تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):داناترين مردم كسى است كه دانش ديگران را به دانش خود بيفزايد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854897148




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انسان‌هایی که ما بودیم در "سیانور"


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
انسان‌هایی که ما بودیم در "سیانور"
انسان‌هایی که ما بودیم در "سیانور" از سوی دیگر ماهیت مادرانه هما که او محکوم به کتمانش شده بود، در نهایت جایی خود را می‌نمایاند. در سکانس‌های پایانی فیلم که هما به دنبال دلیلی برای زنده‌ماندن است، و کسی و چیزی به فراموشی وادارش نمی‌کند، مهم‌ترین چیزی که جست‌وجو می‌کند، احیای حس مادری است.


به گزارش فرهنگ نیوز؛ فیلم سیانور که در دهه پنجاه رخ می‌دهد، داستان اعضای گروه مجاهدین خلق است که با توجه به اولویت‌دادن به گرایش‌ مارکسیستی یا اسلامی به تدریج از اهدافشان و از یکدیگر فاصله می‌گیرند. هما دختر جوانی است که پس از پیوستن به گروه، از مردی که به او دلبسته است (امیر، دانشجوی پلیس) فاصله گرفته، و پس از سال‌ها در شرایطی که تنها مانده به او پناه می‌آورد. با شنیدن گفت‌‌وگوهای او و فرهاد، که اکنون در ساواک مشغول است و در جریان پرونده قرار دارد، و فلاش‌بک‌های مکرر، شاهد آن‌چیزی هستیم که گروه از تغییر جهت‌گیری، تا چندپاره‌شدن و دستگیری و مرگ برخی اعضای خود از سر گذرانده است.

جدا از جنبه‌های سیاسی و ایدئولوژیک، فیلم سیانور با محوریت مفاهیم انسانی نیز قابل تحلیل است. هما شخصیت اصلی زن فیلم به خاطر اهداف سازمان و گروهی که بدان وابسته شده، بر احساساتش پا می‌گذارد و امیر را ترک می‌گوید. او با مردی که سازمان از قبل معین کرده، ازدواج می‌کند و صاحب دختری می‌شود که در نهایت این‌دو را هم به خاطر سازمان رها می‌کند. بازگشت نهایی او به سمت امیر را می‌توان حاوی معنای عمیقی دانست؛ این‌که دو نفر که به خاطر اهداف سیاسی از هم جدا شده‌اند، می‌توانند دوباره به مدد عشق کنار هم جمع‌‌شوند و به‌گونه‌ای رفتار می‌کنند که تعارض‌های فکریشان به امری ثانویه بدل شود؛ این‌که اگرچه برخی افراد می‌توانند در برهه‌هایی پیوندهای انسانی‌شان را انکار کنند، اما همین پیوندها می‌تواند انسان‌ها را در جایی به هم نزدیک کند، فراتر از منافع‌شان، و فراتر از تعلقات گروهی‌شان.

از سوی دیگر ماهیت مادرانه هما که او محکوم به کتمانش شده بود، در نهایت جایی خود را می‌نمایاند. در سکانس‌های پایانی فیلم که هما به دنبال دلیلی برای زنده‌ماندن است، و کسی و چیزی به فراموشی وادارش نمی‌کند، مهم‌ترین چیزی که جست‌وجو می‌کند، احیای حس مادری است. دیدار دخترش که هرگز مجال آن را نمی‌یابد، نوری است که در این گردونه تنهایی و سرگردانی می‌تواند او را به زندگی امیدوار کند. گرچه با محروم‌شدن از این دیدار، و با بی‌نتیجه‌ماندن ایده گریختنش با امیر، دو محور عاشقانه‌ای که می‌توانست دلیلی برای زنده‌ماندنش باشند، عقیم مانده است و در نهایت او سیانور را برمی‌گزیند.

شخصیت زن دیگر فیلم لیلا است. زنی که در وجودش شور بالایی برای پی‌گیری آرمان‌های فکری‌اش وجود دارد. او هما را از تسلیم‌شدن به تمایلات انسانی و عاطفی‌اش برحذر می‌دارد، و از سوی گروه او را ناچار به ترک امیر می‌کند. لیلا خود با مجید، یکی دیگر از اعضای گروه که گرایش اسلامی دارد، ازدواج کرده است؛ ازدواجی که در بدو امر کاملاً تشریفاتی و بدون معانی عاطفی به نظر می‌رسد. زمانی که مجید به خاطر حذف دین در گروه (یا اصطلاح دور زدن خدا در فیلم) از آنان جدا می‌شود، لیلا میان انتخاب او و سازمان مردد می‌ماند. احساسات عاشقانه‌ای که میان این‌دوست و حتی مجاز به اقرار آن در خلوت نیز نیستند، بسیار تأثربرانگیز است. لیلا گرچه به زبان، متعهد به سازمان است، اما در عمل به‌سان هر زنی محبت همسرش را خواهان است، و زمانی‌که مجید اسلحه‌اش را به او تحویل می‌دهد، آن‌را به نشانه عشق به جان می‌خرد. محبتی که او ناچار به کتمان آن است، با غیبت ناگهانی مجید به رنجی مکتوم بدل می‌شود، و در لحظات پایانی زندگی، با دیدن اسلحه مجید، و با باور مرگ او، خود نیز مرگ را برمی‌گزیند.

دو شخصیت مهم دیگر فیلم مرتضی و وحید هستند؛ دو هم‌مسلکی که به‌تدریج از یکدیگر فاصله گرفته و نماینده دوراهی خیر و شری می‌شوند که همواره پیش روی انسان‌ها قرار دارد. وحید پس از حذف دین و مرجح‌دانستن مارکسیسم در گروه، باورهای خودش را کتمان کرده، سپس دوستان پیشینش را به کام مرگ می‌فرستند، و در نهایت با لودادن آگاهانه همه گروه در زندان، انسانیت‌اش را به باد فراموشی می‌سپارد.

در نقطه مقابل او، مرتضی قرار دارد؛ مردی که به باورهایش ایمان دارد و به خاطرش رنج تنهاماندن را به جان می‌خرد. اندیشه‌های او چنان قوام یافته‌اند و نفس‌اش چنان مهارشده است که می‌تواند در لحظه مورد حمله واقع‌شدن، تصمیم بگیرد به چه کسی شلیک نکند. اوج تقابل این دو در لحظات پیش از اعدام‌شان نمود می‌یابد. وحید پس از این‌ همه خیانت و رذالت، با ترس با مرگ روبه‌رو می‌شود؛ درحالی‌که مرتضی بسیار آرام است، انگار که مرگ را چونان جزو دلپذیری از آرمان‌خواهیش با آغوش باز به جان می‌پذیرد.

امیر که دیگر شخصیت مرد فیلم است، نمود مردمانی است که در شرایط خاص اجتماعی در جایی قرا می‌گیرند که بدان متعلق نیستند. او که مردی بسیار آرام و سالم و ساده به نظر می‌رسد، در ساواک شاهد انواع خشونت و پیچیدگی است؛ چیزی که هیچ سنخیتی با روحیاتش ندارد. به نظر می‌رسد که شاید اگر امیر در برهه‌ای دیگر از تاریخ و در شرایط دیگری به دنیا آمده بود، مردی شاعرپیشه می‌شد. با این حال او نیز به نحوی مغلوب ساختارهای جامعه‌ای است که از آن برخواسته. او تصور می‌کند که می‌تواند این شرایط را کنار گذاشته و برای زندگی با هما و در واقع مقابله با واقعیات اطرافش به پا خیزد، اما در نهایت درمی‌یابد که خود نیز بازیچه دنیای پیرامونش بوده و با دست خود هما را به کام مرگ فرستاده است.

فیلم سیانور اگرچه ژانر پرحاشیه سیاسی را برگزیده است، اما در متن و در پرداخت چنان قوی عمل کرده که بر دل مخاطبش می‌نشیند. این فیلم هیچ لحن شعارگونه‌ای ندارد و در جست‌وجوی القای چیزی نیست. ایفای نقش بازیگران و مناسباتی که میان نقش‌ها برقرار است، بسیار واقع‌گرا به نظر می‌رسد، و مخاطب می‌تواند بدون مشاهده هیچ اغراقی، تک‌تک شخصیت‌ها و کل فضای آن دوران را فهم کند.

این فیلم برای انسان جامعه معاصر حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. مخاطبی که شرایط سیاسی، فرهنگی و فکریش بسیار از آن دوران دور به نظر می‌رسد، در پناه مشاهده این فیلم می‌تواند خود را مورد واکاوی قرار دهد؛ این‌که ما چه کسانی بودیم، چه جست‌وجو می‌کردیم و اکنون چه می‌کنیم و چه می‌خواهیم؟، و این‌که به عنوان وارثان آن نسل، با مفاهیمی چون آرمان‌خواهی، عشق‌ورزی و انسانیت چگونه برخورد می‌کنیم؟

منبع: مهرخانه


95/8/3 - 13:24 - 2016-10-24 13:24:01





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن