واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: شاهد بيسوادي جامعه خواهيم بود
شايد كليديترين توصيه براي سبك مطالعه افراد، بهرهمندي منطقي و هدفمند از شبكههاي اينترنتي و اجتماعي در كنار مطالعه كتاب باشد.
نویسنده : بهنام صدقي
شايد كليديترين توصيه براي سبك مطالعه افراد، بهرهمندي منطقي و هدفمند از شبكههاي اينترنتي و اجتماعي در كنار مطالعه كتاب باشد. رسانههاي اينترنتي بايد نقش مكمل كتابها باشند نه نقشي براي جايگزيني آنها. با اينكه شكل ارتباطي و همچنين دريافت اطلاعات در دهه اخير بسيار تغيير كرده و مردم بيشتر به سمت اينترنت روي آوردهاند، اما به نظر ميرسد كتابها به عنوان منابع مفيد اطلاعاتي همچنان جايگاه خود را حفظ كردهاند. استفاده افراطي از اينترنت نهتنها عرصه مطالعه و كتابخواني را دچار ضرر و بحران ميكند بلكه ساير حوزههاي زندگي فردي و اجتماعي را نيز به مخاطره مياندازد. براي بررسي تأثير اينترنت بر سرانه مطالعه نيز بايد پژوهشهاي علمي دقيقتري در اين حوزه صورت گيرد تا ادعاها پايه و اساس علمي داشته باشند. اينكه ادعا كنيم انتشار ميليونها جلد كتاب الكترونيكي چه تأثير مثبت يا منفي بر فرهنگ مطالعه مردم و سرانه كتابخواني دارد، تنها با استناد به پژوهشهاي علمي و تحقيقات فرهنگي وسيع ميسر است.
بسياري از كاربران فضاي مجازي اذعان دارند كه با مسائل و مشكلات بسياري در زمينه مطالعه در فضاي مجازي روبهرو هستند. صفحات متعدد اين قبيل از فضاها موجب شده است كه كاربران وقت كافي براي مطالعه نداشته باشند. در حقيقت كاربر خود را با تعداد بيشماري از صفحه و وب در رابطه با يك موضوع مشخص مواجه ميبيند، در حالي كه وقت اندكي براي مطالعه دارد.
بنابراين او ترجيح ميدهد كه به يك مرور سطحي بپردازد، چراكه پرداختن براي تمام صفحات چنين فضاهايي فوقالعاده وقتگير و زمانبر است. از طرفي هم ميتوان به يك يا چند صفحه اكتفا كرد، چون براي استخراج اطلاعات راجع به موضوع بايد به صفحات زيادي سر زد. چون هر صفحه شامل تمامي اطلاعات نيست. در كل به دنبال مطالب گشتن نيز خود باعث صرف زمان زيادي ميشود. گاهي هم بعد از كلي صرف كردن وقت و جستوجو، باز هم طرف نميتواند مطالب مورد نظرش را بيابد. گويي اگر از همان اول كار به يك كتاب مشخص شدهاي رجوع ميكرد زودتر به مطلب مورد نظرش دست مييافت. به اعتقاد نگارنده موضوع مهمتر از اين مباحث، بحث كتابخواني است. مسئلهاي فوقالعاده حائز اهميت كه متأسفانه اكنون به راحتي به يك بحران تبديل شده و در آيندهاي نهچندان دور جامعه را با بيسوادي مطلق روبهرو خواهد ساخت.
بهتر است الگوسازي در پذيرش امر كتابخواني قبل از هر چيز از مدارس و مكانهاي عمومي و بعد از آن از صداوسيما كه مهمترين نقش را در بازنگري افراد برعهده دارد، آغاز شود. اين امر ميتواند مهمترين نتيجه را در كمك و ياري رساندن به طبقات مختلف جامعه حاصل كند. استفاده از كتاب به عنوان بهترين دوست به جاي بازيهاي رايانهاي و مشاهده فيلمهاي مستهجن ماهوارهاي كه نهتنها سود و منفعتي دربر ندارد بلكه افراد و حتي كودكان را به منجلاب فساد و كارهاي افراطي سوق ميدهد، امري پسنديده است. امير بيان، حضرت علي(ع) ميفرمايند: الكتب بساتين العلما: كتابها بوستانهاي دانشمندان هستند. بيشك جامعه براي گسترش و افزايش روند كتاب خواني به حمايت انواع نهادهاي دولتي و خصوصي همانند شهرداريها، سراي محله و گسترش كتابخانه، اختصاص دادن بن كتاب و... نيازمند است تا بتوان با برنامهريزي و ايجاد طرحها و تدابير بلندمدت گامي در جهت تبليغ و رونمايي و نقد از كتب و آثار برجسته هنري برداشت.
مسئله كتاب و امر كتابخواني تا حدي حائز اهميت است كه رهبر عظيمالشأن انقلاب، در اينباره ميفرمايند: امروز كتابخواني و علمآموزي نهتنها يك وظيفه ملي بلكه يك واجب ديني است. در نهايت به راحتي ميتوان قضاوت كرد كه كتاب مطمئنترين و استوارترين دستاويز براي افزايش علم، پيشرفت و ترقي علمي و و زيربنايي در تمام بخشهاي جامعه است. پس شاهد اين جريان هستيم كه خانواده در كنار ساير نهادهاي ذيربط و ارگانهاي مربوط و مدارس و دانشگاهها، بهترين كانون براي شروع اين عادت است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]