایم دیرکرد بانک ها و فتاوای فقها در این رابطه پرداختیم. هرچند در شرایط خاصی برخی فقها حکم به جواز این مساله را داده اند. در این مجال نیز به بیان مختصر چند نکته دیگر می پردازیم:
- برخی امور قطعا حرامند!
بعضی امور صورت گرفته از هیچ وجه شرعی برخوردار نیست. مثلا اینکه برخی از بانک ها در جریمه های دیرکرد را روی جریمه های قبلی می بندند و از جریمه ها هم سود می گیرند. همانگونه که نوشتیم این مساله که جریمه به صورت تصاعدی بالا برود حرام است.
- بندی که مورد تایید شورای نگهبان است
مطابق نظر شورای پول و اعتبار و تأیید شورای نگهبان قانون اساسی، بانک ها اجازه دارند در قراردادهای اعطای تسهیلات با مشتریان خود، بندی را به عنوان بند وجه التزام بگنجانند تا گیرندگان تسهیلات ملزم به بازپرداخت اصل و سود تسهیلات دریافتی در سررسید شوند.
- اختلاف فقها درباره وجه التزام
البته بین مراجع عظام تقلید و فقها بر سر کیفیت و چگونگی اعمال بند مربوط به وجه التزام اختلاف نظر وجود دارد اما آنچه روشن است اینکه بانک ها براساس قانون اساسی ملزم به اجرای قوانین و مقرراتی هستند که شورای نگهبان قانون اساسی بر آن تأکید دارد و آنها را تأیید کرده است.
- بندی برای کسانی که واقعا توان پرداخت ندارند
یکی از موضوعات مهمی که البته اعمال آن بسیار مشکل است اینکه باید تفاوت قائل شد بین افرادی که واقعا اراده ای برای بازپرداخت تسهیلات دریافتی ندارند، با کسانی که توان پرداخت ندارند یا اینکه از برنامه اقتصادی شان عقب هستند و در صورت استمهال امکان بازپرداخت وجود خواهد داشت.
- بدون وجه التزام نظام بانکی مختل می شود!؟
از طرفی برخی کارشناسان بانکی معتقدند اگر همین قید وجه التزام را نیز زیر سوال ببریم و نتوانیم راهکار عملیاتی دیگری جایگزین آن نماییم نظام بانکی و اقتصادی کشور مختل شود و حجم بسیار بالای مطالبات معوق بانک ها آن هم با وجود وجه التزام، نشان آن است. آنها معتقدند اگر بخواهیم قید وجه التزام را هم برداریم بدون اینکه راهکاری ارائه دهیم، باید فاتحه نظام بانکی و بانکداری را در کشور خواند.
- توضیح رئیس کل بانک مرکزی
رئیس کل بانک مرکزی در مورد جریمه دیرکرد بانکها می گوید: جریمه دیرکرد حرام است اما ما بر مبنای دستورالعمل شورای نگهبان، وجه التزام را اجرا می کنیم که مقررات خاص خود را دارد و بحث شرعی آن از طریق مکانیزم وجه التزام تا حدود زیادی حل شده است.
- این کار زیبنده نظام اسلامی نیست
آیتالله نوری همدانی با تأکید براینکه فرهنگ قرض گرفتن از اروپا آمد که در آنجا بانکها صاحب همهچیز هستند و دولتها را بر سر کار میآورند و از مردم کاری ساخته نیست، گفته است که "این فرهنگ زیبنده نظام اسلامی نیست و جریمه دیرکرد حرام است و پولهای مردم باید در راه تولید و کشاورزی حل شود".
- جریمه کسانی را که ندارند ببخشند
همچنین آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به اضافه شدن بانکها و جریمههای بانکی،گفته است که "از یک طرف بانکهای زیادی تأسیس شده است و از سوی دیگر وام میدهند و جریمه میکنند و این جریمههای تأخیر در حکم تعزیر است و وظیفه حاکم شرع است و مال بیت المال است نه بانک، در این صورت بهتر است ملاحظه کنند و جریمه را از کسانی که ندارند، صرفنظر کنند".
زمانبندی انتشار: 7 اسفند 1395 - 10:03
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]