تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 10 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):خداوند از نادانان پيمان نگرفته كه دانش بياموزند، تا آنكه از عالمان پيمان گرفته كه به...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803096901




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مردابی که سریال کیمیا به آن دچار است!


واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: امیر ارسلان صمدزاده/ یکی از نقاط ضعف سریال های ایرانی آن هم در مجموعه هایی که قسمت هایی طولانی و شخصیت هایی زیاد دارند این است که خط روایت اصلی را پس از گذشت چندین قسمت گم می کنند و نمی دانند که چگونه باید از مرداب تکرار و تفسیر آن خارج شوند. مردابی که گویا در این قسمت های اخیر سریال کیمیا دست و پا گیر آن و شخصیت های سردرگمش شده است.
سریال کیمیاسریال کیمیا ساخته جواد افشار و به تهیه کنندگی محمد رضا شفیعی توانسته لقب طولانی ترین مجموعه تلویزیونی جمهوری اسلامی ایران را به خود اختصاص دهد. چراکه ۱۱۰ قسمت ۵۰ دقیقه ای از این سریال در سه فصل تولید شده است. نویسندگی فیلمنامه را مسعود بهبهانی نیا به همرا زهرا پارسا فر بر عهده داشته اند و داستان زندگی دختری جوان به نام کیمیا را در سه مقطع انقلاب اسلامی، دوران دفاع مقدس و زمان حال روایت کرده اند.در این سریال که از بازیگران بسیاری استفاده شده است می توان به چهره هایی همچون مهراوه شریفی نیا، مهدی پاکدل، حسن پورشیرازی، رضا کیانیان، آزیتا حاجیان، سید مهرداد ضیایی و ...اشاره کرد که نقش های اصلی سریال را تاکنون ایفا کرده اند. در ادامه نگاهی به ساختار دراماتیک و تکنیکی این مجموعه تلویزیونی خواهیم کرد:روایتی یکدست به دور از اغراق های معمولیکی از آسیب های معمول در سریال های تاریخی که قرار است بخشی از تاریخ کهن یا تاریخ معاصر کشور را با محوریت داستانی مستقل و شخصیت هایی ساختگی روایت کنند این است که بیش از اندازه دچار تخیل پردازی و اعمال سلیقه شخصی می شوند و این موارد در کنار هم می تواند به میزان زیادی به واقع گرایی سریال و همچنین باور پذیری مخاطب صدمه بزند. نمونه چنین سریال هایی نیز در تاریخ تلویزیون کم نیستند که با صرف هزینه های گزاف در نهایت نتوانسته اند تصویر جامع و در عین حال مستندی از دوره تاریخی مورد نظر را ارائه کرده و با دراماتیزه کردن آن در قاب تلویزیون آن را در ذهن مخاطبشان ماندگار سازند.
اما در ارتباط با سریال کیمیا می توان گفت با گذشت چندین هفته از پخش این سریال و عبور آن از مقطع پیش از انقلاب به پس از انقلاب اسلامی، تا حد زیادی واقع گرایی و باورپذیری سریال در نحوه روایت تاریخ معاصر مورد پذیرش مخاطب واقع شده است. در این راستا باید نقطه دید راوی و شخصیت های روایتگر داستان را از مواردی دانست که میزان باور پذیری داستان کیمیا را در نظر مخاطب بالا برده اند. چراکه انتخاب یک خانواده متوسط تهرانی که از سویی پدر خانواده در آن از کارمندان ارتش به حساب می آید و از سویی دیگر خانواده ای مذهبی نیز هستند که مراودات مذهبی و اجتماعی شان با همسایگان و همچنین اهمیت صله رحم در نزد آن ها ، این خانواده را به خانواده ای مورد قبول مخاطب تبدیل کرده که حس همذات پنداری را در میان تمام اقشار جامعه در بین مخاطبین بر می انگیزد، چراکه شخصیت های چند بعدی و چندلایه در میان شخصیت های اصلی طیف گسترده ای از مخاطبین را دربر می گیرند.
در این میان شخصیت پردازی های خاکستری و میانی، کمک شایانی به باور پذیری آن ها کرده و همچنین باعث جذابیت شخصیت ها از دید مخاطب شده است تا به سرنوشت آن ها اهمیت داده و تصمیم گیری و انتخاب هایشان را با اهمیت بیشتری دنبال کنند. شخصیت های تک بعدی و سیاه و سفید در سریال کمتر دیده می شوند و البته حضور چند شخصیت اینچنینی در سریال از موارد لازم به شمار می رود تا ایجاد تنش کرده و فضای بحرانی در داستان ایجاد کنند، شخصیت هایی همچون «شهرام کامفر» با بازی مهدی سلطانی که نقش یک مامور عالی رتبه ساواک را ایفا می کند از همین موارد به حساب می آید. شخصیتی پر کنتراست که برای ایجاد تنش و خلق موقعیتی بحرانی وارد داستان شده و با ایجاد تنش و بحران از آن خارج می شود. اما شخصیت های پیش برنده و تصمیم گیرنده در داستان عموماً شخصیت هایی خاکستری هستند و اگر تمایلی به سفید بودن دارند از اشتباه کردن و تصمیم خطا و عجولانه مبرا نیستند. شخصیت هایی همچون خود کیمیا، پیمان و یا کیوان شخصیت هایی هستند که اگرچه درصد سفیدی در آن ها بیشتر است اما گاهی اشتباهات آن ها و نقصان هایی که در هر انسانی وجود دارد آن ها را در چالش می اندازد و موجبات بحران و تخاصم را در میان نیروهای متخاصم و منفی بیشتر می کند.
البته ناگفته نماند که شخصیت پردازی برخی کاراکترها سطحی درآمده و هرگاه داستان روی آن ها و تصمیماتشان مانور می دهد، داستان از تکاپو افتاده و غیرواقعی جلوه می کند. شخصیت هایی که به درستی پرداخت نشده و از طیف خاکستری برخوردار نیستند از همین رو کنش و رفتار آن ها از قبل قابل پیش بینی است و باور پذیری آن در حداقل ممکن است. شخصیت های فرعی نظیر نادر، تورج و ... که تنها به خاطر تیپ سازی های معمول وارد سریال شده اند و کارکرد دراماتیک چندانی هم ندارند. اما می توانستند با پرداخت هایی واقع گرایانه تر مخاطب را بیش از این به خود نزدیک کنند تا از کلیشه ای شدن در نظر مخاطب آگاه دور بمانند.سرگردان در پیش برد داستانیکی از نقاط ضعف سریال های ایرانی آن هم در مجموعه هایی که قسمت هایی طولانی و شخصیت هایی زیاد دارند این است که خط روایت اصلی را پس از گذشت چندین قسمت گم می کنند و نمی دانند که چگونه باید از مرداب تکرار و تفسیر آن خارج شوند. مردابی که گویا در این قسمت های اخیر سریال کیمیا دست و پا گیر آن و شخصیت های سردرگمش شده است. هنگامی که ماجرای گم شدن فرخ بیش از اندازه طول می کشد و نویسنده نمی تواند شخصیت های اصلی را در لوکیشن خرمشهر و جنوب کشور بیش از اندازه نگه دارد، این معضل در نظر مخاطب بیش از پیش جلوه می کند. گویی شخصیت ها قادر به اتخاذ تصمیم های مهم نیستند و از سویی دیگر در تصمیمات کوچک و نه چندان مهم بیش از اندازه مته به خشخاش می گذارند و در نهایت چیزی که عاید داستان می شود این است که موتور محرک داستان ضعیف شده و داستان پیش نمی رود. حتی اگر در سطح و لایه ظاهری داستان همه شخحصیت ها فعال و پویا و مشغول نشان داده شوند، باز هم اتفاقی که باید نمی افتد و مخاطب حس می کند  شخصیت ها گیج و منگ هستند و قادر به تصمیم گیری پیش برنده نیستند.
در این میان تصمیمات و رفتار و کنش شخصیت اصلی داستان یعنی کیمیا بیش از دیگر شخصیت ها در نظر مخاطب جلوه می کند چراکه اوست که راوی ماجراست و قرار است روایت گر این خانواده های مستأصل در احوال و شرایط مختلف اوضاع کشور باشد. و هنگامی که موتور محرک کیمیا از کار بیافتد دیگر شخصیت ها نیز ناخودآگاه دچار انفعال می شوند و در این بین تنش ها و کنش های فرعی کوچک، همچون تلاش های آرش برای بیرون کردن بیژن از کارخانه، تلاش او برای بدست آوردن دل کیمیا و روابط های مقطعی مثبت و منفی آرش با منوچهر، گره ای از سردرگمی داستان و رخوت شخصیت ها باز نمی کند.
شاید نیاز باشد تا شخصیت های جهت دهنده و دارای پتانسل بیشتر، مانند فرخ و یا مشفق، به داستان ورود کنند تا خون تازه ای وارد رگ های داستان شود و شخصیت ها کمی از سطح وارد عمق شوند. شخصیت هایی همانند فرخ و مشفق که بیش از آنکه دیده شوند و بر روند داستان تأثیر بگذارند بیشتر راجع به آن ها گفته می شود و مخاطب هیچ وقت کنش جریان سازی را از سوی آن ها نمی بیند. شاید در نظر نویسنده بازگشت آن ها به داستان و حضورشان کمرنگ  تر شدن شخصیت اصلی کیمیا را در بر داشته باشد، اما باید دانست که کنش ها و اکت های قوی از تقابل ها و تخاصم های بینا فردی و فردی است که اتفاق می افتد و شاید شرایط خانوادگی، اجتماعی و میان فردی در حوالی کیمیا بیش از اندازه تکراری و عادی شده است و نیاز دارد تا فضای داستان تکانی بخورد تا از شرایط مرداب وار و باتلاق گونه کنونی خارج شود.موفق  در مقابل سریال های فصلی آمریکاییدر این چند سال موج وسیع و عمیق سریال های فصلی آمریکایی همه مخاطبان مشتاق را از هر سوی جهان درون خود کشیده و با خود برده است. سریال های موفقی که با بهترین الگوهای ساختاری دراماتیک، مخاطب را آنقدر درگیر می کنند که نمی توان از تعقیب آن دست کشید. در این بین سریال هایی که تصاویر استراتژیک در بطن و متن خود دارند و از حیطه سرگرم کننده خارج شده اند و هدفی سازمان یافته را برای تطمیع مخاطب خود دنبال می کنند بیش از بقیه دارند.سریال هایی نظیر راه رفتن مردگان، ری داناوان، افسار گسیخته و ... که همچنان تولیدشان ادامه دارد و جزو محبوب ترین سریال های جهان شناخته می شوند. اما در نهایت تأثیری که بر مخاطب جهان سومی می گذارند که در شرایط متفاوت اجتماعی ، مذهبی و سیاسی با دیگر کشورهای غربی به سر می برد، تأثیری نیست که به سود مخاطب باشد و او را هرچه بیشتر از خاستگاه های اجتماعی و مذهبی و حتی فردی اش در جامعه دور می کند.
 در این میان نقش رسانه ملی به عنوان تأمین کننده خوراک رسانه ای مخاطب از فیلم و سریال گرفته تا انواع و اقسام تولیدات بصری و سمعی، بسیار زیاد است و می تواند تأثیر ویژه ای بر سلیقه مخاطب و جهت دهی به او داشته باشد. در این سال ها سریال های موفقی از رسانه ملی پخش شده است اما شاید کوتاه بودن آن و فاصله زیاد میان پخش قسمت های مختلف آن، مخاطب خود را کمتر کرده است و جوابگوی مخاطب تشته امروزی که تمام اوقات فراغتش را با دیدن مجموعه های تلویزیونی دنباله دار می گذارند نبوده است.با این وجود نقش تولیدات فکر شده و موفقی چون سریال کیمیا که توانسته اند نظر مخاطبان زیادی را در طیف وسیعی که در رسانه ملی به دست آورده اند جلب کنند نقش مهمی است که نباید از آن غافل بود. مجموعه ای که داستان آن در سه مقطع مهم تاریخ معاصر کشور می گذرد و می تواند مخاطب را هرچه بیشتر با جامعه، تاریخ و دغدغه های کشور و مردمش پیوند بزند و بسته به میزان علاقه مندی مخاطب به شخصیت ها آن را دنبال کند واز آن تأثیر پذیرد. این علاقه مندی همچنین می توان دوری مخاطب را از سریال های آمریکایی در پی داشته باشد و در نظر مخاطب مشتاق جایگزین سریال هایی شود که شاید از لحاظ ساختاری و تکنیکی ارزنده تر و موفق تر باشند اما در حداقل های ممکن در پیوند با مخاطب خود قرار دارند و مخاطب نمی تواند خاستگاه اجتماعی و دغدغه آن ها را با خود یکی پنداشته و همذات پنداری سازنده ای با آن ها برقرار کند.سینماپرساخبار مرتبط :خلاصه داستان و عکس های جدید بازیگران سریال کیمیا + زمان پخشاین همه سوتی در سریال کیمیا + تصاویراظهار نظر یک منتقد سینما و تلویزیون درباره سریال کیمیا


دوشنبه 16 آذر 1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نیک صالحی]
[مشاهده در: www.niksalehi.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن