واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: از رودكي تا جنتی همه تكذيب ميكنند
انتقال موزههاي معاصر به بنياد رودكي تكذيب شد تا بهرغم انتشار نامههاي اداري درباره واگذاري اين موزه به رودكي، اين موزه همچنان زيرمجموعه معاونت هنري باقي بماند.
نویسنده : محمدصادق عابديني
وزارت ارشاد با انتشار بيانيهاي واگذاري موزه هنرهاي معاصر را تكذيب كرد. در بيانيه آمده است: «وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي در تاريخ ٢١ / ١٢ / ١٣٩٤ با واگذاري مديريت موزه هنرهاي معاصر به بخش غيردولتي از جمله بنياد فرهنگي - هنري رودكي، مخالفت و بر استمرار مديريت آن توسط وزارت متبوع تأكيد كرد و به همين دليل واگذاري مديريت موزه يادشده بهطور كامل از برنامه دستور جلسات كميته خارج شده است.»
موزه هنرهاي معاصر بيشتر از اينكه يك موزه عادي مانند بيش از 50 موزه شهر تهران باشد، يك خزانه بزرگ از اموال با ارزش هنري است كه ميتواند هر مجموعهدار و موزه خارجي را وسوسه كند.
پيش از اين ارزش مالي اموال اين موزه 2 و نيم ميليارد دلار ارزشگذاري شده بود كه تنها يك تابلو متعلق به جكسون پولاك نقاش امريكايي با 250 ميليون دلار گرانترين اثر هنري ايران در ميان آن اموال وجود دارد. انتقال اين موزه به بنياد رودكي موزه هنرهاي معاصر را با چالشي روبهرو كرد كه در نهايت با ورود وزير ارشاد همه چيز خاتمه پيدا كرد.
اين موزه با ارزش و بي سر و صدا
موزه هنرهاي معاصر آخرين موزهاي بود كه قبل از انقلاب افتتاح شد. در سال 56 موزهاي در حاشيه پارك لاله كه آن زمانها پارك فرح ناميده ميشد، افتتاح شد كه آثار آن با نظر فرح پهلوي و توسط تيمي كه وي تشكيل داده بود از ايران و ساير نقاط جهان خريداري شده بود، آثاري كه برخي از آنها به دليل مغايرت با فرهنگ اسلامي بيش از چهار دهه است كه از انبار خارج نشدهاند.
اين موزه براي علاقهمندان به هنرهاي تجسمي نامي آشنا است، اما در مقابل نام و شهرتي كه موزههايي مانند ايران باستان در افكار عمومي دارند، اين موزه تقريباً كم سر و صدا است. مگر اينكه خبري يا شايعهاي به وجود آيد تا موزه هنرهاي معاصر سر زبانها بيفتد.
همين چند سال پيش بود كه گمرگ تابلوي جكسون پولاك را كه بعد از نمايش در خارج از كشور به ايران بازگشته بود، گرو گرفت تا موزه هنرهاي معاصر بدهياش را به گمرگ بپردازد و اين موزه به تقلا افتاد تا با ارزشترين داشته گنجينهاش را كه در معرض تخريب قرار داشت، نجات دهد. در آن زمان با اعلام ميزان ارزش اين تابلو كه از نظر كارشناسي 250ميليون دلار قيمت گذاري شده بود، توجه افكار عمومي به ارزش داراييهاي موزه هنرهاي معاصر جلب شد.
افشاگري يك سايت، پيگيريهاي شبكههاي اجتماعي
انتشار نامههاي اداري با سربرگ وزارت ارشاد مبني بر واگذاري موزه هنرهاي معاصر به بنياد رودكي آن هم با ترك تشريفات، از طريق يك سايت خبري، خبر از انتقال بي سر و صداي موزه هنريهاي معاصر داشت. اين نامهها وقتي جالبتر شدند كه مجيد ملانوروزي، مدير كل هنرهاي تجسمي و سرپرست موزه هنرهاي معاصر خبر انتقال موزه را تكذيب و خود را بياطلاع معرفي كرد، اما مخاطب يكي از نامهها كه تاريخش به زمستان سال گذشته باز ميگشت، شخص ملانوروزي است!
انتشار اين نامههاي افشاگرانه و اينكه وزارت ارشاد بدون سر و صدا دنبال چنين اقدامي بوده است، واكنشهاي زيادي را در شبكههاي اجتماعي به همراه داشت. هنرمندان تجسمي نيز ابراز نگراني كردند و در نهايت با دعوت هنرمندان تجمعهاي خودجوشي مقابل موزه هنرهاي تجسمي شكل گرفت. مردم نگران انتقال موزه و خواستار حفظ آن شدند. البته در ميان چهرههاي حاضر در تجمع مقابل موزه هنرهاي معاصر، چهرههاي زيادي نيز بودند كه حضورشان در تجمع صرفاً به خاطر جوي بود كه در شبكههاي اجتماعي به راه افتاده بود و انتظار اينكه آن افراد تمايلي به موضوعات فرهنگي داشته باشند، كمي بيش از اندازه اغراقآميز به نظر ميرسيد.
ملانوروزي نيز با حضور در تجمع مردمي طي سخناني واگذاري موزه هنرهاي معاصر را امري اداري و عادي جلوه داد كه اعتراض حضار را درپي داشت.
از فريادهاي معترضان مشخص بود آنها نسبت به سرنوشت گنجينه موزه هنرهاي معاصر نگران بودند. در اين داستان قديمي مبادله يك اثر موزه با چند برگ از شاهنامه شاه طهماسب باز هم خبرساز شد. در سال 73 و بدون سر و صدا تابلوي زن شماره 3 اثر ويليام دكونينگ با 118 برگ از شاهنامه شاه طهماسب مبادله شد. يك منبع آگاه در اين باره به «جوان» گفت: «در آن سال موزه پول لازم براي خريد شاهنامه را داشت، اما تصميم گرفتند مبادله انجام دهند.
اثر دكونينگ قابل نمايش عمومي نبود. ميشود گفت در اين مبادله ما نه سود كرديم و نه زيان، البته ميشد شاهنامه را خريد.» البته سالها است كه ديگر موزه هنرهاي معاصر اقدام به خريد آثار نميكند و تنها در چند مورد مانند اهداي 52 اثر توسط هنرمندان مكزيكي يا آثاري كه دو هنرمند آلماني به اين مجموعه هديه دادهاند، آثار خارجي شاخصي به اين مجموعه افزوده نشده است. يك هموطن ايراني مقيم خارج از كشور نيز يكي از تابلوهاي ژرژ براك، هنرمند فرانسوي را به موزه هديه كرده است.
رودكي و ارشاد تكذيب ميكنند
بنياد رودكي به صورت هيئت امنايي اداره ميشود و رئيس هيئت امناي آن وزير ارشاد است. این بنیاد مجموعه فرهنگي برج آزادي و مجموعه تالارهاي وحدت را در اختيار دارد. رودکی بازوي اجرايي معاونت هنري به شمار ميرود. از سوي ديگر نيز موزه هنرهاي معاصر زير مجموعه معاونت هنري وزارت ارشاد است و مديريت آن معمولاً بر عهده مدير كل هنرهاي تجسمي ارشاد است كه با پيشنهاد معاون هنري توسط وزير ارشاد انتخاب ميشود.
بعد از واكنش افكار عمومي نسبت به واگذاري موزه هنرهاي معاصر، وزارت ارشاد اين موضوع را تكذيب كرد. حسن عميدي، مدير روابط عمومي بنياد رودكي در گفت و گو با «جوان» انتقال موزه هنرهاي معاصر به رودكي را تكذيب كرد و آن را شيطنت و شايعهاي ميداند كه در شبكههاي اجتماعي منتشر شده است. عميدي درباره نامههاي وزارت ارشاد نيز ميگويد: آن نامهها صرفاً جهت كارشناسي بوده و قرار نبوده است انتقالي صورت بگيرد.
مدير روابط عمومي بنياد رودكي در پايان موضوع بركناري بهرام جمالي، مدير عامل فعلي بنياد رودكي و جايگزيني اكبر تشكرينيا، مدير عامل سابق شركت توسعه فضاهاي فرهنگي شهرداري تهران را صرفاً گمانهزني دانست و احتمال وقوع اين جابهجايي را تكذيب كرد.
با وجود تكذيب وزارت ارشاد و بنياد رودكي، آن گونه كه از سخنان ملانوروزي مشخص است و در اطلاعيه ارشاد نيز به آن اشاره شده، واگذاري موزه هنرهاي معاصر در يك روند اداري قرار گرفته است و تا حد زيادي نيز دنبال شده بود و آنچه در شبكههاي اجتماعي منتشر شده شايعه نبوده بلكه خبر تا حد زيادي صحت داشته، اما زمان انتشار آن كمي بعد از مخالفت وزير با انتقال بوده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]