واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: نهار خاطرانگیزه دانشگاهی با طعم غذاهای نه چندان دلچسب/ اعتراض دانشجویان رنگ و بوی غذا گرفته است
کیفیت پایین غذای دانشگاهها البته برای دانشجویان! حکایتی دیرینه است که هرچند دیگر صحبت و شکایت از آن، هم برای مسئولان و هم خود دانشجویان، خسته کننده شده است، اما باید برای آن به دنبال چاره بود.
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ معمولاً کمتر آدمی را میبینید که از دستپخت سرآشپز برخی دانشگاهها تعریف کند و حتی ژتون به دستها و عاشق غذاخوریهای دانشگاه هم؛ بیشتر وقتها ترجیح میدهند که ناهار دانشگاه را با یک نان و پنیر ساده معاوضه کنند. این آدمها البته بیشتر وقتها نه از سر سیری که بیشتر به خاطر ته مانده جیبشان هم که شده مجبور هستند روزهای هفته را با نهارهای دانشگاهی سپری کنند؛ نهارهای خاطره انگیز دانشگاهی با طعم غذاهای نه چندان دلچسب!
دانشجویان یک دغدغه مشترک دارند و آن هم کیفیت غذای دانشگاهها است. کیفیت آنقدر مسأله دار است که گاهی دانشجویان در دانشگاههای مختلف دست به اعتراض زدند تا بلکه فرجی در کیفیت خوراک دانشگاه شود.
این درحالی است که وزارت علوم، قیمت غذای دانشگاه را افزایش داد تا کیفیت آن بهتر شود، قیمت بالا رفت اما کیفیت همانی است که بود. طبق بخشنامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با تصویب هیأت امنای صندوق رفاه دانشجویان قیمت ژتون غذای دانشجویی در سال تحصیلی 94-93 با افزایش مواجه بوده است. بر این اساس غذاهای کم هزینه 600 تومان، غذاهای متوسط هزینه 850 تومان و غذاهای پرهزینه هزار تومان قیمت گذاری شد.
با گرانتر شدن غذای دانشجویی، فعالان صنفی دانشگاهی اعلام کردند که این افزایش قیمت به بدنه دانشجویی ضربه میزند. هرچند که برخی از دانشجویان، حتی توان خرید غذاهای کم هزینه دانشگاه را ندارند اما از سوی دیگر کیفیت غذاهای ارزانتر تا جایی است که به گفته دانشجویان این غذاها قابل خوردن نیست و این، شرایط را برای دانشجویان بخصوص دانشجویان خوابگاهی سختتر می کند.
مشکلی دیرینه که هرسال بیشتر خودنمایی می کند
مباحث تغذیه و سلف سرویس دانشجویان در چند سال اخیر به عنوان مهمترین مشکل رفاهی دانشجویان مطرح شده است و تاکنون وزارت علوم با ارائه برنامههای مختلف رفاهی سعی بر آن داشت تا این مشکل صنفی دانشجویان را سامان دهد. ارائه طرحهایی همچون وجود منوی واحد برای تمامی دانشگاهها یا راهاندازی رستورانهای آزاد دانشجویی از جمله اقداماتی بوده است که از سوی آموزش عالی مطرح شد.
ازآنجایی که برخی مسئولان دانشگاهی معتقدند که بخشنامه هدفمند کردن غذای دانشجویی به دانشگاهها ابلاغ شده و آنها درحال بررسی و پیگیری هستند اما همچنان در مقابل، برخی از فعالان صنفی هستند که این بخشنامه را در بسیاری از دانشگاهها اجرا نشده می دانند. شاید به همین دلیل است که این مشکل هر سال و هر ترم در دانشگاههای کشور آشکار میشود.
تیپ جدید غذای دانشجویی در راه است
فردین تقی زاده معاون صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم با بیان اینکه کارگروهی برای اقدامات لازم در زمینه ارتقای غذای دانشجویی ایجاد شده است، گفت: برنامه این کارگروه، ارتقاء غذا با تدوین یک استاندارد برای غذای دانشجویی و امکانات و تجهیزاتی است که در این زمینه به کار گرفته می شود تا دانشگاهها خود را به استانداردی که مشخص شده، برسانند و کیفیت غذای دانشجویی را ارتقاء دهند. برای همین کار با همکاری کارشناسان تغذیه برخی از دانشگاه ها و برگزاری نشست های کارشناسی قرارداد «تیپ غذای دانشجویی» در قالب «قرارداد خرید مواد غذایی» و قرارداد «پخت غذای دانشجویی» تدوین شد.
از مزایای قرارداد «تیپ غذای دانشجویی» می توان به صرفه جویی اقتصادی، بالابردن سطح اطلاعات پیمانکاران غذا، بالابردن کیفیت غذای دانشجویی و افزایش رضایتمندی دانشجویان اشاره کرد.
آیین نامه هایی برای رفع اعتراضات چندین ساله
تقی زاده بیان کرد: بعضا در برخی از دانشگاهها پیمانکاران غذا را تامین می کردند اما چون قرارداد، استاندارد لازم را نداشت و همچنین غذایی که توسط پیمانکار ارائه می شد، کیفیت مطلوب را نداشت، دانشگاه نمی توانست غذا را با کیفیت خوب تحویل گیرد. بر همین اساس در کارگروهی که تشکیل شده آیین نامه تخلفات پیمانکاران درصورتی که کار خود را به درستی انجام ندهند و همچنین آیین نامه بهداشتی در حال بررسی و تدوین است. این کار برای اولین بار است که در سطح دانشگاه ها انجام می شود تا براساس یک دستورالعمل، کیفیت غذای دانشگاهها افزایش پیدا کند و دانشگاه های تازه تاسیس بتوانند از تجربه دانشگاه های قدیمی و بزرگ استفاده کنند.
دانشجویان، غذای باب میلتان را سرو کنید
ایجاد شدن سلفهای خصوصی موضوع دیگری است که بعد از آزاد شدن نرخ غذای دانشجویی سر و کلهاش در دانشگاهها پیدا شد؛ تا پیش از این موضوع، سلف جداگانه اساتید دانشگاه و کیفیت بهتر غذای آنها نسبت به غذای دانشجویان که کم و بیش در بعضی از دانشگاهها دیده میشد، یکی از موضوعات اصلی اعتراضات دانشجویی به مقوله کیفیت غذا بود. اما ایجاد رستوران آزاد در کنار سلف دانشجویی، تاحدی دیگر جای اعتراضی را برای کسی باقی نگذاشت.
یزدان مهر رئیس صندوق رفاه دانشجویی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه بخشنامهای برای ارائه دو نوع غذا در دانشگاه وجود ندارد اما دانشگاهها موظف شدند که طبق قانون برنامه پنجم خدمات رفاهی خود را طی چند سال برون سپاری کنند، ادامه داد: در همین راستا معاونتهای دانشجویی با نیازسنجی از دانشجویان بررسی کردند تعدادی از دانشجویان به دلیل کیفیت غذای دانشجویی یا هر دلیل دیگری از سلف استفاده نمی کردند بنابراین هم در راستای برنامه پنجم و هم در راستای تنوع بخشی و ارتقای کیفیت بحث دو نوع غذا را مطرح کردند که در کنار سلف سرویسها غذای آزاد دانشجویان نیز فراهم باشد.
رییس صندوق رفاه دانشجویی عنوان کرد: تعداد زیادی از دانشگاههای کشور که امکانات زیرساختی مناسب را داشتند بحث غذای آزاد و آماده دانشجویی را وارد سیستم خود کردند. هم اکنون از دانشجویان به طور متوسط هزار تومان دریافت میکنیم و 5 هزار تومان ما به تفاوت را دانشگاه مربوطه پرداخت میکند.
طبق نظر این مقام مسئول این امر هم باعث صرفه جویی در بحث یارانه غذا شده و هم دانشجویان غذای باب میل خود را مصرف می کنند.
اینجا منو باز است
ذوالفقار یزدانمهر رئیس صندوق رفاه دانشجویی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: به دلیل محدودیت منابع دولتی، کل اعتباری که سال قبل برای یارانه پرداخت به دانشگاهها تخصیص داده شد، 440 میلیارد تومان بوده، در حالی که طبق برآوردها نیاز دانشگاه حدود 1200 میلیارد تومان بوده است، در واقع قبلاً این اعتبار به صندوق رفاه داده میشد اما هم اکنون این اعتبار مستقیماً به خود دانشگاهها داده میشود و صندوق رفاه بحث راهبری هزینه را انجام میدهد.
وی افزود: از این رو پیشنهاد دادیم، ما به تفاوت اعتبار تخصیص داده شده با نیاز اصلی دانشگاه که 700 میلیارد تومان است را در اختیار صندوق رفاه گذارند تا صندوق؛ این مبلغ را به عنوان تسهیلات به دانشجو و دانشگاه پرداخت کند که هم ارتقای کیفیت و هم تنوع بخشی را داشته باشیم.
آشپزخانهها صنعتی جای آشپزخانههای سنتی را می گیرند
در بسیاری از دانشگاهها، تجهیزات آشپزخانهای سال هاست که نوسازی نشده و بهسازی تجهیزات به طور موردی و در اثر پدید آمدن شرایط اضطراری بوده است. آشنا نبودن آشپزها به روشهای نگهداری موادغذایی، اصول بهداشت و تغذیه، روش انبارداری مواد اولیه و توجه به غذاخوریهای دانشجویی نیز از دیگر عوامل پایین بودن کیفیت غذای دانشجویی است.
اما رییس صندوق رفاه دانشجویی اعلام کرد که در نظر دارند سلف سرویس و آشپزخانههای دانشگاهها را از حالت سنتی به صنعتی تبدیل کنند و از درآمد اختصاصی صندوق، موفق شدند دانشگاههایی که سلف سرویسهای قدیمی که مقدار زیادی هدر رفت انرژی و هزینه داشتند را به حالت صنعتی تبدیل کنند.
وی همچنین گفته است که بحث بهداشت دانشگاهها جدیتر گرفته شده و در تمام دانشگاه ها مشاور غذایی و در آشپزخانهها کارشناس تغذیه و بهداشت وجود دارند که از مرحله تهیه مواد غذایی تا پخت و پز نظارت میکنند و امسال هم این نظارت تقویت شده است ، سال 94 در واقع ، 330 سلف سرویس بازدید و طبق چک لیستهای موجود ارزیابی شده اند تا علاوه بر بهداشت و کیفیت غذا، یارانه غذایی که ارائه می شود متناسب با رویکرد و مصرف دانشگاه نیز صورت گیرد.
قطعاً میتوان گفت که استفاده از نظرات و انتقادات و پیشنهادهای دانشجویان میتواند در بهبود کیفیت غذایی دانشگاهها تأثیر بسزایی داشته باشد، با این همه؛ غذا یک مقوله سلیقهای است، یک نوع غذا به مذاق تعدادی دیگر خوشایند و به مذاق افرادی ناخوشایند است.
دانشگاهها باید نیازهای غذایی دانشجویان را با توجه به سن و فعالیتهای دوره دانشجویی بررسی کارشناسانه کنند. کارشناسان نیز باید به نحوه و مدت زمان پخت، نگهداری و توزیع غذایی آماده اطلاعات کافی داشته باشند.
گزارش از محیا معصومی
۲۹ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]