تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 11 اردیبهشت 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):سه چيز است كه هر كس نداشته باشد نه از من است و نه از خداى عزّوجلّ. عرض شد: اى ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

بلومبارد

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

خرید اکانت اسپاتیفای

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

تعمیر گیربکس اتوماتیک

دیزل ژنراتور موتور سازان

سرور اختصاصی ایران

سایت ایمالز

تور دبی

سایبان ماشین

جملات زیبا

دزدگیر منزل

ماربل شیت

تشریفات روناک

آموزش آرایشگری رایگان

طراحی سایت تهران سایت

آموزشگاه زبان

اجاره سند در شیراز

ترازوی آزمایشگاهی

رنگ استخری

فروش اقساطی کوییک

راهبند تبریز

ترازوی آزمایشگاهی

قطعات لیفتراک

وکیل تبریز

خرید اجاق گاز رومیزی

آموزش ارز دیجیتال در تهران

شاپیفای چیست

فروش اقساطی ایران خودرو

واردات از چین

قیمت نردبان تاشو

وکیل کرج

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پراپ تریدینگ معتبر ایرانی

نهال گردو

صنعت نواز

پیچ و مهره

خرید اکانت اسپاتیفای

صنعت نواز

لوله پلی اتیلن

کرم ضد آفتاب لاکچری کوین SPF50

دانلود آهنگ

طراحی کاتالوگ فوری

واردات از چین

اجاره کولر

دفتر شکرگزاری

تسکین فوری درد بواسیر

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید سی پی ارزان

خرید تجهیزات دندانپزشکی اقساطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1798995074




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آیا طرح‌های کتابخوانی عمومی موفق بوده‌اند؟


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: آیا طرح‌های کتابخوانی عمومی موفق بوده‌اند؟
برای افزایش میزان رغبت مردم به مطالعه و به دنبال آن افزایش سواد و آگاهی، طرح‌هایی برای خواندن کتاب در فضاهای عمومی ایجاد شدند.

آیا طرح های کتابخوانی عمومی موفق بوده اند؟
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «اگر علم در ثریا باشد، مردانی از سرزمین پارس بدان دست خواهد یافت». در طول تاریخ، یکی از شاخصه‌های مردمان ایران، داشتن معلومات و دانش در هر زمینه‌ای بوده است. بی شک هر نسلی، دانش، معلومات و حکایات را از طریق خواندن دانسته‌های ارزشمند دانشمندان و حکیمان پیش از خود به دست می‌آورد. مطالعه از دیرباز در زندگی همه مردم تاثیر زیادی داشته و فردای بهتر را برای آنان به ارمغان آورده است.
 
اما در چند سال اخیر، تیراژ پایین کتاب، کمبود مطالعه مردم و علاقه نداشتن به کتابخوانی باعث نگرانی اهالی فرهنگ و ادب شده است. پایین آمدن سرانه مطالعه در ایران، معضلی است که در چند سال اخیر بیش از پیش پررنگ شده و هر جایی در محافل ادیبان و دغدغه مندان فرهنگ سخن از آن است. در این باره صحبت بسیار شده و بحث‌های کارشناسی فراوانی انجام شده است و دلایل مطالعه کم مردم،  لیستی پر از دلایل منطقی و غیر منطقی و حتی گاهی بهانه جویی است.

انتظاری که دلسوزان فرهنگ و ادب از مسئولان فرهنگی کشور دارند، ایجاد فضای مطالعه مناسب برای اقشار مختلف جامعه است. به نحوی که مردم بتوانند بدون صرف هزینه و در اوقات مناسب به خواندن بپردازند. این فضا و فرصت‌های مطالعه می‌تواند به اشکال گوناگونی اتفاق بیفتد. حتی می‌توان از علاقمندی مردم به فضاهای مجازی نیز برای افزایش میزان رغبت به خواندن استفاده کرد.
 
البته واضح است که متولیان و مسئولان فرهنگی بیش از هر قشری درصدد رفع مطالعه کم و آسیب‌های ناشی از آن هستند و در این زمینه اقداماتی نیز انجام شده است. اما متاسفانه نتیجه بخش نبوده و آنچه در جامعه می‌بینیم، نشان از این می‌دهد که این تلاش، به سرانجام جدی نرسیده و همچنان نگرانی‌ها بابت نخواندن و یا کم خواندن وجود دارد.
 
دولت و یا شهرداری برای افزایش میزان مطالعه مردم و ترغیب به مطالعه در سال‌های اخیر اقداماتی انجام داده است. طرح‌هایی مانند «ایستگاه مطالعه» از آن جمله است. به این شکل که کتاب‌ها در اتوبوس، مترو و یا پارک‌ها برای استفاده عموم گذاشته می‌شد تا در اوقات فراغت از آنها استفاده کنند. اما اغلب این طرح‌ها یا ناموفق بود و یا برای مدت زمان کوتاهی انجام شد.
 
در این طرح‌ها، جدا از بحث جذاب بودن و یا نبودن کتابها، معضل مهمی وجود دارد. کتاب‌ها به مرور زمان یا به سرقت رفته و یا با بی‌نظمی پاره و خراب می‌شوند و متاسفانه احساس خوب خواندن در این طرح‌ها معمولا بیشتر از چند ساعتی دوام نمی‌آورد.
 
 دکتر جعفر بای جامعه شناس و آسیب شناس، درباره چاره معضل آسیب رساندن تعداد کمی از مردم به کتاب‌های عمومی می‌گوید: «آسیب زدن به کتابی که در دسترس عموم مردم است و یا به سرقت بردن آن، برای مدت زمانی مشخص اتفاق می‌افتد و ادامه دار نیست. به نظر من باید برای این کار هزینه شود و هر چقدر لازم است جای خالی کتاب‌ها پر شود تا بالاخره این رفتارهایی که از طرف عده معدودی از مردم رخ می‌دهد، و نشانه رشد نیافتگی آن شخص است را به رشد یافتگی برسانیم.

بگذاریم کتاب قربانی و فدای انسان شود نه انسان فدای کتاب. درست است که این کاری هزینه بر است اما باید مستمر انجام شود تا افراد خاطی به رشد و توسعه یافتگی برسند. اقدامات زیادی می‌توان در این زمینه انجام داد. مثلا می‌توان کتابهای عمومی را با کیفیت پایین کاغذ و چاپ تولید کرد که امکان فروش آن به هیچ طریقی وجود نداشته باشد».
 
برای اینکه کتابهایی که جزئی از اموال عمومی به حساب می‌آیند، به عنوان کالایی برای خرید و فروش محسوب نشوند، اقدامات بسیاری می‌توان انجام داد. نشان گذاری‌های خاص کتاب و تبلیغات گسترده برای شناختن و تشخیص کتابهای عمومی از سایر کتابها از آن جمله است. به نحوی که افکار عمومی به این نوع کتاب‌های خاص به عنوان اموال عمومی باارزش توجه نشان دهند. بهتر است  در این زمینه برای فرهنگ سازی نیز تلاش شود تا مردم با حساسیت بیشتری با کتابهای عمومی که جزیی از اموال بیت المال محسوب می@شوند رفتار کنند و نسبت به افراد خاطی واکنش نشان دهند.
 
البته امیدواریم اگر طرحی برای افزایش مطالعه مردم صورت می‌گیرد، با حضور کارشناسانی باشد که ابعاد مختلف و همه جانبه آن را به خوبی سنجیده شود تا بتوانیم به مرور زمان از طرح‌های همگانی کتابخوانی بهره ببریم.


 
گزارش از فریده قهرمانی






۰۵ آبان ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن