واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ آبان ۱۳۹۴ (۱۱:۲۶ق.ظ)
آغاز پانزدهمين فصل کاوش در شهر سوخته موج-سيدمنصور سيدسجادي سرپرست هيات کاوش در شهر سوخته کشف چشم مصنوعي مربوط به 4800 سال پيش را مهمترين کشف کاوشهاي پيشين دانست.
به گزارش خبرگزاري موج، سرپرست هيات کاوش گفت: دراين فصل از کاوش 2 بخش اصلي شهر سوخته مورد کاوش و مطالعات باستان شناسي قرار ميگيرد.
او با اشاره به انجام بخش اول کاوش در کارگاه 26 تصريح کرد: کارگاه 26 در سال گذشته نيز مورد کاوش قرار گرفت ولي به دليل وسعت و اهميت اين بخش در اين فصل نيز کار کاوش در آن ادامه مييابد.
اين باستان شناس پيشکسوت يکي از اهداف اين فصل کاوش را يافتن بخشهاي احتمالاً مسکوني دراين کارگاه اعلام کرد و خاطر نشان ساخت که به احتمال قوي اين کارگاه يک بخش اداري و عمومي اداره شهر در دوره آخر استقرار شهر سوخته در سالهاي 1800 تا 2200 پيش از ميلاد بوده است.
وي گفت:بخش ديگر کاوش در اين فصل در محوطه گورستان وبا هدف يافتن دلايل و شواهدي در خصوص ساکنين شهر سوخته در آخرين دوره استقرار صورت ميگيرد.
سيدسجادي تصريح کرد: ازميان 900 گوري که تا به حال در کاوشهاي باستان شناسي حفاري شده است تعداد گورهاي مربوط به دوره آخر استقرار نادر است.
به گفته وي، دراين فصل از کاوش و در ادامه ساير فعاليتها، مطالعات انسان شناسي و ميان رشته اي مانند باستان آسيب شناسي انجام ميگيرد.
اين باستان شناس پيشکسوت در گفت وگو با خبرنگار سايت پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشکري (richt.ir) همچنين گفت:تلاش ميکنيم در اين فصل از کاوش با عکسبرداري هوايي ازمحوطه بتوانيم بدون نياز به حفاري نقشه شهر سوخته را تهيه کنيم.
سيد سجادي در ادامه با اشاره به کاوشهاي صورت گرفته در اين محوطه تاريخي در سالهاي گذشته، کشف نخستين چشم مصنوعي جهان دراين محوطه تاريخي را مهمترين و ارزشمندترين کشف باستان شناسي شهر سوخته اعلام کرد.
وي گفت: کشف اين چشم مصنوعي متعلق به يک زن 25 تا 30 ساله مربوط به 4800 سال پيش واکنش رسانههاي داخلي و خارجي زيادي را در پي داشت.
او کهنترين تخته نرد جهان،سفال بانقش بز بال دار و جراحي جمجمه انسان را نيز از منحصر به فردترين کشفيات در شهر سوخته دانست.
سيد سجادي با اشاره به تاريخچه کاوشها در شهر سوخته تصريح کرد که شهر سوخته براي نخسين بار در سال 1324(1945 ميلادي) توسط اشتاين شناسايي شد و در سالهاي 1346 و 1358(1967 تا 1979 ميلادي) به تناوب توسط گروه باستان شناسان ايتاليايي مورد کاوش قرار گرفت.
او افزود: پس از پيروزي انقلاب اسلامي کار حفاري دراين محوطه تاريخي به مدت 18 سال متوقف شد تا اين که در سال 1376 در زمان رياست سيد محمد بهشتي بر سازمان ميراث فرهنگي کاوش در شهر سوخته شروع و تا سال 1388 ادامه يافت.
وي با اشاره به اين که در سالهاي 1389 تا 1392 به مدت 4 سال کار کاوش در شهر سوخته انجام نگرفت افزود: از سال گذشته با حمايتهاي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و پژوهشکده باستان شناسي کاوش در اين محوطه تاريخي در حال انجام است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]