واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ آبان ۱۳۹۴ (۱۶:۴۵ب.ظ)
آغاز فصل چهارم کاوش در تپه چلو خراسان شمالي موج- چهارمين فصل کاوش در تپه باستاني چلو در حوزه رود کالشور شهرستان جاجرم (استان خراسان شمالي) با موافقت پژوهشگاه و تحت حمايت پژوهشکده باستان شناسي از تاريخ 21 مهر آغاز شد و به مدت يک ماه ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاري موج، علي اکبر وحدتي معاون ميراث فرهنگي با بيان اين مطلب گفت: چهارمين فصل کاوش در تپه چلو، در بخش غربي تپه و در محدوده گورستان عصر مفرغ تمرکز يافته و هدف اصلي آن بررسي روابط و اشتراکات فرهنگي ايران و آسياي ميانه در اواخر هزاره سوم و اوايل هزاره دوم پيش از ميلاد است.
وي گفت: محدودههاي کاوش شده در اين بخش تاکنون منجربه شناسايي فضاهاي مربوط به ذخيره و فرآوري محصولات کشاورزي يا دامي مربوط به اواخر دوره مس- سنگي يا مفرغ قديم شده است. همچنين در اين بخش تعدادي از گورهاي مربوط به دوره مفرغ مياني و جديد پيدا شده که از نظر شيوههاي تدفين، نوع هداياي تدفيني و آداب خاکسپاري به «مجموعه باستان شناختي باختر-مرو» در آسياي ميانه شباهت زيادي دارند.
معاون ميراث فرهنگي درخصوص ويژگي فضاهاي ذخيره سازي کشف شده ادامه داد: فضاهاي مربوط به ذخيره سازي اغلب به صورت دست کند در زمين حفر شده و در آنها خمرههاي بزرگ ذخيره سازي پيدا مي شود. تعدادي از اين فضاهاي دستکاند با ديوارکهاي جداکننده به چند بخش تقسيم شدهاند و در برخي آثار حرارت ديدگي زياد مشاهده مي شود. در چند مورد، سازههاي حرارت ديده به شکل اجاقهاي مستطيل شکل و گاهي دوقلو است که ميتوان اثر حرارت مداوم را در آنها شناسايي کرد. با توجه به شکل و ميزان حرارت ديدگي اين سازهها، گمان ميرود چنين فضاهايي براي استفادههاي خانگي همچون فرآوري محصولات لبني يا عصاره کشي از محصولات کشاورزي کاربرد داشتهاند.
وحدتي بازيابي دانههاي زغال شده انگور و برخي غلات در تعدادي از اين خمرهها را از اين دست عنوان کرد.
وي گفت: با وجودي که شواهد مربوط به فعاليتهاي صنعتي از قبيل سربارههاي فلز در فصول مختلف کاوش در تپه چلو ديده شده، تا کنون آثار کوره يا بوتههاي فلزگري در اين محوطه شناسايي نشده است.
معاون ميراث فرهنگي استان همچنين کشفيات مرطوب به اين فصل را مانند فصول گذشته مربوط به دوره مفرغ مياني و متأخر دانست وگفت: مطابق معمولِ تدفينهاي همدوره در اين محوطه، اجساد در آنها با جهت شرقي-غربي دفن شده است. مردهها بر پهلوي راست و به حالت خميده همراه با تعدادي هداياي تدفيني و مقداري پيشکشي خوراکي متشکل از گوشت گوسفند يا بز دفن شدهاند. نتايج اوليه بررسيهاي انسان شناسي در اين گورستان نشان داده است، هداياي تدفيني بسته به سن و جنس مردهها انتخاب شده و در اغلب موارد گورهاي زنان از مردان غني تر است. نتايج اوليه همين بررسيها، به ويژه بررسي الگوي سايش دندانها نشان ميدهد رژيم غذايي غالب بيشتر افراد مبتني بر مصرف گوشت بوده و احتمالاً نشان دهنده اقتصاد مبتني بر دامداري است. اين در حالي است که بيشتر جوامع همزمان در آسياي مرکزي و به طور کلي فرهنگ معروف به «مجموعه باستان شناختي باختر-مرو» برمبناي اقتصاد کشاورزي و نظام زمينداري اداره ميشده است.
پيش از اين سه فصل کاوش باستان شناختي در تپه چلو با همکاري موسسه مطالعات تمدنهاي اژه و خاور ميانه وابسته به شوراي تحقيقات ملي ايتاليا انجام شده است. نتايج اين کاوشها حاکي از روابط فرهنگي گسترده شمال شرق ايران با محدوده وسيعي از آسياي ميانه شامل ازبکستان، تاجيکستان، افغانستان و ترکمنستان در اواخر عصر مفرغ است.
تپه چلو نخستين بار در سال 1390 و به دنبال عقد تفاهم نامه پژوهشي فيمابين پژوهشگاه سازمان و موسسه مطالعات تمدنهاي اژه و خاور ميانه وابسته به شوراي تحقيقات ملي ايتاليا کاوش شد. اين کاوشها با هدف شناسايي توالي منطقه اي از دوره مس و سنگ تا پايان دوره مفرغ و نيز بررسي روابط فرهنگي ايران و آسياي ميانه در اواخر هزاره سوم و اوايل هزاره دوم پيش از ميلاد تا کنون ادامه داشته است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]