محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829195225
ظریف در حياط خلوت اقتصاد ايران
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه شرق: مرد اول سیاست خارجی دولت یازدهم با هیأتی اقتصادی در آفریقا به سر میبرد و طبق برنامه سفر، بناست در چهار کشور نیجریه، غنا، گینه کوناکری و مالی حضور يابد. محمدجواد ظریف که پیشازاین در روند مذاکرات هستهای توانسته بود محبوبیت زیادی نزد مردم کسب کند، حالا تلاش میکند دل اهالی اقتصاد را هم به دست بیاورد.
فعالان اقتصادی بخش خصوصی با خوشبینی فکر میکنند یارانهدادن سیاست به اقتصاد آغاز شده و میتوانند مانند رقبای خود، از نعمت حمایت دولتی برای فعالیت در دیگر کشورها برخوردار شوند. در حقیقت فعالان اقتصادی ایرانی که با وضع تحریمها در فضایی ناعادلانه فرصت حضور در بازارهای خارجی را به رقبا باختند، مدتهاست آرزوی حمایت دارند و از روزی که رئیس دولت تدبیر گفت «وقت آن رسیده که سیاست کمی به اقتصاد یارانه بدهد» چشمبهراه گشایشی در این حوزه بودند. حالا آفريقا از سوي فعالان اقتصادي، حياط خلوت اقتصاد ايران شناخته ميشود و تأكيد دارند هرچند در كوتاهمدت ممكن است اين سفر، ثمرهاي براي ما نداشته باشد؛ اما ميتواند در بلندمدت امنيت غذايي ايران را تضمين كند.
شركتهاي دولتي و عمومي، همراهان ظريف
دراینمیان هر صنفی حرفی میزند. هرکدام مزیتهای خود و نیازهای آفریقا را در نظر میگیرند و راهبردی پیشنهاد میدهند. پدرام سلطاني، نایبرئيس اتاق بازرگاني ايران، در گفتوگوي خود با «شرق» با بيان اينكه اتاق بازرگاني در جريان اين سفر بود، ميگويد: با توجه به اينكه كشورهايي كه آقاي ظريف به آنجا سفر كردهاند، بازار هدف بازرگانان و تجار بخش خصوصي نيست، با وجودي كه از اين سفر مطلع بودند، درباره اينكه هيأتي اقتصادي همراه تيم ديپلماسي ايران برود، برنامهريزي نكردند.
نایبرئيس اتاق بازرگاني ايران ميافزايد: اصولا تجار بخش خصوصي، هيأتهاي اقتصادي خود را به جاهايي ميفرستند كه بتواند نتيجهاي به همراه داشته باشد. او با بيان اينكه اطلاع دقيقي از اينكه دقيقا چه شركتهايي همراه تيم ديپلماسي ايران رفتهاند، ندارد؛ تأكيد ميكند در اين سفر عموما شركتهاي دولتي و عمومي همراه ظريف هستند.
سلطاني با اشاره به موانع توسعه روابط با كشورهاي آفريقايي ميگويد: در استراتژي توسعه تجاري ايران، توسعه همكاريهاي اقتصادي با آفريقا را مدنظر داريم؛ اما در شرايط فعلي تا زمانيكه روابط كارگزاري و بانكي برقرار نشده، كار با كشورهاي آفريقايي از نظر انتقالات مالي و پولي خيلي سخت است؛ بههميندليل ترجيح تجار آن است كه زماني در آنجا بازاريابيهاي خود را گسترش دهند كه زيرساختهاي تجارت كه مهمترين آن روابط پولي و مالي و حملونقل است، مانند سالهاي قبل از تحريم فراهم باشد.
سلطاني با اشاره به اينكه حجم تجارت ايران با كل كشورهاي آفريقايي جز مواقعي كه فروشهاي نفت خام به اروپا داشتيم، اعداد درخورتوجهي نبوده است، ميافزايد: صادرات به كشورهاي آفريقايي هرگز از ٢٠٠، ٣٠٠ ميليون دلار تجاوز نكرده است. واردات ما هم زماني كه از آنها خريدهاي محصولات كشاورزي داشتيم، كمي بيشتر از اين ميزان بوده؛ اما مجموعا رقم پاييني است.
بازار آفريقا، مناسب برای حضور پررنگ مهندسان ایرانی
فعالان حوزه خدمات فنی- مهندسی کارنامه حضور خود را در بیش از ٥٠ کشور در دوره پیش از تحریم نشان میدهند و از نیاز آفریقاییها به توسعه زیرساخت و ساخت راه و جاده میگویند و از نیازشان به برق و نیروگاه که میتواند در این سفر ظریف درباره آن بحث شود. نفتیها و فعالان پتروشیمی طالب جفتوجورکردن پالایشگاهها و مخازنی هستند که پای نفت و فراوردههای نفتی ایران را به آفریقا باز کند. برخی هم معتقدند میتوان به زمین حاصلخیز و آسمان پرباران آفریقا بهعنوان حیاط خلوت اقتصاد ایران برای تأمین مواد غذایی نگاه کرد.
محمدرضا انصاری، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی در همکاری ایران با آفریقا به توانمندیهایی که در کشور هست، نگاه میکند. او گرچه احتمال میدهد سفر هیأت اقتصادی ایران به آفریقا در کوتاهمدت منجر به همکاریهای قطعی و اتکاپذیری نشود؛ اما از این منظر که یکی از عناصر مؤثر حمایت دولت از فعالان اقتصادی، حضور آنها در چنین سفرهایی است، سفر هیأت اقتصادی به همراه وزیر امور خارجه را اتفاق مبارکی قلمداد میکند که مایه دلخوشی است. انصاری در گفتوگو با «شرق» به فعالیت مهندسان ایرانی در حوزه راهسازی کشورهای آفریقایی ازجمله کنیا، گینه و کامرون اشاره میکند که در دوره تحریم به دلیل مشکلات صدور ضمانتنامه، تقریبا متوقف شد و با بیان اینکه آفریقا در حال توسعه است و نیاز به زیرساخت دارد، این قاره را بازار مناسبی برای حضور پررنگ مهندسان ایرانی عنوان میکند.
آفريقا، حیاط خلوت اقتصاد ایران در حوزه كشاورزي
در کنار اعتقاد انصاری در نگاه به توانمندی داخلی و نیاز کشور هدف برای حضور در آفریقا، رئیس شورای همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا معتقد است برای کار با این قاره باید اول نیاز خود را بسنجیم.
حسن خسروجردی در گفتوگو با «شرق» با اشاره به اینکه نباید از وزیر امور خارجه انتظار داشت به همه مسائل اقتصادی کشور واقف باشد، به جلساتی با دولتمردان تدبیر و امید، بهویژه معاون اول رئیسجمهوری و وزیر صنعت در ستاد آفریقا اشاره کرد که بارها مسائل اقتصادی مرتبط با ایران و آفریقا در آن نقل شدهاند و امیدوار است این مسائل را به ظریف منتقل کرده باشند. او پیرو آنچه در ستاد آفریقا پیشنهاد داده و بر آن تأکید داشته، معتقد است دولت ایران باید در دو حوزه کشاورزی و نفت و پتروشیمی در پی جلب همکاری آفریقاییها باشد و راهی برای حضور بخش خصوصی در این حوزهها باز کند.
خسروجردی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران، میگوید ما در نفت و پتروشیمی مزیت نسبی داریم که پولساز هم هست؛ باید پالایشگاه بزنیم و مخازنی برای توزیع گاز و فراوردههای نفتی ایجاد کنیم. به گفته خسروجردی، درمقابل کشورهای آفریقایی بین ٧٠٠ تا چهار هزار میلیمتر بارندگی دارند و در حوزه کشاورزی مستعد هستند؛ از آنجا که بخش اعظم نیاز کشور به مواد غذایی، مستقیم یا غیرمستقیم وارد میشود و در بخش واردات، کشاورزی حرف اول را میزند، آفریقا جایی است که میشود بهعنوان حیاطخلوت اقتصاد ایران به آن نگاه کرد و در آن کشت برونمرزی را توسعه داد.
او تأکید میکند: «باید به فکر باشیم. اکنون نزدیک به ١٥ میلیارد دلار واردات مواد غذایی و کالاهای کشاورزی داریم. این واردات سنگین در حالی است که جمعیت کشور نیز در سال ٢٠٥٠ تقریبا دوبرابر میشود و اگر قیمتها همینطور بمانند، در آن سالها نیاز داریم سالانه حدود ٦٠ میلیارد دلار مواد غذایی وارد کنیم». رئیس شورای همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا میگوید: در آفریقا، هم آب فراوان است و هم زمینها نرخهای ارزانی دارند، جدای از این، نزدیک به دو میلیارد نفر از جمعیت فعلی جهان به سمت آفریقا رفتهاند و حتی چین در یک برنامه ٢٠ ساله که پنج سال از آن گذشته است، ٣٠٠ میلیون نفر را به این قاره میفرستد.
اقتصاد كشاورزي آفريقا، تأمينكننده امنيت غذايي ايران
خسروجردی نیمنگاهی هم به آشفتهبازار خاورمیانه و بیثباتیهایش دارد و گرچه نمیخواهد به این مباحث بپردازد، اما اظهار میکند بد نیست ایران برای حفظ ثبات و امنیت اقتصاد خود، جای پایی در آفریقا داشته باشد؛ بهخصوص که اروپاییها هم وارد حوزه کشاورزی قاره سیاه شدهاند؛ قارهای که به نظر نمیرسد سناریوی جنگی برای آن چیده باشند و احتمالا وظیفه امنیت غذای جهانی در سالهای آینده را به دوش خود ميگيرد. روند رو به رشد قاره سیاه آغاز شده و حالا حداقل رشد اقتصادی در کشورهای آفریقایی هشت درصد و رشد متوسط بسیاری از آنها ١٤ درصد است. در کنار حضور غربیها در بخش کشاورزی این قاره، چینیها هم بخش تأسیسات را برگزیدهاند اما فرایند توسعه آفریقا به ایران هم امکان میدهد که سهمی برای خود بردارد.
سوای دو حوزه استراتژیک نفت و کشاورزی که یکی میتواند برای ایران پولساز باشد و آن دیگری به امنیت و ثبات اقتصادی کشور کمک کند؛ فعالیت در حوزه معادن کشورهای آفریقایی، از دیگر توصیههای این فعال اقتصادی است. گویا در معادنی مانند بوکسید و سولفات آفریقا که اکنون نیز بخشی از نیاز ایران در تولید کودهای شیمیایی را تأمین میکنند، هنوز جا برای حضور ایران وجود دارد و همکاری ایران را با کشورهای دارای این معادن، بهخصوص آنهایی که به آبهای آزاد راه دارند، توجیهپذیر میکند.
او میگوید: فعالان ایرانی پیش از این در کشور غنا کارخانه روغن ریسایکل زدهاند و برخی نیز با مشارکتهای محلی در حوزه مواد غذایی بهخصوص قهوه و کاکائو کارهایی انجام دادهاند، اما این فعالیتها در کنار تجارتهای مقطعی و کمحجم، دوام و تداوم چندانی نداشتهاند. حوزه برق و نیروگاه نیز از دیگر بخشهایی است که در صحبتهای رئیس شورای همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا پررنگ است؛ او میگوید در اکثر کشورهای آفریقایی نیاز برای ساخت نیروگاه فسیلی، آبی و خورشیدی بالاست و اجازه فروش برق نیز میدهند.
البته رقبای چینی در این حوزه فعال هستند، اما هنوز فرصت برای حضور ایران نیز وجود دارد و ما باید برای این بخش نیز برنامه داشته باشیم. آنگونه که خسروجردی اظهار میکند، قاره آفریقا آخرین شریک تجاری ایران است که حجم مبادله با آن در قبل و بعد از تحریم چندان دستخوش تغییر نشده است؛ سالانه حدود ٣,٥ میلیارد دلار از طریق امارات و عمان و ٧٠٠ تا ٨٠٠ میلیون دلار به صورت مستقیم با این قاره دادوستد داریم و اگر تغییری بوده، در بخش تجارت مستقیم بوده که چندان بهچشم نمیآید.
رئیس شورای همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا، در ادامه از تشکیل کنسرسیومهایی در ستاد آفریقا خبر میدهد؛ کنسرسیومهای حملونقل (زمینی، هوایی، دریایی) کنسرسیوم فروشگاههای زنجیرهای، کنسرسیوم ساختوساز، کنسرسیوم توریسم و کنسرسیوم کسبوکار که قرار است آفریقا را از قعر فهرست شرکای تجاری ایران بالا بکشند و رقم مبادلات دو کشور را به ١٠ میلیارد دلار برسانند.
او در پایان درباره ترکیب هیأت اقتصادیای که به آفریقا سفر کرده، میگوید: برای فعالیت در حوزههایی که درباره آنها صحبت شد، باید بخش خصوصی مدنظر قرار بگیرد، اما همیشه اتفاقی که میافتد این است که هیأت همراه، بیشتر رنگ دولتی و شبهدولتی دارد چراکه بخش خصوصی در این سفرها برآورد هزینه میکند و اگر بهصرفه نباشد انصراف میدهد، اما دولتیها و شبهدولتیها از جیب خود پولی نمیدهند و برای رفتن یا نرفتن چندان دربند هزینه سفر و صرفهداشتن یا نداشتن آن نیستند بههمیندلیل وزن دولتیها و شبهدولتیها در این سفرها بیشتر است.
۰۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]
صفحات پیشنهادی
ترکش ترکیه به اقتصاد ایران
روزنامه شرق کودتایی با سرعت باد ترکیه را در هم نوردید سرعت عمل آن چنان زیاد بود که شوکی ناگهانی ایجاد کرد اما به همان سرعت نیز سرکوب شد این کودتا از همان آغاز چنان التهابی ایجاد کرد که مسیرهای پروازهای عادی و تجاری را تحت تأثیر قرار داد و مرزها بسته شدند حتی خبر رسید مقامنظر رئیس سیا درباره اقتصاد ایران
جان برنان رئیس آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا سیا با اشاره به مسیر سازنده همکاری برای رفع موانع اجرای توافق هسته ای تصریح کرد که با سرمایه گذاری پول های آزاد شده در بخش های مالی و زیرساختی اقتصاد ایران پس از برجام بتدریج روی خوش خود را نشان خواهد داد به گزارش ایرنا برنان جمعهمعاون وزیر اقتصاد در دیدار با رئیس سازمان نظارت اندونزی مانع سیاسی برای تسویه دلاری و یورویی میان بانکهای ایر
معاون وزیر اقتصاد در دیدار با رئیس سازمان نظارت اندونزیمانع سیاسی برای تسویه دلاری و یورویی میان بانکهای ایرانی و خارجی وجود ندارد معاون وزیر اقتصاد در دیدار با رئیس سازمان نظارت اندونزی خواستار برقراری روابط کارگزاری با بانکهای این کشور شد و گفت مانع سیاسی برای تسویه دلاری ورئیس کل بانک مرکزی در لندن توصیه میکنم بانکهای خارجی با خیال آسوده ارتباطات کاری با ایران برقرار کنند/حجم اق
رئیس کل بانک مرکزی در لندنتوصیه میکنم بانکهای خارجی با خیال آسوده ارتباطات کاری با ایران برقرار کنند حجم اقتصاد ایران ۱ ۴ تریلیون دلار رئیس کل بانک مرکزی گفت توصیه میکنم تمام بانکها با خیالی کاملاً آسوده با بانکهای ایرانی ارتباطات کاری برقرار کنند به گزارش خبرگزاری فارسبرجام چگونه اقتصاد ایران را از بنبست خارج کرد؟
اقتصاد > اقتصاد سیاسی - کسانی که ادعا می کنند برجام ثمری برای اقتصاد ایران نداشته هرگز نمی گویند که دولت یازدهم اقتصاد ایران را در چه شرایطی تحویل گرفت نگار احمدی- منتقدان دولت یازدهم می گویند برجام دستاوردی برای اقتصاد ایران نداشت قرار بود ایران گلستان شود ااقتصادبخشنامهای منتظرنسخه شفابخش/ ترس برند ایرانی از رقابت جهانی
استخراج ۲۸۳ راهکار نجات اقتصاد اقتصادبخشنامهای منتظرنسخه شفابخش ترس برند ایرانی از رقابت جهانی شناسهٔ خبر 3723393 - سهشنبه ۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۷ ۵۱ اقتصاد > کار و تعاون jwplayer display inline-block; سالها اداره دستوری اقتصاد و صدور فرمان باعث نابودی فرصتهای پیدا و پنهتازهترین وضعیت اقتصاد ایران در آمار دو ماهه اول امسال/ چه کسانی بیشترین بدهی به بانکها را دارند؟
تازهترین وضعیت اقتصاد ایران در آمار دو ماهه اول امسال چه کسانی بیشترین بدهی به بانکها را دارند اقتصاد > اقتصاد کلان - آمارهای منتشر شده از شاخصهای کلان در دو ماهه ابتدای سال جاری تصویر دقیقی از وضعیت اقتصادی و ریشه مشکلات بنگاههای تولیدی به نمایش میگذارد بادر دیدار با وزیر اقتصاد مطرح شد پایبندی بانک توسعه اسلامی در قبال تعهدات به ایران
در دیدار با وزیر اقتصاد مطرح شدپایبندی بانک توسعه اسلامی در قبال تعهدات به ایران احمد محمد علی رئیس پیشین بانک توسعه اسلامی در دیدار با وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان بر پایبندی این بانک به تعهدات خود در قبال ایران تاکید کرد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شادا احمد محمدنظام اقتصاد ايران سرمايهداري بينظم است
نظام اقتصاد ايران سرمايهداري بينظم است اقتصاد ايران داراي يك نظام سرمايهگذاري بينظم است كه حل مشكلات آن نياز به برنامهريزي و زمان دارد بنابراين برخي مدعي حل تمام مشكلات اقتصادي هستند كه شايد اين حرف خوبي باشد اما محقق نميشود نویسنده مهران ابراهیمیان بهاقتصاد ایران در رکود نیست/ رونق به اقتصاد بازگشته است
مهدی تقوی در گفتوگو با ایلنا اقتصاد ایران در رکود نیست رونق به اقتصاد بازگشته است مهدی تقوی گفت پیش از برجام روابط بیمههای خارجی با ایران به دلیل تحریم ها محدود و در پارهای موارد قطع شده بود و اگر شرکتی اروپایی با ایران کار میکرد آمریکا برایشان مشکل بوجود میآورد مهدی تقو-
اقتصادی
پربازدیدترینها