تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):هر کـس به رزق و روزى کم از خدا راضى باشد، خداوند از عمل کم او راض...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836132954




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زيارت‌ نامه‌خواني در حرم رضوي به روايت اسناد


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
زيارت‌ نامه‌خواني در حرم رضوي به روايت اسناد
زيارت‌ نامه‌خواني در حرم رضوي به روايت اسناد مجموعه‌اي از اسناد مكتوب تاريخي موجود در آرشيو مديريت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوي، تاريخچه زيارت‌نامه‌‌خواني در حرم مطهر امام هشتم(ع) را روايت مي‌كند.


به گزارش فرهنگ نیوز؛ «قبض پرداخت مواجب ميرمحمد صالح رضوي زيارت‌نامه‌خوان‌ در سال 1012قمري، از محل عوايد مزارع موقوفه كنه بيست، ماسي، جاياب و عارفي»، قديمي‌ترين سند اين آرشيو در باب زيارت‌نامه‌خواني است.

از ديگر اسناد مرتبط با اين موضوع مي‌توان به دو سند «آداب، شرايط و چگونگي زيارت‌نامه خواندن و التزام و تعهد جمعي از زيارت‌نامه‌خوان‌ها در رعايت آن‌ها، 1273ق.» و «پرداخت مواجب و مستمري ساليانه به زيارت‌نامه‌خوان زن بر حسب حكم متولي باشي آستان قدس رضوي در دوره صفويه» اشاره كرد.

اعظم نظركرده، كارشناس بخش نمايه‌سازي اسناد سازمان كتابخانه‌ها، موزه‌ها و مركز اسناد آستان قدس رضوي از زيارت ‌نامه‌خواني به عنوان يكي از مشاغل قديمي آستان قدس نام برد و گفت: در گذشته به علت برخوردار نبودن اكثريت مردم از نعمت سواد و همچنين مشكل بودن خواندن زيارت‌نامه به زبان عربي براي زائران، شغلي به نام «زيارت‌نامه‌خوان» در تشكيلات آستان قدس وجود داشت.

وي ادامه داد: از دوره صفويه زيارت‌نامه‌خواني جزء مناصب رسمي تشكيلات آستان قدس رضوي و از مشاغل موروثي بوده، به طوري كه از پدر به پسر منتقل شده است. پرداخت مواجب و مستمري زيارت‌نامه‌خوان‌ها نيز از محل عوايد موقوفات آستان قدس رضوي انجام مي‌‌گرفت.

نظركرده با اشاره بر اينكه در دوره افشاريه، نايب‌الزياره نيز به تشكيلات زيارت‌نامه‌خواني اضافه شد، افزود: با گسترش تشكيلات آستان قدس در دوره قاجار تعداد و نظام زيارت‌نامه‌خواني نيز به صورت منظم‌تري درآمد تا اينكه در دوره پهلوي اين نظام به فرم اداري تبديل شد.

وي بيان كرد: تمامي زيارت‌نامه‌خوان‌ها امتحان لياقت مي‌دادند و سندي دال بر داشتن استعداد اين خدمت تهيه و به اداره توليت تسليم مي‌كردند، يعني اجازه‌نامه رسمي تحصيل مي‌كردند و دستور كار زيارت‌نامه‌خوان‌ها در پشت جواز هر كدام از آن‌ها ذكر مي‌شد.

كارشناس بخش نمايه‌سازي اسناد آستان قدس رضوي اضافه كرد: برخي از واقفان آستان قدس در وقف‌نامه‌هاي خود گذاشتن نايب‌الزياره را نيز شرط ‌كردند تا به جاي آن‌ها زيارت‌نامه بخوانند. اين زيارت‌نامه‌خوان‌ها و نايب‌الزياره‌ها معمولاً افرادي از خاندان سادات رضوي و موسوي بودند كه زير نظر زيارت‌نامه‌خوان‌باشي‌ها با رعايت تعهدات خاصي انجام وظيفه مي‌كردند.

وي ادامه داد: اين افراد در مكان‌هاي مختلف از جمله پنجره فولاد، رواق‌هاي دارالسياده، دارالضيافه، توحيدخانه، مسجدجامع گوهرشاد، صحن‌هاي انقلاب، آزادي و ... حاضر شده و با خواندن زيارت‌نامه، زوار را به فيض زيارت نزديك‌تر مي‌كردند. زائران نيز با دادن مبالغي از اين خدمت قدرداني مي‌كردند.

نظركرده اضافه كرد: زيارت‌نامه‌خوان‌هاي مرد در يكي از ورودي‌هاي حرم مطهر مي‌ايستادند و پي در پي از تازه واردها مي‌پرسيدند كه برايشان زيارت‌نامه‌ بخوانند يا نه؟ در صورت دريافت پاسخ مثبت، همراهشان به راه مي‌افتادند.

وي ادامه داد: اين زيارت‌نامه‌خوان نرسيده به درب دوم طلا مكث مي‌كرد و با صداي بلند و آهنگ مخصوص اذن دخول را كلمه به كلمه مي‌خواند و به آن‌ها هم اشاره مي‌كرد كه تكرار كنند، سپس به راه مي‌افتاد و دوباره در برابر ورودي سوم مي‌ايستاد و به همان ترتيب اذن دخول دوم را هم مي‌خواند و همه با هم وارد حرم مي‌شدند و رو به قبله مي‌ايستادند و بخش‌هايي از زيارت حضرت امام رضا عليه السلام را مي‌خواند و در آخر براي قبول حاجات دعا مي‌كرد.

وي تأكيد كرد: به مرور زمان كه سطح سواد، آگاهي افراد و عموميت يافتن دانش در بين افراد جامعه گسترش يافت، خواندن زيارت‌نامه توسط زيارت‌نامه‌خوان نيز رواج خود را از دست داد.براساس اعلام آستان قدس رضوي، مجموعه‌‌اي از اسناد نفيس و ارزشمند مكتوب و غيرمكتوب در آرشيو مديريت امور اسناد و مطبوعات سازمان كتابخانه‌ها، موزه‌ها و مركز اسناد آستان قدس، نگهداري مي‌شود كه محققان و دانشجويان علاقه‌مند مي‌توانند طبق ضوابط اين سازمان، با مراجعه به ساختمان بنياد پژوهش‌هاي اسلامي واقع در ضلع شرقي دوربرگردان طبرسي حرم مطهر رضوي، از اين گنجينه كم‌نظير تاريخي استفاده كنند.


منبع: حوزه


95/5/20 - 11:47 - 2016-8-10 11:47:50





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن