تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):تسبيحات فاطمه زهرا عليهاالسلام در هر روز پس از هر نماز نزد من محبوب تر از هزار ركعت ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855139916




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کدام داستان های ایرانی روی پرده نقره ای رفته اند؟


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
کدام داستان های ایرانی روی پرده نقره ای رفته اند؟




می گویند داستان های ایرانی به دلیل آن که قصه ندارند چندان به درد سینما نمی خورند یا مثلا می گویند داستان های ایرانی که به دلیل آن که بسیار ذهنی هستند به درد روایت های عینی سینمایی نمی خورند.





هفته نامه چلچراغ - حسین صدری: داستان های ایرانی محدودی این شانس را داشته اند که به فیلم تبدیل شوند. می گویند داستان های ایرانی به دلیل آن که قصه ندارند چندان به درد سینما نمی خورند یا مثلا می گویند داستان های ایرانی که به دلیل آن که بسیار ذهنی هستند به درد روایت های عینی سینمایی نمی خورند. این حرف ها در ظاهر درست است. اما چندان هم دقیق نیستند. بیایید چند داستان ایرانی را با هم مرور کنیم که این شانس را داشته اند که به فیلم تبدیل شوند.

«بوف کور» صادق هدایت از آن دست داستان هایی ست که تبدیل کردنش به فیلم کار بسیار سختی به نظر می رسد، داستانی که به شدت مشهور است و انتظار می رود از آن اقتباس های متعددی وجود داشته باشد. اما این طور نیست. تنها دو سه فیلم معدود بر اساسش ساخته شد. در داستان هدایت یک راوی اول شخص می بینیم که همه داستان را روایت می کند. او که شغل عجیب نقاشی روی قلمدان دارد همیشه نقش دختری در لباس سیاه را می کشد که یک شاخه گل نیلوفر آبی به پیرمردی نشسته در زیر درخت سرو می دهد.


کدام داستان های ایرانی روی پرده نقره ای رفته اند



از صادق هدایت داستان های دیگر هم هست که آن ها هم نفوذ زیادی در ادبیات معاصر دارند و از قضا سینماگران بیشتر از بوف کور طالب آن ها هستند. داستان هایی مانند «داش آکل» را نباید فراموش کرد، داستانی که به یکی از لوطیان مشهور شیراز و رفتارهای جوانمردانه او می پردازد. معلوم نیست اگر هدایت زنده بود واکنشش به فیلم هایی که امثال مسعود کیمیایی و دیگران براساس داستان ها یا زندگی او ساخته اند چه بود.

شاید یک لنترانی بار همه می کرد و می رفت. یکی از دوستان نزدیک صادق هدایت نویسنده ای بود که از بوشهر آمده بود: صداق چوبک. از بین داستان های او «تنگسیر» بود که وارد سینما شد، رمانی که امیر نادری آن را انتخاب کرد، ولی نتیجه کار چیزی نبود که چوبک آن را بپسندد. او خودش اهل دوربین و عکس بود و یکی از سرگرمی هایش گرفتن فیلم و عکس از مناظر مختلف بود. با این حال وقتی «تنگسیر» به فیلم تبدیل شد از آن خشنود نبود.


کدام داستان های ایرانی روی پرده نقره ای رفته اند



 رمان چوبک قصه جوانمردی و سرگشتگی مردی است به نام زائرمحمد که پاک و ساده است. اما شهرنشینان بندری سرمایه او را به امانت می گیرند و خرج می کنند. او با زن و فرزندش خداحافظی می کند و آن ها را در جای امنی می گذارد و خودش دست به انتقام می زند.

از بین نویسندگان نسل اول شاید هیچ کدام به اندازه ابراهیم گلستان ذهن سینمایی نداشته باشد. او چندین فیلم مستند و داستانی در کارنامه خود دارد که البته «خشت و آینه» از بقیه بسیار بیشتر دیده شد و درباره اش بحث شد. گلستان رمانی دارد با نام «اسرار گنج دره جنی» که درواقع بعد از ساخته شدن فیلم آن را نوشت. این رمان از معدود مواردی بود که مسیر برعکس را طی کرد. گلستان رمان را بعد از فیلم نوشت.

«اسرار گنج دره جنی» داستانی پرکنایه است از روند مدرنیته شدن در ایران. گلستان هم در رمان هم در فیلم این انتقاد را مطرح می کند که روند نوسازی و مدرن شدن ایران بسیار سطحی و پخش توقیف شدند و به یکی از دلایل خروج گلستان از ایران تبدیل شدند.


کدام داستان های ایرانی روی پرده نقره ای رفته اند



اما اگر بخواهیم دو سلطان داستان ایرانی را نام ببریم که بیشترین موفقیت را در دنیای سینما داشته اند باید از ایرج پزشک زاد و هوشنگ مرادی کرمانی نام ببریم. پزشک زاد با انتشار رمان «دایی جان ناپلئون» به موفقیت زیادی دست یافت، رمانی که به شدت طنزآمیز است و در ان روحیه توهم و توطئه جویی ایرانی ها به سخره گرفته می شود. پزشک زاد در رمانیش با انبوهی خرده روایت و روابط پیچیده و متزلزل بین آدم ها نگاهی انتقادی به زندگی سنتی و الکی خوش طبقه مرفه جامعه ایرانی می کند.

عشق و خیانت در سیاست و دلهره آمیخته می شوند و وضعیتی کمیک می سازند. از بین آثار پزشک زاد تنها همین رمان بود که وارد سینما شد. ناصر تقوایی یکی از بهترین سریال ها را براساس این رمان در سال های قبل از انقلاب ساخت.

اما هوشنگ مرادی رمانی جزو معدود نویسنده های ایرانی ست که آثار متعددی از او وارد سینما شده. درباره آثار او گفته اند که به شدت تصویری هستند و قصه ای ایرانی را روایت می کند. «قصه های مجید» جزو نخستین کارهای مرادی کرمانی ست که ماجراهای نوجوانی را در دل یک سیستم سنتی روایت می کند. پخش هفتگی مجموعه «قصه های مجید» از تلویزیون و اقتباس دقیق باعث شد که این مجموعه به یکی از مجموعه های خاطره انگیز نسلی از بچه های ایران تبدیل شود.


کدام داستان های ایرانی روی پرده نقره ای رفته اند



اما «قصه های مجید» تنها اثر مرادی کرمانی نبود که وارد سینما شد. «مهمان مامان» داستانی ساده و روان به شمار می رود و دغدغه های یک خانواده را برای آبروداری نزد مهمان شان روایت می کند. همین داستان ساده به یکی از فیلم های موفق سینمای ایران تبدیل شد، فیلمی که داریوش مهرجویی ساخت. مهرجویی مانند تقوایی از معدود سینماگرانی بوده که گوشه چشم فراوانی به ادبیات و رمان ایرانی داشته.

غلامحسین ساعدی که خود نمایشنامه نویس قهاری بود مجموعه داستانی با نام «عزاداران بَیَل» دارد که فیلم «گاو» براساس آن ساخته شد، فیلمی که به یکی از بهترین فیلم های داریوش مهرجویی و تاریخ سینمای ایرانی بدل شد. ساعدی در داستانش مردی را روایت که شیفتگی اش به یک گاو که عده ای آن را نماد سنت در مقابل مدرنیته گرفته اند او را به جنون می کشاند.


کدام داستان های ایرانی روی پرده نقره ای رفته اند



از ساعدی دو داستان کوتاه دیگر نیز وارد سینما شد. داستان «آرامش در حضور دیگران» که به دغدغه ها و ملال زندگی شهرنشینی می پردازد به کارگردانی ناصر تقوایی ساخته شد، کارگردانی که خودش نویسنده نیز است و بهترین آثارش آن هایی اند که از ادبیات اقتباس کرده.

 از آثار داستانی دیگر که باید از آن ها نام برد «شازده احتجاب» هوشنگ گلشیری، «درخت گلابی» گلی ترقی و «گاو خونی» جعفر مدرس صادقی است. اما آثار داستانی نویسندگانی مانند احمد محمود و زویا پیرزاد نیز از آثاری هستند که به شدت قصه محور و داستانی هستند و هنوز هم اقتباسی از آن ها صورت نگرفته است.







تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سینما و تلویزیون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن