واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جد بزرگ امام خميني، باني آباداني كشمير
مستند «حضرت اميرجان» به كارگرداني مهدي بماني، روز سهشنبه در مراسمي رونمايي خواهد شد.
نویسنده : محمدصادق عابديني
مستند «حضرت اميرجان» به كارگرداني مهدي بماني، روز سهشنبه در مراسمي رونمايي خواهد شد. اين مستند به دليل شخصيت ميرعلي همداني كه در تاجيكستان به نام حضرت اميرجان شناخته ميشود، داراي اهميت است. اين عارف و دانشمند بزرگ ايراني جد بزرگ امام خميني(ره) است. شهيد مطهري درباره وی گفته: «يكي از كساني كه در كشمير به اسلام خدمت كرده است، ميرسيدعلي همداني بوده، اين مرد بزرگ كه از مفاخر اسلامي است، هزاران شاگرد در كشمير تربيت كرد كه هر كدام براي خود استاد شدند، مقام سيدعلي هنوز در كشمير محترم است و مردم آنجا را زيارت ميكنند» مستند «حضرت اميرجان» در شبكه مستند سيما توليد شده، به مناسب رونمايي از اين مستند گفتوگويي با مهدي بماني، نويسنده و كارگردان آن داشتهايم.
با توجه به اينكه شخصيت سيدعلي همداني در ايران كمتر شناخته شده است، چطور اين دانشمند ايراني را پيدا كرديد و سراغ توليد مستند درباره شخصيت وي رفتيد؟
من نزديك به 13 سال در حوزه تاجيكستان تحقيق ميكنم، در سفرهايي كه به تاجيكستان داشتم خيلي زود با نام ميرسيدعلي همداني آشنا شدم چون تصوير اين دانشمند روي اسكناسهاي 10 ساماني اين كشور منتشر شده، بعد تحقيقات اوليه را آغاز كردم و به شهر كولاب كه مقبره اين عارف در آنجا واقع است رفتم، اما خيلي دير موفق به ساخت مستند شدم.
چرا توليد مستند با تأخير روبهرو شد؟
بايد شرايطش به وجود ميآمد. با تغيير شرايط در شبكه مستند و استقبال از توليد مستندهاي تك قسمتي، گفتم اين موضوع را به شبكه مستند پيشنهاد دهم، اين اتفاق با نامگذاري سال 2015-2014 به نام ميرسيدعلي همداني از سوي يونسكو همزمان شد.
گفته ميشود ميرسيدعلي جد بزرگ امام خميني(ره) است!
انتساب ميرسيدعلي همداني به عنوان جد بزرگ امام خميني(ره) در منابع مختلفي ذكر شده كه اولين آنها دايرهالمعارف ويكيپديا و سايت شخصيتهاي خاندان امام خميني است. در كنگرهاي كه آبانماه در همدان برگزار شد نيز به اين نكته اشاره كردند.
چقدر براي تحقيقات به منابع دسترسي داشتيد؟
بايد بگويم كار من از يك سنگ مزار در يك آرامگاه آغاز شد، منابع درباره ميرسيدعلي همداني بسيار كم است. اگر ميخواستم درباره حافظ يا مولانا مستند بسازم كار بسيار راحتتر ميشد. چون هم منابع زيادتر بود و هم در ايران شناخته شده تر بودند. البته ميرسيدعلي در كشمير بسيار شناخته شده و محترم است.
چرا كشميریها ميرسيدعلي را میشناسند؟
اين عارف به دليل اينكه در روزگار تيمور زندگي ميكرده است به دليل فشارهاي حكومت مجبور بوده دائم در سفر باشد. وي با حدود 700 نفر از شاگردانش كه در بين آنها صنعتگران و هنرمندان بودهاند به كشمير سفر ميكند و با آموزش صنعت و هنر به مردم كشمير باعث رونق آن منطقه ميشود، به همين خاطر به كشمير «ايران صغير» نيز ميگويند. خود اين سفر بسيار موضوع جذابي است كه اگر كمك كنند و هزينههاي آن تأمين شود، ميتوان درباره آن مستند بلند 90 دقيقهاي ساخت.
توليد مستند چقدر طول كشيد و چقدر از كمك كشورهاي ديگر در مراحل توليد استفاده كرديد؟
حدود 10 روز فيلمبرداري داشتيم، سه ماه هم تحقيق كار طور كشيد و سه ماه هم مراحل توليد، دولت و مردم تاجيكستان كمكهاي معنوي كردند همين كه اجازه دادند در كشوري خارجي فيلمبرداري كنم يعني همكاري داشتند مردم تاجيكستان نيز بسيار با محبت بودند. 90 درصد مستند در تاجيكستان فيلمبرداري شده و 10 درصد آن از تصاوير آرشيوي استفاده شده است. ما براي رونمايي از مستند سفراي كشورهاي افغانستان، پاكستان، هند و تاجيكستان را دعوت كرديم و اين صرفاً به دليل ارتباط موضوع ميرسيدعلي همداني با اين كشورها بوده وگرنه كمك خاصي براي توليد مستند نكردهاند.
در پايان اگر حرفي مانده است، بفرماييد؟
مي خواستم از عوامل توليد اين مستند تشكر كنم، مدير توليد و مجري طرح مهري بماني، دستيار كارگردان و برنامهريز: پروين سعادتي، صدا: آناستازيا پانكرتوا، تدوين: محسن بماني، موسيقي: طالب خانشهيدي، عكس: پروين سعادتي.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]