تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 21 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):ردم دو گروه‏اند: دانشمند و دانش‏اندوز و در غير اين دو، خيرى نيست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852042847




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تاثیر 30 درصدی نرخ ارز بر سبد مصرف‌ کننده


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: پایگاه خبری خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبِنا): تغییر نرخ ارز می‌تواند قیمت ۳۰ درصد از اقلام سبد مصرف‌کننده را به طور معناداری متاثر کند؛ علیرغم این مسئله، پیشنهاد می‌شود بانک مرکزی سیاست نرخ ارز شناور مدیریت شده را انتخاب کرده و تبعات تورمی آن را نیز بپذیرد؛ اما در مقابل با کاهش نوسانات بازار ارز، بخشی از هزینه‌های تورمی این سیاست ارزی را کاهش دهد.
 

 مطابق با سال پایه ۱۳۹۰، سبد مصرف‌کننده نمونه حاوی ۳۸۱ قلم کالا و خدمت است که بخشی از این اقلام، به ویژه کالا، از محل واردات تامین می‌شود. میانگین وزنی شاخص قیمت این ۳۸۱ قلم، شاخص قیمت مصرف‌کننده را می‌سازد و تغییر در شاخص قیمت مصرف‌کننده در یک ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل نیز همان نرخ تورم نقطه به نقطه اعلام شده از سوی بانک مرکزی را شکل می‌دهد.

بر این اساس، آشکار است که تغییر در نرخ ارز بازار آزاد یا تغییر در قیمت جهانی اقلام وارداتی، می‌تواند قیمت این اقلام در سبد مصرف‌کننده را متاثر کرده و به تغییر در شاخص قیمت مصرف‌کننده منجر شود و در ادامه نرخ تورم را تغییر دهد. همچنین، بررسی رفتار سری زمانی تورم ایران نشان می‌دهد که در کوتاه‌مدت، از میان مجموعه متغیرهایی که رفتار نرخ تورم ایران را توضیح می‌دهند، یکی از مهمترین عوامل موثر بر نرخ تورم، تغییرات نرخ ارز است که با توضیحات فوق در تطابق است.

در ادبیات اقتصادی، تاثیر تغییر در نرخ ارز بازار آزاد بر قیمت اقلام وارداتی سبد مصرف‌کننده را گذر ارز می‌نامند و هرچه گذر ارز بزرگتر باشد، اثر تورمی (ضد تورمی) افزایش (کاهش) ارز بیشتر خواهد بود. مطالعه‌ای که توسط نگارنده برای سنجش گذر ارز در ایران انجام شده، نشان می‌دهد که حدود ۳۰ درصد اقلام سبد مصرف‌کننده به تغییر نرخ ارز واکنش نشان می‌دهند و ۷۰ درصد اقلام واکنش معناداری به تغییر نرخ ارز ندارند.

اقلامی که از تغییر نرخ ارز متاثرند عموما مربوط به برخی اقلام گروه‌ خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها (نظیر برنج، چای و روغن)، گروه دخانیات، برخی اقلام گروه‌ پوشاک و کفش، برخی اقلام گروه‌ اثاث و لوازم مورد استفاده در منزل، لوازم آرایش و بهداشتی و لوازم خودرو است.

اقلامی هم که از شوک ارزی متاثر نمی‌شوند عموما مربوط به برخی اقلام گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها (نظیر نان، مرکبات و سبزیجات)، برخی اقلام گروه‌ پوشاک و کفش (نظیر اجرت دوخت لباس)، برخی اقلام گروه مسکن و آب، برق و گاز (نظیر هزینه آب، برق، گاز و اجاره بهای مسکن)، برخی اقلام گروه بهداشت و درمان (نظیر حق ویزیت پزشک و هزینه آزمایش‌های پزشکی)، برخی اقلام گروه تفریح و امور فرهنگی (نظیر شهریه مدرسه، قیمت روزنامه و کتاب درسی) و اقلام گروه‌های حمل و نقل و ارتباطات است.

بنابراین، به نظر می‌رسد غالب اقلامی که از تغییر نرخ ارز متاثرند، مربوط به گروه کالا و غالب اقلامی که از تغییر نرخ ارز تاثیرپذیر نیستند، مربوط به گروه خدمات است. به این ترتیب، آشکار است که هر تغییری در نرخ ارز به وقوع بپیوندد، قیمت ۳۰ درصد اقلام سبد مصرف کننده را تحت تاثیر قرار داده و اثر تورمی خود را به تدریج آشکار می‌کند.

با این تفاسیر، سوالی که مطرح می‌شود آن است که سیاست ارزی بانک مرکزی چه باید باشد؟ آیا به واسطه تاثیر تغییرات ارز بر نرخ تورم، بانک مرکزی باید همانند دهه ۸۰ شمسی سیاست تثبیت نرخ ارز از طریق دلارهای نفتی را در پیش بگیرد؟

پاسخ به این سوال قطعا منفی است. به این دلیل که اولا، شکاف موجود بین تورم داخلی و خارجی که هر ساله شاهد آن هستیم انباره تورمی شکل می‌دهد و هرگاه دولت ارز کافی برای تثبیت بازار ارز نداشته باشد، این انباره تورمی می‌تواند به یکباره بر روی نرخ ارز تخلیه شود و نوسان قابل توجهی در این بازار به‌وجود آورد. ثانیا، تثبیت نرخ ارز تراز تجاری کشور را تضعیف کرده و توان صادراتی را دچار افول می‌کند.

بر این اساس سیاست ارزی بانک مرکزی باید نرخ ارز شناور مدیریت شده باشد؛ به طوری‌که بانک مرکزی اجازه دهد نرخ ارز متناسب با شکاف تورم داخل و خارج و همچنین بنیان‌های اقتصادی تعدیل شود و هزینه‌های تورمی این سیاست ارزی را نیز بپذیرد. البته بانک مرکزی می‌تواند با سیاست هدفگذاری تورمی و کنترل نرخ رشد نقدینگی در اقتصاد، از بروز فشارهای تورمی و در نتیجه تخلیه آن بر نرخ ارز تا حدود زیادی بکاهد و با به حداقل رساندن نوسانات بازار ارز، هزینه‌های تورمی سیاست نرخ ارز شناور مدیریت شده را کاهش دهد.

چراکه هرچه نوسان ارز افزایش یابد، نااطمینانی در این بازار تشدید شده و خرده فروشان تصمیم می‌گیرند تا دفعات و اندازه تغییرات قیمت خود را افزایش دهند که این امر خود سبب افزایش تورم می‌شود.

در پایان پیشنهاد می‌شود بانک مرکزی اجازه دهد نرخ ارز متناسب با شکاف تورم داخل و خارج و همچنین سایر مولفه‌های اقتصاد کلان تغییر کند و در عین حال بکوشد تا با استفاده از تمامی ابزارهای در اختیار، نوسانات بازار ارز را به حداقل برساند و از این طریق هزینه تورمی سیاست ارزی خود را کاهش دهد.



۱۶ آذر ۱۳۹۵ - ۱۸:۳۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن