واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در مراسم تجلیلی از گوهران گوهرشاد مطرح شد؛
جلیلی: واقعه گوهرشاد یک کمدی تراژدی است/ واقعه گوهرشاد یکی از ارکان هویتی مشهد در تاریخ معاصر
معاون فرهنگی شهرداری مشهد گفت: مادربزرگها نذرهایشان را نذر شهدای مسجد گوهرشاد میکردند چراکه مظلومیت شهدای گوهرشاد در ذائقه مردم مشهد تلخ نشسته بود، روایات زیادی از واقعه مسجد گوهرشاد وجود دارد، افرادی که تیرخورده بودند و صدای نالههایشان میآمد اما زندهبهگور شدند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی فارس، 17 دیماه برگ زرینی است بر کتاب انقلاب اسلامی و یادآور حماسه مردم مشهد در سال 1314 که در برابر رضاشاه قد علم کردند و کاشیهای فیروزهای مسجد گوهرشاد را با خون خود شستند. امروز پس از 80 سال، تاریخ دوباره روایت میشود، روایتی از زبان کسانی که در آن روز کودکان و نوجوانانی بودند و اکنون چروکهای پیشانیشان به عمق تاریخ این انقلاب است. کسانی که شانهبهشانه شهیدان واقعه مسجد گوهرشاد آن «سروهای فیروزهای» بینام نشان از غیرت دینی این مرزوبوم دفاع کردند و امروز راویان عزت این کشور هستند. شب گذشته برگی دیگر از روزهای پرالتهاب تاریخ این انقلاب در 15 دیماه 1314 در تالار شهر مشهد بازخوانی شد. روایتی از خاطرات تلخ مسجد گوهرشاد از زبان پیرمردها و پیرزنهایی که کودکی و نوجوانیشان گرهخورده است با این واقعه و در گوشهای از سالن برای خود معرکه گرفتهاند و با اشعاری در وصف امام رضا(ع)، شهدا و ضد آل سعود مجلس را رونق میبخشند. * جلیلی: واقعه گوهرشاد یک کمدی تراژدی است/ واقعه گوهرشاد یکی از ارکان هویتی مشهد در تاریخ معاصر وحید جلیلی، نخستین سخنران این مراسم اظهار داشت: متأسفانه نزدیک به هفت سال دفاع مقدس فرهنگی مردم مشهد از سال 1314 تا 1320 در تاریخ هویتی ما مغفول مانده است.
وی افزود: مقارن با 17 دیماه، رضاخان فرمان کشف حجاب را صادر کرد و به همه بانوان دستور داد تا حجاب خود را بردارند و با نگاه و فکری وحشیانه تلاش کرد این هدف خود را در جامعه محقق کند و مردم را وادار میکرد به دین، هویت، تاریخ و فرهنگ خود پشت کنند و مطابق با یک انسان خودباخته طوق تقلید از غرب را به گردن بیندازند. جلیلی اذعان کرد: در طول 80 سال گذشته و در 8 سال دفاع مقدس برای دفاع از هویت، تاریخ و دینمان کاری نکردهایم؛ هرچند هنرمندان به دنبال هنر دینی و انقلاب هستند اما ما به دنبال هنر طبیعی میگردیم، اگر در هریک از شهرهای دنیا در یکشب صدها نفر را به خاک و خون بکشند بعد از 80 سال بهاندازه یک موزه، اثر واقعی ثبت میشود اما در رابطه با قیام مسجد گوهرشاد حتی یک کارتپستال در تمام این سالها چاپنشده و این بیاعتنایی به حماسهای عظیم و بهتآور در تاریخ مردم مشهد است. وی ادامه داد: در آن زمان مادربزرگها نذرهایشان را نذر شهدای مسجد گوهرشاد میکردند چراکه مظلومیت شهدای گوهرشاد در ذائقه مردم مشهد تلخ نشسته بود، روایات زیادی از واقعه مسجد گوهرشاد وجود دارد، افرادی که تیرخورده بودند و صدای نالههایشان میآمد اما همراه با کشتهشدگان در گورهای دستهجمعی زندهبهگور شدند. معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد بابیان این مطلب که واقعه گوهرشاد واقعه کمدی تراژدی است تصریح کرد: رضاخان به اسم ترقی و پیشرفت، صدها نفر را در مسجدی به گلوله بست که سازنده آنیک زن مسلمان بود. زنی که بدون کشف حجاب و داشتن مظاهر پیشرفت غربی یکی از بزرگترین نمادهای تمدن اسلامی را ساخت. وی گفت: واقعه گوهرشاد یکی از ارکان هویتی مشهد در تاریخ معاصر است و باید احیا شود، شهرداری مشهد با 756 نفر از بازماندگان واقعه گوهرشاد مصاحبه کرده است هرچند ثبت این وقایع را 80سال دیر شروع کردیم اما حرفهای تازه زیادی وجود دارد البته بسیاری از آنها در یک سال گذشته از دنیا رفتند که خاطرات نابی داشتند به یاد دارم در طرقبه برای مصاحبه به دیدن یکی از بازماندگان گوهرشاد رفتیم چند روز بعد که مجدد مراجعه کردیم فوت کرده بود گویی باری بر دوش داشت. وی بابیان این مطلب که خانوادههای زیادی هم درواقع گوهرشاد و هم در دفاع مقدس شهید داشتند اظهار کرد: این موضوع پیوستگی دین و ایمان ملت را نشان میدهد، کسانی که رضاخان فکر میکرد سرکوبشدهاند و باید دید رضاخان امروز کجاست و خانواده شهدا و بازماندگان گوهرشاد در چه جایگاهی قرار دارند. جلیلی بیان کرد: واقعه گوهرشاد تنها متعلق به مردم مشهد نیست بلکه برای بیرون کشیدن این خاطرات از غبار و دست یافتن به گنجینهای عظیم از تاریخ در شهرهای قزوین، تبریز، اصفهان و ... نیز باید به دنبال جمعآوری این نهضت ملی باشیم.
* وکیلی: دفاع از فرهنگ و باورهای دینی منجر به شکست دیکتاتوری وابسته به انگلیس رضاشاه شد هادی وکیلی، عضو هیئتعلمی دانشگاه فردوسی مشهد سخنران بعدی همایش «سروهای فیروزهای» با تحلیل کشف حجاب رضاخانی، گفت: جهان اسلام نزدیک به چهارصد سال است که با استعمار دستوپنجه نرم میکند. اگر روی نقشه کشورهای اسلامی را نگاه کنیم، میتوانیم بااقتدار بگوییم تنها کشوری که هیچگاه تحت سلطه بیگانگان نرفت و یوغ اجنبی را گردن نینداخت، کشور ماست. وی افزود: زمانی که انگلیسیها تصمیم گرفتند نخستین نفوذ را در کشور ما کلید بزنند، مردم آگاه ما پشت سر میرزای شیرازی و با اتکا به فتوای معروف او تنباکو را تحریم کرده، قلیانها را شکسته و بدین ترتیب نقشه شوم انگلیسیها را برهم زدند. استاد تاریخ دانشگاه فردوسی بابیان اینکه بعد از ماجرای تحریم تنباکو و رخ دادن اتفاقاتی دیگر، رویکرد استعمار برای سلطه بر ایران تغییر کرد، گفت: تصمیم بر این شد تا فردی قدرت را در دست بگیرد که در ظاهر و چهرهای مذهبی داشته و حتی ضداستعمار نیز عمل کند. رضاخان در همان اوایل حکومت خود قانون کاپیتولاسیون انگلیس را لغو کرد و با این اقدام توانست برخی روشنفکران را به خود جذب کند. وی افزود: بعد از مدت کوتاهی که رضاخان زمام امور را در دست گرفت و بر اوضاع مسلط شد، چهره واقعی خود را آشکار کرد. نقشه اصلی وی ایجاد تردید در ملت بود. رضاخان با تبلیغ گفتمان عقبماندگی ملت ایران و لزوم پیشرفت و ترقی، دین را کنار زد و به همه گفت تنها راه پیشرفت و سعادت ما این است. وکیلی عنوان کرد: دفاع از فرهنگ و باورهای دینی منجر به شکست دیکتاتوری وابسته به انگلیس رضاشاه شد با شکست رضاشاه و مقاومت بیشتر مردم، گفتمان فرهنگی استعمار انگلیس در خاورمیانه پیاده شد و محمدرضا بهجای رضاشاه روی کارآمد و 17 دیماه که روز جشن آزادی زنان بود سیاست جنگ سخت به جنگ نرم تبدیل شد و بهجای اینکه با زور و خشونت چادر را از زنان بگیرند الگوی یک زن بیحجاب را وارد جامعه کردند و تغییر الگو را به نام آزادی و دموکراسی مطرح کردند. وی خاطرنشان کرد: امروز در سومین گام خود از ابزار ماهواره، فیلم و موبایل و اینترنت به دنبال این تغییر فرهنگ هستند و امروز بهعنوان یک دوست کاری میکنند که بهعنوان دشمن نتوانستند جنگ و درگیری راحتتر درک میشود اما امروز فضاهای تبلیغی این دام را دارد پهن میکند و خانوادهها باید بدانند فرهنگ غرب با خشونت و جنگ وارد نمیشود و شکست میخورد و با ابزارهای جدید فسادی را عرضه میکنند برای آزادی درحالیکه آزادی برای نه افول و انحطاط نیست بلکه برای رشد است. در بخش بعدی مراسم واقعه مسجد گوهرشاد با نمایش «ضربه دوازدهم» به تصویر کشیده میشود تا خاطرات تلخ 17 دیماه 1314 برای حضار زنده شود. * محقق: رضاشاه پس از کشف حجاب دختر و همسرش گفت کلاه بیغیرتی اول باید بر سرخودمان بگذاریم
پس از اجرای نمایش، مهدی محقق فرزند شیخ عباسعلی محقق از شهدای واقعه مسجد گوهرشاد بابیان خاطراتی از پدرش گفت: من در آن زمان 6سال بیشتر نداشتم آنچه از این واقعه به یاد دارم صدای گلولهها بود که در مسجد گوهرشاد شلیکشده بود و منزل ما که محله چهارباغ، کوچه پنجی بود صدای گلوله بهوضوح شنیده میشد مرحوم پدرم شیخ عباسعلی محقق و شیخ محمد واعظ زاده خراسانی در مسجد گوهرشاد به منبر رفته و گفته بودند ما زیر پرچم دروغین انگلیس قرارگرفتهایم و هرچه دولت انگلیس فرمان دهد آنها انجام میدهند به همین دلیل چند ماه پدرم مخفی بود یکبار هم مأمورین به منزلمان آمدند که مادرم پدر را مخفی کرد.
وی ادامه داد: پدرم دو ماه تردد مخفیانه داشت تا اینکه استخاره کرد که خود را به شهربانی معرفی کند که استخارهاش خوب آمد تمام دفاعیات پدرم در حال حاضر در مرکز اسناد جمهوری اسلامی ایران موجود است. محقق افزود: پدرم جزو 17سخنرانی بود که تا پای اعدام رفته بود زمانی که پدرم متوجه شده بود انگشتش را دور 17نفر گردانده و گفته بود فاتحه، فکر میکردند پدرم میترسد درحالیکه پدرم به برادرم که آن زمان خیلی بیتابی میکرد گفته بود ما را اعدام که نمیکنند تیرباران میشویم، تیرباران که درد ندارد فقط کمی سوزش دارد. وی تصریح کرد: پدرم 10روز در زندان قصر زندانی بود وقتی برگشت دادرس ارتش توسط یکی از سربازان ترور شده بود و رضاخان با تمام دیکتاتوریاش وقتی این موضوع را شنیده بود خوشحال شده بود که پایینترین درجه ارتش بالاترین درجه را کشته است.رضاخان وجدان ناخودآگاهش توجه به این مسائل داشته است حتی زمانی که دختر و همسرش را مجبور به کشف حجاب میکند میگوید کلاه بیغیرتی اول باید بر سرخودمان بگذاریم. در طی مراسم هنرمند نقاش دفاع مقدس، سیمای عباسعلی محقق از شهدای مسجد گوهرشاد و فعالان کشف حجاب رضاخانی را به تصویر کشید و در پایان به فرزند وی تقدیم کرد. * تجلیل از گوهران گوهرشاد در این مراسم از خانواده شهدای واقعه گوهرشاد ازجمله شهیدان «حسین خوش کار»، «محمدجعفر دانشمند نوروزیان»، «عباس و محمد محمودی»، «پور امینی» و «محترم بانو قاضی» و با حضور نوه مرحوم آیت ا... «سید عبدا... شیرازی» از مقام آن عالم روحانی و«مریم فرودی»برگزارکننده راهپیمایی 17 دیماه مشهد در سال 56 تجلیل شد. در پایان مراسم با حضور مسئولین چند فریم از خاطرات قیام گوهرشاد رونمایی شد تا همیشه در تاریخ یاد مجاهدت «سروهای فیروزهای» تاریخ انقلاب مشهد زنده بماند.
94/10/18 - 00:30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]