واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: فجر براي سيمرغ «باديگارد» بگيرد
وضعيت سينماي ايران در فاصله چند ماه مانده به فجر سي و چهارم، شباهت زيادي به مرحله يكهشتم نهايي جام جهاني فوتبال پيدا كرده، همه چشمشان به قهرماني است و خدا را شكر حداقل در سينما ميشود چند جايزه مهم را بين فيلمهاي برتر تقسيم كرد...
نویسنده : محمدصادق عابديني
وضعيت سينماي ايران در فاصله چند ماه مانده به فجر سي و چهارم، شباهت زيادي به مرحله يكهشتم نهايي جام جهاني فوتبال پيدا كرده، همه چشمشان به قهرماني است و خدا را شكر حداقل در سينما ميشود چند جايزه مهم را بين فيلمهاي برتر تقسيم كرد تا كمتر دلخوري پيش بيايد، اما دعواي اصلي براي سيمرغ بهترين فيلم و بهترين كارگرداني چيزي نيست كه اسمهاي سينماي ايران به راحتي از كنار آن بگذرند.
خيلي سخت ميشود نامي شاخص در سينماي ايران پيدا كرد كه امسال در تدارك ارسال فيلم به جشنواره فجر نباشد. تقريبا همه بزرگان هستند و اين اولين فرصت و شايد اولين تهديدي است كه جشنواره امسال فيلم فجر را تهديد ميكند. همه ميدانند كه حاتميكيا «باديگارد» را به فجر خواهد آورد، فيلمي كه گفته ميشود رگههاي سياسي پررنگي دارد، كارگرداني كه هر وقت در فجر حضور داشته فيلم مطرحي ارائه كرده و سيمرغهاي زيادي را به كلكسيون افتخارات سينمايي خود افزوده است.
اصغر فرهادي تنها اسكاري سينماي ايران امسال «فروشنده» را خواهد داشت، كارگرداني كه به يكي از نمادهاي سينماي جديد ايران در سطح بينالملل است. سيدرضا ميركريمي «دختر» دارد و مسعود كيميايي «قاتل اهلي» را در دست گرفته است. ابوالقاسم طالبي بعد از «قلادههاي طلا» و آن همه جنجال امسال «يتيمخانه ايران» را در سكوت خبري ساخت است.
مسعود دهنمكي هم كه شعار «نه مرغ و نه سيمرغ» را در فجر سر داد، «رسوايي2» را آماده كرده و حتماً باز هم تلاش كرده است فيلمي بسازد كه در بين پرفروشهاي سينما جاي خود را داشته باشد. با آنكه روشنفكرها هيچ وقت نميخواهند وي را در جمع فيلمسازها جاي دهند.
داريوش مهرجويي گره كارش باز شود ميتواند «سنتوري، مرد پاييزي» يا همان «سنتوري2» را به جشنواره برساند. كمال تبريزي نيز «امكان مينا» و سعيد سهيلي با «دم كلفت» ميخواهند در جشنواره حضور داشته باشند. پرويز شهبازي با «نسيم» و نرگس آبيار با « نفس» اسمهايي هستند كه غافلگيري را به ياد مخاطبان مياندازند. امسال آنقدر جشنواره فجر اسم دارد كه بتواند بخش ملي آن را در حد يك جشنواره بينالمللي ديد و كساني كه در امسال در حال آماده كردن فيلمهايشان هستند، تقريباً 90 درصد افتخارات بينالمللي سينماي ايران را به خود اختصاص دادهاند.
سال جوانهاي سينما
كمي از فضاهاي اسمهاي بزرگ اگر فاصله بگيريم، امسال ليست فيلمهاي آماده براي حضور در جشنواره فيلم فجر اسامي كارگردانان جوان بسياري را در خود جاي داده است. بهروز شعيبي كه با محمود رضوي يك تيم كاري موفق را شكل دادهاند بعد از يك رفت و برگشت به تلويزيون دوباره در سينما حضور پيدا كردهاند و اين بار قرار است «سيانور» را كه داستاني عاشقانه پليسي دارد، بسازد. احسان عبديپور بعد از «تنهاي تنهاي تنها» اين بار پرچم سينماي جنوب كشور را با «آه اي عبدالحليم» بالا نگه خواهد داشت.
رضا عطاران «دراكولا» را در مرحله فيلمبرداري دارد. رامبد جوان نيز ميخواهد با حضور نگار جواهريان فيلم «نگار» را بسازد و براي همين فعلاً قيد خندوانه و تلويزيون را زده است.
هومن سيدي كه فيلم فرميك «اعترافات ذهن خطرناك من» را داشت امسال با «خشم و هياهو» ميآيد. ماني حقيقي «50 كيلو آلبالو» دارد و حتماً هستههاي آلبالوها را براي حمله به منتقدها نگه خواهد داشت.
مصطفي كيايي نيز بعد از «عصر يخبندان» سراغ صافكننده رفته، فيلمي كه ممكن است باز هم در آن پاي يك آقازاده وسط باشد. تينا پاكروان، هاتف عليمرداني، رضا درميشيان و عبدالرضاكاهاني ديگر اسمهاي فهرست بلندبالاي نامزدهاي حضور در فجر امسال هستند.
اگرچه سال گذشته فجر تقريباً به آرامي برگزار شد و خيليها از يكنواختي جشنواره گله داشتند امسال تراكم بيش از حد ميتواند باعث حاشيهسازي شود.
اولين حاشيهها هم از زمان ثبتنام فيلمها براي فجر و احتمال اينكه برخي از كارگردانها تمايلي براي رقابت نداشته باشند، شروع خواهد شد. سابقه برخي از كارگردانان نشان داده كه توانايي اين را دارند كه اثر آماده خود را به جشنواره ندهند و از رقابت با سايرين خودداري كنند. بعد از اين مرحله دعواي ديگري نيز در كمين فجر است، آن هم زماني كه هيئت انتخاب جشنواره ليست فيلمهاي منتخب را اعلام كند و با توجه به ظرفيت محدود جشنواره اين كه انتخابها باعث حضور نيافتن برخي از فيلمسازان بزرگ شود نيز وجود دارد. كارگردانهايي هم وجود دارند كه در صورت پذيرفته نشدن فيلمشان، ميتوانند نشست خبري بگذارند و همه مديران فرهنگي را به باد انتقاد بگيرند.
تنها خوبي ماجرا اينكه قرار است بخش بينالملل جشنواره به صورت مجزا برگزار شود و براي فيلمهايي كه نتوانستهاند به بخش ملي راه پيدا كنند، در ارديبهشت سال 95 فرصت عرض اندام داده شود. جشنوارهاي كه ميركريمي دبير آن است و بعيد به نظر ميرسد «دختر»ش را به آنجا ببرد.
تراكم توليد فيلم در سال 94 را ميتوان ناشي از دلايل متفاوتي دانست؛ از بازگشت مناسب سرمايه در طول يكي، دو سال اخير گرفته تا تمايل مجدد نهادها براي سرمايهگذاري در سينما و اقبال خوب سينماييها به توليد فيلم در سالهاي اخير كه امسال به اوج خود رسيده است.
با آنكه مشخص نيست چند عنوان از فيلمهاي در حال ساخت تا پيش از جشنواره تكميل ميشوند يا اينكه دبيرخانه فجر اقدام به افزايش تعداد فيلمهاي سينما زمينه حضور تعداد بيشتري از متقاضيان را فراهم ميكند يا خير، ولي از هماكنون مشخص است كه اين مقدار از تراكم در سينماي ايران تناسبي با ظرفيتهاي تعريف شده آن ندارد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]