واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: «همين حوالي» نگاهي متفاوت به دوره تنهايي آدمها دارد
مستند «همين حوالي» به كارگرداني بنيامين اثباتي، به بررسي چرايي حضور برخي پدرها و مادرها در خانه سالمندان ميپردازد. ...
نویسنده : وحيد مهري
مستند «همين حوالي» به كارگرداني بنيامين اثباتي، به بررسي چرايي حضور برخي پدرها و مادرها در خانه سالمندان ميپردازد.
بنيامين اثباتي كارگردان عرصه مستند در گفتوگو با خبرنگار ما درباره مستند «همين حوالي» كه به بخش «خرد و تجربه» دهمين جشنواره بينالمللي «سينماحقيقت» راه يافته است، گفت: شايد اينطور بتوانم در مورد مستند «همين حوالي» و ايده اوليه آن بگويم كه در ابتدا قصد ساختن اين مستند وجود نداشت و همهچيز با يك گفتوگوي ساده ميان من و يك سالمند در خانه سالمندان شروع شد.
وي افزود: در گفتوگوي آن روز كه البته با چندين سالمند يعني حدود ۳۲ نفر صورت گرفت، نوبت به زن سالمندي رسيد كه ۸۱ سال سن داشت. در ميانه گفتوگو از او پرسيدم چرا به خانه سالمندان آمدي؟ او جواب داد من در كنار خانواده فرزندم مدتي زندگي ميكردم اما به مرور مشكلاتي ميان من و عروسم درگرفت كه در نهايت با دعوا و مرافعه ميان من و عروسم از خانه رانده شدم و به اينجا آمدم. به او گفتم: پسرت در اين ميان چه راهي را پيش ميگرفت؟ كه گفت: او هم طرفدار زنش بود و تصميم به بيرون كردن من را با هم داشتند. اثباتي عنوان كرد: دقيقاً در همان حين بود كه يك سؤال ساده در ذهن من ايجاد شد كه ايده ساخت مستند «همين حوالي» شد و آن اينكه چرا بايد براي اين زن ناراحت بود و براي او افسوس خورد و فرزند و عروسش را محكوم كرد، شايد حق با فرزند و عروسش باشد! براي پاسخ به اين پرسش با دوندگيهاي زياد گفتوگويي را با عروس و پسر ترتيب دادم و نتيجه گفتوگوها چيز ديگري را روشن كرد؛ اينكه شايد حق با زن سالمند نباشد، در نتيجه رويكرد مستند من كه در فضايي در تأييد سالمندان پيش ميرفت، مسير خود را تغيير داد و اين جمله باعث شكلگيري مستند «همين حوالي» شد: «شايد بخشي از كساني كه در خانه سالمندان هستند خودشان مقصرند.» بر همين اساس تمامي گفتوگوها با ديگر سالمندان فيلم با توجه به همين جمله پيش رفت و نتايج قابل توجهي را نمايان كرد.
اين كارگردان بيان كرد: در ادامه كار و در روند شكلگيري اين مستند با كودك ۸ ساله تا سالمندان ۸۰ ساله مصاحبه و گفتوگو شد؛ يعني چيزي حدود ۸۲ ساعت گفتوگو. بر همين اساس محوريت تمامي سؤالها كه در اصل مسير مستند را طي ميكرد به روابط ميان والدين و فرزندان از كودكي تا حال اشاره ميكرد، اينكه چقدر خواستهها و نيازهاي فرزندان در دورانهاي مختلف زندگيشان با پدر و مادر مورد توجه قرار گرفته و چقدر والدين به آنها توجه ويژه داشتهاند. مواردي مثل خريد دوچرخه كه چقدر ميتواند مورد كوچكي باشد اما يك جوان ۳۷ ساله هنوز به عنوان يك عقده از آن ياد ميكند. انتخاب رشته تحصيلي، انتخاب همسر، گرفتن تولد در كودكي، انتخاب كار، انتخاب دوست و موارد بيشماري كه در مثال كوچك بود اما به دليل ناديده گرفته شدن آنها توسط پدران و مادرانشان، حال در سنين بزرگسالي به عقدهها و گرههاي غيرقابل حلي تبديل شده بودند و فاصله ميان آنها را هر روز زيادتر ميكرد و محبت و دلبستگي را به مرور از بين ميبرد.
اثباتي ادامه داد: نكته جالبتر اين بود كه به دليل ناديده گرفته شدن بخش قابل توجهي از نيازهاي فرزندان در دورانهاي پيشين، حال امروز گسلي بزرگ ميان آنها و والدينشان شكل گرفته است و در نهايت امروز كه والدين به دلايل مختلف جسمي، روحي و رفتاري به فرزندانشان احتياج پيدا كردهاند، حال فرزندان هستند كه خواستههاي والدين را ناديده ميگيرند و توجه جدي به آنها نميكنند. شايد اين رفتار نتيجه همان برخوردها از طرف والدين در دوران كودكي و جواني باشد.
اين مستندساز بيان كرد: به نظر من مستندهاي گوناگوني در رابطه با سالمندي و پير شدن ساخته شده و عموماً در اين مستندها حق با والدين بوده و بيمهري هميشه از طرف فرزندان تصوير شده است، چه در تلويزيون و چه در رسانههاي ديگر تصويري و متني؛ اما چرا نبايد يك بار زاويه دوربين را برگرداند و با نگاهي موشكافانه و پژوهشگرانه به رفتار والدين در دورانهاي قبل نگاه نكرد؟ آيا اين جمله نميتواند درست باشد كه: «شايد بخشي از كساني كه در خانه سالمندان هستند يا به نوعي به فراموشي توسط فرزندانشان دچار شدهاند، خودشان مقصرند؟»
وي گفت: يادم ميآيد در حال پر كردن فرم شركت در جشنواره در قسمت خلاصه داستان نوشتم: «همين حوالي؛ مستندي كه بايد ديده شود». تمامي گفتوگوها كه با ۱۸ نفر در فيلم در فضاهاي مختلف تصويري انجام شده، در راستاي بررسي و پژوهش همين معضل است و شايد مستند «همين حوالي» مستندي در مورد روابط ميان والدين و فرزندان، اين بار تلنگري به برخي رفتارهاي والدين باشد تا فرزندان.
اثباتي در پايان اظهار كرد: مستند «همين حوالي» با زمان ۳۰ دقيقه در مدت ۳ سال تصويربرداري، براي دهمين جشنواره «سينما حقيقت» تهيه و به دبيرخانه جشنواره ارائه و در بخش رقابتي «خرد و تجربه» به همراه ۹ فيلم ديگر پذيرفته شد. اميدوارم نگاهي كه در اين مستند از طرف تيم توليد وجود داشته، با حساسيت قابلتوجهي از طرف جشنواره «سينماحقيقت» روبهرو شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]