واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: فرزند آوری و ازدواج هنوز هم از معضل های جدی جامعه امروز است.سال گذشته بود که سیاستهای کلی جمعیت تدوین و در نهایت در ۱۴ بند از سوی مقام معظم رهبری به روسای قوای سه گانه و همچنین مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شد و به دنبال آن نیز این سیاست ها توسط دکتر جهانگیری معاون اول رئیس جمهور به دستگاه ها به منظور اجرایی شدن، ابلاغ شد.
به گزارش تراز ، در این سیاست های کلی جمعیت به مواردی مانند ارتقاء پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی، رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج، اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران بویژه در دوره بارداری و شیردهی و پوشش بیمهای هزینههای زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان، تحکیم بنیان و پایداری خانواده با اصلاح و تکمیل آموزشهای عمومی درباره اصالت کانون خانواده و فرزند پروری و با تأکید بر آموزش مهارتهای زندگی و... اشاره شده است.با این حا هنوز هم شاخص فرزند آوری انچنان که باید و شاید پیشرفت نداشته است.
به شهادت آمار اما می توان گفت، یکی از موانع افزایش فرزندآوری، رشد منفی مستمر ازدواج ها بوده بطوریکه از سال ۹۰ با ۱.۹- درصد آغاز و در سال ۹۱ به ۵.۱- در سال ۹۲ به ۶.۷- و در سال ۹۳ نیز به ۶.۵- درصد رسیده است این در حالی است که تا سال ۸۹ روند ازدواج ها مثبت بوده که در این سال ۲ دهم درصد رسیده بود که پس از آن با رشد منفی روبرو شد.
در واقع می توان نتیجه گرفت دو عامل عمده ای که در کاهش ازدواجها موثر است یکی ساختار سنی جمعیت و دیگر تاخیر در ازدواج هاست. تغییرات ساختار سنی جمعیت نشان می دهد که شاهد کاهش سهم جمعیت جوان بودیم بطوریکه از سال ۸۵ تا ۹۰ ، از ۳۵.۴ درصد جمعیت جوان ۱۵ تا ۲۹ ساله به ۳۱.۵ درصد کاهش پیدا کرده است که این آمار بر اساس سرشماری های مرکز آمار اعلام شده است.
بیکاری، امتناع از فرزندآوری بانوان به دلیل عدم امنیت شغلی،نداشتن مسکن، تغییر سبک زندگی از سنتی به غربی و ... از عوامل مهمی است که می تواند در عدم تمایل جوانان به ازدواج و فرزند آوری موثر باشد با این حال راهکارهای ارائه شده تا کنون موثر واقع نشده است و به نظر می رسد مشکلات اقتصادی پایه و اساس محکم تری در این خصوص دارند.
برنامهریزی برای افزایش نرخ باروری متناسب با اهداف سلامت
به تازگی مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت از بازنگری کامل در سیاستها و قوانین تنظیم خانواده در وزارت بهداشت در راستای ارتقای سلامت مادران، کودکان، خانوادهها و جامعه خبر داده است. محمداسماعیل مطلق، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره عملکرد برنامه باروری سالم که توسط اداره باروری سالم دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت اجرا میشود، اظهار داشته: سیاستهای کلی جمعیت مرتبط با وزارت بهداشت تبیین شده و راهکارها و پیشنهادهای اجرایی شدن این سیاستها به معاون اول رئیسجمهور ارائه شده است.
توجه به جمعیت در برنامه ششم توسعه
وی افزوده: این اداره همچنین در تدوین برنامه ششم توسعه براساس سیاستهای کلی جمعیت، پیشنهاد بندها و مادههای قانونی مبتنی بر سیاستهای 1،3،4،6 و 7 برای ورود به قانون برنامه ششم توسعه مشارکت داشته است.
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت خاطرنشان کرده: اقدام به احصای اهداف وظایف ذاتی بخشی، بین بخشی و برون بخشی طی جلسههای متعدد با حضور صاحبنظران برنامه ضمن مد نظر قرار دادن اصول سیاستهای کلان نظام، مشارکت فعال در تدوین پیشنویس «طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده» و بازنگریهای بعدی بنا به دعوت مجلس شورای اسلامی، تهیه و تدوین رویکردهای افزایش نرخ باروری کلی مبتنی بر سلامت جمعیت و نیز تدوین برنامه عملیاتی با هدف کلی افزایش نرخ باروری کلی متناسب با اهداف سلامت، بخش دیگری از برنامهها در این راستا بوده است.
تمرکز بر افزایش آمار باروریهای ارادی
مطلق همچنین افزایش باروریهای ارادی و خواسته را برنامه دیگری در این راستا اعلام کرده و یادآور شده: افزایش میزان رضایتمندی زوجین از زندگی زناشویی با هدف تحکیم و تعالی بنیان خانواده، بخشی از برنامههای باروری سالم است.
به گفته مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، افزایش بهرهوری جمعیت اعم از شهری و روستایی و حاشیه شهرها و عشایر با مراقبتهای اولیه باروری سالم و پیشگیری از ناباروری، ابلاغ محورهای اصلی برنامهها برای تدوین برنامه جامع عملیاتی به دانشگاهها و پیگیری تدوین برنامههای عملیاتی با لحاظ کردن اهداف افزایش نرخ باروری کلی بخش دیگری از برنامههای باروری سالم بوده است.
در هر حال نکته اینجاست که گرش خانواده های امروزی، نحوه زندگی های لوکس و تجمل گرا، طرز فکر و ذائقه انسانها را تغییر داده و باور غلطی را در جامعه به عنوان فرهنگی نوپا جا انداخته است که وجود فرزند کمتر آسایش بیشتر، رفاه بالاتر و در نتیجه خوشبختی بیشتررا در پی خواهد داشت. این طرز فکر اشتباه امروز به همگان تسری یافته و زوج های جوان یکی از قراردادهای زندگی خود را نداشتن فرزند یا تک فرزندی قرار داده اند و از سوی دیگر داشتن مشکلات اقتصادی ریز و درشت نیز به این تصور دامن زده است.
در صورتی که طبق اعلام کارشناسان حوزه خانواده، کودکانی که در خانواده های چند فرزندی رشد می کنند امنیت روانی بیشتری داشته و مهارت های فردی و اجتماعی آنان و همچنین روحیه جمع گرایی و حل مساله شان به مراتب بیشتر از کودکانی است که سال های عمر خود را در خانه تک و تنها سپری کرده اند.در این میان راهکارهای اقتصادی برای افزایش درآمد زوج های جوان نیز ارائه نشده است تا همه راه ها به بن بست ختم شود و باید منتظر ماند و دید بالاخره اقدام عملی مناسب در این خصوص صورت می گیرد یا خیر؟
منبع: شفاف
زمانبندی انتشار: 20 دى 1394 - 15:04
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]