واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ آذر ۱۳۹۴ (۱۶:۳۰ب.ظ)
وزير فرهنگ: جايزه ادبيِ جلال، به همه جريانهاي فکري ادبيات کشور توجه کرده است موج-امروز بسيار مايه خشنودي است که جايزه ادبيِ جلال، به همه جريانهاي فکري و فرهنگي که در فضاي ادبيات کشور تنفس ميکنند، توجّه کرده است.
به گزارش خبرگزاري موج، «علي جنتي» وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي عصر امروز در آيين هشتمين دوره جايزه ادبي جلال آل احمد در تالار وحدت با بيان اين مطلب گفت: نگاهي به طيفهاي متنوّعِ برگزيده در اين جايزه، نشان ميدهد جايزه ادبي جلال، چون خودِ جلال، با سعه صدر و گستره ديد به جامعة ادبي و پديدآورندگان داستان مينگرد و در فضاي فرهنگي کشور، دربند يا درگيرِ تکصدايي نيست و در اين جشنِ مليِ ادبي به همه ذائقهها، توجه نشان داده است.
وي افزود: اين نگاه گسترده و ظرفيتآفرين جزو سياستهاي فرهنگي دولت تدبير و اميد به شمار ميآيد و بنده به آن التزام دارم و اميدوارم اين شيوة پسنديده و مبتني بر عقلانيت و حکمت در سالهاي آتي نيز ادامه يابد و جايزه جلال گستره مخاطبان و خوانندههاي خود را در حوزه ادبيات فارسي ارتقا دهد و به نفع ادبيات معاصر،جلوههاي تازه و شکوهمندي از فرهنگِ ما را روشن سازد.
جنتي ادامه داد: زبان فارسي، به عنوان يکي از ارکان هويتِ ملي ايرانيان، به پشتوانهٔ آثارِ مکتوب و نبوغِ صاحبانِ قلم از گردنههاي دشوارِ تاريخي عبور کرده است. نثرِ فارسي که پس از سادگيِ و بيپيرايگيِ دورههاي نخستِ خود، قرنها در سيطرهٔ نثرِ پيچيده و غامض بود، از آغاز عصرِ بيداري و شکلگيريِ نهضت مشروطه، از قيد تکلّف رها شد؛ چندان که زبان نوشتاري به زبان رايج در گفتارِ مردم نزديک و زمينه براي پديد آمدن گونههاي متنوع و متعدد ادبي فراهم شد.
وي اظهار کرد: نوشتن داستان و رمان به زبان فارسي يکي از رهآوردهاي اين رهاييِ نثرِ فارسي از قيدِ دشوارنويسي است؛ همانگونه که گسترش دامنهٔ مخاطبانِ ادبيات داستاني، موجب شيوايي، سادگي و رسايي زبان نوشتاري شد.
جنتي افزود: اهميت ادبيات داستاني، فارغ از تأثير ارزشمندِ آن بر زبان و فرهنگ ملي، در توسعه و تعميقِ روشنانديشي و آزادگي در تفکر و شناخت هستي است. به همين دليل است که در دوران معاصر، ادبيات داستاني و مباحث نقد ادبي، در جوار ديگر علوم عقلي و مکاتب فلسفي، بنيانهاي انديشهٔ انسان امروز را رقم ميزند.
وي تصريح کرد: تأثير داستانسرايي در باورمندي مردم نسبت به دغدغههاي انساني بر هيچکس پوشيده نيست، آنجا که دغدغههاي جامعهاي در جامه فاخر روايت و داستان پوشيده ميشود بسيار ماندگارتر خواهد بود و در عين حال به واضحترين صورت و سنجيدهترين شکل به مخاطب انتقال مييابد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: در اهميت داستان سرايي ميتوان به اين نکته بسنده کرد که کتابهاي بزرگ ديني و تاريخي ـ که سرآمد همه آنها قرآن مجيد است ـ نيز برخوردار از روايت و داستان است. تاريخ هرگاه با قلمي فاخر و روايتي روشن مخاطب را به تماشا دعوت ميکند بيش از پيش مورد اقبال قرار ميگيرد.
جنتي ادامه داد: به جرأت ميتوان مدعي شد که داستان در ادبيات از تاثيرگذارترين هنرها بر مخاطب و همچنين بر ساير هنرهاست.
وي افزود: شيوه داستانسرايي در شاهنامة فردوسي و ديگر منظومههاي جاودانِ ادبيات پارسي تا الهامات موجود در آثار تجسمي، فيلمنامهها و نمايشنامهها نشان ميدهد که داستان فارسي تا چه ميزان يارِ هنرهاي ديگر بوده است و در اين ميان همه جريانهاي فکري و ادبي در آفرينش و تکميل ساختار داستان و رمان در طول تاريخ کوشيدهاند.
توان فکري جلال، بسي فراتر از زمانه بود
وزير فرهنگ و ارشاد ادامه داد: جلالِ آلِ احمد، دردِ انسانيت داشت و از آسيبهايي که زندگي ما را تهديد ميکرد نگران و دغدغه مند بود. جملههاي تند و تيز، کوتاه و کوبنده و نثرِ صريحِ اجتماعي،قلم او را چون سلوکش طوفانآفرين و خلّاق کرده بود. اين شيوه صراحت آميز، از آن محتواي دردمندانه جدا نبود. هر دو پشت و روي يک سکّه بودند. از همين رو ادبيات جلال، جذّاب و متفاوت است؛ چه جايزهاي به نام او ثبت شود يا نشود.
وي تاکيد کرد: توان فکري جلال، بسي فراتر از زمانه بود؛ جلوتر از اطرافش ميزيست و تيزتر از ديگران پيرامونش را ميديد. او ادبياتِ معاصرِ ايران را با جنبههاي شگفتِ مستندنگاري آشنا کرد.
وي گفت: در دوره او بسياري از نويسندگان دور از مردم زندگي ميکردند. از زندگي روزمره آنان کمتر مينوشتند و مردم نيز نميخواندند و اصولاً از داستانهايي که با زندگي خودشان فاصله داشت استقبالِ چنداني نميکردند. جنتي افزود: جلال با ادبيات خاص خودش، نويسندگانِ معاصر را از برجِ عاجشان به ميانِ مردم دعوت کرد و از آنها خواست تا با شهامت ميانِ مردم راه بروند، معاشرت کنند و از آنان بنويسند و از اين باب عنوان «جلال» براي اين جايزه بسيار برازنده است.
جايزه جلال ظرفيت لازم را براي تبديل شدن به جايزهاي بينالمللي دارد
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي گفت:بينالمللي شدنِ جايزه ادبي جلال و نام يافتنش در ميان فارسيزبانانِ جهان، بهويژه کشورهاي همفرهنگ و همسلکِ منطقه، ميتواند به رونقِ ادبيات فارسي و آزادسازي ظرفيتهاي ادبيات داستاني معاصر بينجامد. به نظر ميرسد جايزه جلال ظرفيت لازم براي تبديل شدن به جايزهاي بينالمللي، دستکم در گسترة جغرافياي زبان فارسي را داشته باشد. وي تاکيد کرد: سال گذشته اين نکته را گفتم و امسال نيز تکرار ميکنم که دستاندرکاران اين جايزه موضوع تسرّي آن را به کشورهاي فارسيزبان بررسي کنند تا در صورت فراهم آمدن شرايط شاهد حضورِ نويسندگانِ ديگر کشورهاي فارسيزبان در رقابتهاي اين جايزه باشيم.
جنتي گفت: يکي از اهداف جايزة جلال رقم زدن رويدادي متفاوت و غيرکليشهاي بود که به عنوان جايزهاي علمي و در متن جريانِ زنده داستاننويسيِ کشور مورد قبول قرار گيرد؛ هدفي که به نظر من تا حد زيادي محقق شده است و جاي بسي خوشوقتي است.
عضو کابينه تدبير و اميد افزود: اعتبار اين جايزهٔ ادبي، بيش از هر چيز، مبتني است بر حُسن اعتماد و مشارکتِ اصحاب قلم و نويسندگان، منتقدان و اديبانِ برجستهاي که در اين سالها با جايزهٔ جلال همراه بودهاند.
وي گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، مراتب قدرشناسي و سپاس خود را از اين همراهي و همدليِ صميمانه اعلام ميدارد و اميدوار است رهآوردهاي ارزشمندِ اين حرکتِ جريانساز، در مسيرِ توسعهٔ فرهنگ ملي و گسترش انديشههاي انساني پُربارتر شود.
جنتي ادامه داد: امروز ما با انبوهي از آفرينشهاي زيبا در حوزه ادبيات داستاني مواجه هستيم و در اين ميان جاي رويدادي که بتواند آثار ارزشمند نويسندگان فارسيزبان را معرفي و در معرض قضاوت قرار دهد خالي بود و اينک جايزه جلال مهمترين رويداد فرهنگي با موضوع ادبيات داستاني در ايران است.
وي افزود: هر چند اين جايزه از هنگام تولد تا کنون با افت و خيزها و حاشيههايي همراه بوده اما اينک با توجه به ساختار پشتيبان و اجرايي، به جايگاهي شايستة نام و اعتبار جلالآلاحمد رسيده است و مهمتر از جايزه مادي آن،کوشش پديدآورندگان خوشذوق اين حوزه و توجه به ساختار علمي ادبيات داستاني است که اين بخش را قابل ترجمه و ارائه در گسترة بينالمللي کرده است.
جنتي گفت: دريافت و بررسي تعداد قابل توجهي از آثار در رشتههاي داستان کوتاه، داستان بلند، نقد ادبي و مستند نگاري حاکي از پرکاري پديدآورندگان اين عرصه است.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ادامه داد: اين جانب به همه کوشندگان عرصه فرهنگ، به ويژه پديدآورندگان آثار ارزشمند حوزه ادبيات داستاني و برگزيدگان اين دوره، تبريک ميگويم و از همه همکاران ارجمندي که در برپايي اين رويداد فرهنگي تلاش کردند، صميمانه قدرداني ميکنم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]