تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دانش پيشواى عمل و عمل پيرو آن است. به خوشبختان دانش الهام مى‏شود و بدبختان از آ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836965998




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ایجاد تعادل در بازارها


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه دنیای اقتصاد: جواد شالچیان؛دانشجوی دکترای مدیریت توسعه، دانشگاه تهران: وجود نظام دو نرخی در بازار ارز نشانه عارضه عدم تعادل در بازارهای حقیقی یا بازارهای پول و سرمایه است. در کشور ما هم به سبب بی‌ثباتی بازار سرمایه و سیر تورمی قیمت‌ها در دهه‌های اخیر و انتظارات افزایش قیمت ارز، ناگزیر توجه دولت و بانک مرکزی به حفظ نظام دو نرخی معطوف بوده است که زیان آن در اقتصاد ملی به ویژه رانت‌جویی و پدیده دلالی و سفته‌بازی ارز و مهم‌تر از آن تضعیف شرایط رقابتی کشور در بازرگانی خارجی بر هیچ‌کس پوشیده نیست.
 
بر همین اساس تقریبا همه دولت‌های بعد از انقلاب اسلامی، سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز را در دستورکار خود قرار داده‌اند؛ لیکن به سبب وجود موانع و تنگناهای اجتماعی و اقتصادی، کمبود منابع ارزی، وجود نقدینگی سرگردان و آماده نبودن سازوکارهای سرمایه‌گذاری و نگرانی‌های دولتمردان از شرایط تورمی افسارگسیخته، یا در این حوزه اقدامی انجام ندادند، یا پس از مدتی ناگزیر به عقب‌نشینی شدند و سیاست دو نرخی ارز را بر نرخ واحد ترجیح دادند.

تجربه دولت سازندگی در سال‌های آغازین دهه 70 نمونه بارز این تلاش ناکام بودکه با استفاده از تکلیف قانون بودجه به اجرای این طرح همت گماشت، ولی وجود نقدینگی بالا در جامعه و کمبود منابع ارزی، مانع تداوم اجرای سیاست تک‌نرخی کردن ارز شد و علاوه بر التهاب در بازار ارز و افزایش چشمگیر نرخ آن، تورم سنگینی را به جامعه تحمیل کرد.

در دهه 80 نیز دولت، به توفیقاتی درخصوص یکسان‌سازی نرخ ارز دست یافت که پس از دوره کوتاهی به سبب تحریم‌ها و همچنین کمبود منابع ارزی، دو نرخی شدن ارز تنها راهکار مدیریت نظام ارزی شناخته شد. اینک با گذشت دو دهه از تجربه دولت سازندگی و تجربه عبور از تورم 49 درصدی در سال 1374 و تورم با نرخ متغیر با میانگین بالا در دهه گذشته، شرایط تورمی بالنسبه بهتر و طبق اعلام دولتمردان تک رقمی شده است. فارغ از آنکه تورم تک رقمی در کنار رکود شدید در اقتصاد می‌تواند بستر مناسبی باشد یا نه؛ این نرخ تورم، بانک مرکزی و دولت را بر آن داشت تا بار دیگر برای زورآزمایی وارد بازار ارز شوند.

دراینجا این سوال مطرح می‌شود که در شرایط کنونی دیگر عوامل و شرایط به سود این سیاست رفتار مناسبی از خود نشان خواهند داد؟


در حالی که بانک‌ها با کمبود منابع نقدینگی برای تسهیلات مواجه هستند و اتخاذ سیاست پولی انقباضی سود بانکی، برخی سپرده‌گذاران را برای قراردادهای جدید با بانک‌ها دچار تردید کرده است و بازارهای بعضا ناشناخته و غیرمولد هدف سپرده‌گذاران قرار گرفته و با وجود رکود و بیکاری غیر قابل انکار، مخاطرات سرمایه‌گذاری در بازار حقیقی کاملا رفع نشده است.
 
مهم‌تر آنکه پس از برجام، اثرات تحریم‌ها تا حدودی به قوت خود باقی هستند، ورود بانک مرکزی به بازار ارز متضمن مخاطرات فراوانی است که افق چندان روشنی را در مقایسه با تجربیات دولت‌های قبل ترسیم نمی‌کند. چرا که از ضروریات اجرای این طرح دوام و ثبات آن بوده و بدون ثبات تنها اثرات نامطلوب اجرای طرح به جا خواهد ماند و تجربه ناکام دیگری بر ناصیه دولت‌های پس از انقلاب ثبت خواهد کرد.

به گفته ژان باتیست سی، اقتصاددان مشهور فرانسه، «شرط ضروری و غیر قابل اجتناب برای تعادل در اقتصاد ملی، وجود تعادل در حداقل دو یا سه بازار اصلی است تا بقیه بازارها را به دنبال خود بکشانند.» در حال حاضر با کاهش نرخ سپرده و نرخ تسهیلات بانکی، شکاف عرضه و تقاضا در بازار پول گسترده‌تر و نامتعادل‌تر شده است. بازار سرمایه نیز به سبب رکود واحدهای تولیدی و صنعتی، تعادل لازم را ندارد. بازار کار نیز به جهت اشکالات وارده به قوانین، منتظر جراحی بزرگ توسط قانون‌گذاران است؛ حال بانک مرکزی و دولت با کدام تجهیزات و ساز وکارها به مصاف بازار ارز و تعادل بخشی در این بازار خواهند رفت؟

اگرچه اقدام برای اجرایی کردن این سیاست با تردید‌های فراوان روبه‌رو است، ولی اگر عزم دولت راسخ باشد و اقوال متعدد در دوسال اخیر را درخصوص موعد شروع سیاست مبنای قضاوت قرار ندهیم، الزامات و پیش‌شرط‌های زیر برای اجرای اثربخش‌تر این سیاست باید مورد توجه قرار گیرد:

• بهینه‌سازی دقیق فرآیند تبادلات ارزی بین بانکی

• تنظیم و بازنگری قوانین نظام ارزی

• سیستم نظارت دقیق بر تحولات بازار و کنترل آن در اثر اجرای این سیاست با توجه به حتمی بودن افزایش قیمت ها

• اطمینان از منابع تامین ارز و برآوردهای منطقی از کفایت این ذخایر





۲۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن