واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: حراج آبرو در فضاي مجازي
در روزهاي اخير موج شايعاتي درباره برخي چهرهها منتشر شد كه...
نویسنده : میلاد نجفی
در روزهاي اخير موج شايعاتي درباره برخي چهرهها منتشر شد كه بررسي اين اتفاق ميتواند مفيد باشد. فضاي مجازي خصوصاً در قالب شبكههاي اجتماعي در كنار امتيازهاي فراوان، به دليل سرعت و دسترسي آسان ميتواند دچار آسيبهايي نيز باشد؛ امكان انتشار گسترده و فلهاي اخبار، ارائه نكردن تحليل خبر و نامشخصبودن منبع اطلاعات و بسياري موارد ديگر ميتواند باعث ايجاد بستري براي شايعهپراكني باشد و كاركرد فضاي مجازي را از امكان دسترسي آزاد و سريع اطلاعات به محيطي جهت دروغپراكني در جامعه تبديل كند.
قارچهاي سمي
تا چند سال پيش هفتهنامهها و مجلات حاشيهنگاري بودند كه اصطلاحاً زرد ناميده ميشدند، زيرا بيشتر از توجه به متن و اخبار رسمي به حواشي و مطالب دست چندم و شنيدههاي غيررسمي اهميت ميدادند. عمده اين اخبار هم مربوط به زندگي سلبريتيها بود، اما در سالهاي اخير و با گسترش شبكهها و كانالهاي اجتماعي، همان رسانهها اين بار به صورت غيررسمي و با جسارت و گستاخي بيشتر وارد ميدان شدند و روز به روز مانند قارچهاي سمي رو به گسترش هستند و اخباري را منتشر ميكنند كه در بسياري از موارد دروغ است و پس از آشكار شدن امر، خبري از تكذيبيه يا عذرخواهي نيست، شبكهها و كانالهايي كه عمدتاً نه مديران آن مشخص هستند و نه محل سكونت آنها، مستقل هستند يا وابسته؟ داخل ايران يا خارج از كشور؟
رسانههاي بيشناسنامه
چند ماهي از ماجراي توقيف یک سايت خبري به درخواست دولت ميگذرد، جداي از موضوع و قضاوت درباره محق بودن كدام يك از طرفين، اين اتفاق يك نكته مثبت دارد و آن هم اين است كه وقتي رسانهاي شناسنامهدار منتقد دولت باشد، تكليف طرفين مشخص است و ميتوانند طبق روال قانوني با هم برخورد كنند، اما وقتي برخي رسانههاي مجازي با عناوين دهانپركن شهروند خبرنگار و مردمي فعاليت ميكنند و به بخشهاي مختلف نظام، چهرهها و منتقدان دولت اتهامزني ميكنند، خبري از شناسنامه كه هيچ، حتي خبري از شرافت انساني نيست كه اگر خبري غيررسمي را جهت گسترش اختلاف در جامعه و مبارزات سياسي و انتخاباتي زودهنگام منتشر كردند، لااقل پس از تكذيب آن از هتكحرمت اشخاص عذرخواهي كنند، جسارت و شهامت كار رسانهاي در آن است كه اگر اشتباهي صورت گرفت، عذرخواهي شود.
برخی رسانهها ادعاي آزادگي و اخلاق را جزو اصول كاري خود ميدانند، اما وقتي خود را در فضاي انتخاباتي ببينند و بخواهند حريف را تخريب كنند از ريختن آبروي انسانها هيچ ابايي ندارند، كافي است چهرهاي منتقد و بر خلاف نظر آنها باشد، دانشجويان را به تهمت بورسيه غيرقانوني و روحاني و خبرنگار و مسئول را به بهانه دیگر و اين رويه بر همان تاكتيك معمول است كه يك شايعه به راحتي پخش ميشود اما تكذيب آن خير. حال كه اوضاع فضاي مجازي و رسانهاي مملكت بدينگونه شده و بعضاً برخي حرمت و شرافت را فداي بازيهاي جناحي و سياسي ميكنند، در كنار نظارت و برخورد جديتر مسئولان قضايي، نياز است تا كاربران شبكههاي اجتماعي كه اين روزها ساعات زيادي از زندگي خود را در اين فضا ميگذرانند، با مراجعه به رسانههاي رسمي و معتبر براي دسترسي اخبار و اطلاعات از توجه به كانالهاي زنجيرهاي خودداري کنند و به صرف پخش گسترده يك خبر آن را ملاك صحت ندانند و با داشتن تحليل مناسب به درستي و نادرستي اخبار بيشتر از قبل توجه كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۴ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]