واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: وين محك سنجش صداقت امريكا در مقابله با تروريسم
نشست وين پيرامون حل بحران سوريه در حالي هفته گذشته برگزار شد كه جمهوري اسلامي ايران نقشي پر رنگ و تعيين كننده در اين نشست ايفا كرد؛ نقشي كه ناشي از وجود عمق استراتژيك جمهوري اسلامي در سوريه است و وجود همين موضوع است كه باعث شده كشورهاي معارض با جمهوري اسلامي ايران به دنبال حذف كشورمان از محور ميداني- ديپلماتيك سوريه باشند.
نویسنده : جعفر تكبيري
نشست وين پيرامون حل بحران سوريه در حالي هفته گذشته برگزار شد كه جمهوري اسلامي ايران نقشي پر رنگ و تعيين كننده در اين نشست ايفا كرد؛ نقشي كه ناشي از وجود عمق استراتژيك جمهوري اسلامي در سوريه است و وجود همين موضوع است كه باعث شده كشورهاي معارض با جمهوري اسلامي ايران به دنبال حذف كشورمان از محور ميداني- ديپلماتيك سوريه باشند.
اين روند با ايراد اتهاماتي متفاوت درباره حمايت جمهوري اسلامي ايران از تروريسم و تلاش براي سلطه بر سوريه شكل گرفته است و براي اثبات اين ادعاي خود به نقش جمهوري اسلامي در تحولات ميداني سوريه اشاره ميكنند. اين در حالي است كه ايران در كنار محور مقاومت، همواره در سوريه كوشيده ضمن كمك به دولت قانوني و مردمي اين كشور در مقابل جرياني تروريسمي بايستد كه سر منشأ آن كشورهاي غربي- عربي هستند؛ تروريستهايي كه براي رسيدن به هدف خود از هيچ جنايتي فروگذار نميكنند. اين مدعا را ميتوان در تحليلهاي جمهوري اسلامي پيرامون وضعيت سوريه جستوجو كرد كه اين روزها به ثمر نشسته و همگان شاهد هستند كه دامنه تروريسم شكل گرفته در سوريه اين روزها به مرزهاي اروپا و كشورهايي رسيده است كه روزي به عنوان حامي اصلي تروريستهاي سوري شناخته ميشدند.
اثبات مدعاي ايران
حال اين كشورها كه مشغول پرداختن هزينههاي گزافي در راه مبارزه با تروريسم خود ساختهاند، پي به مدعاي جمهوري اسلامي ايران در خصوص ماهيت تحولات تروريستي سوريه بردهاند و پس از چهار سال از كشورمان دعوت كردهاند تا در نشستي پيرامون تحولات سوريه شركت كند. حركتي كه ميتوان آن را پذيرش واقعيت تحركات ضد تروريستي ايران در منطقه و جهان از سوي كشورهاي غربي دانست.
تمامي اينها در حالي است كه غربيها در تمام اين مدت كوشيدهاند جمهوري اسلامي ايران را عامل اصلي توسعه تروريسم در منطقه معرفي كنند و در اين حوزه سندسازي گستردهاي را نيز انجام دادهاند. به طور نمونه اين اتهامات در گزارش سالانه وزارت امورخارجه امريكا پيرامون فعاليتهاي تروريستي منتشر شده است؛ جايي كه ايالاتمتحده مدعي افزايش 40 درصدي حملات تروريستي در سراسر جهان شده و جمهوري اسلامي و سپاه پاسداران را همتراز گروههاي تروريستي القاعده معرفي کرده و دليل آن را حمايت جمهوري اسلامي از حزبالله لبنان، دولت قانوني بشار اسد و جبهه مقاومت فلسطين عنوان كرده است. اما اين مخدوش كردن واقعيت از سوي غرب، به ويژه ايالات متحده در خصوص جمهوري اسلامي در حالي صورت گرفته كه ايران در تمام طول اين سالها هزينههاي زيادي را براي مبارزه با تروريسم در منطقه غرب آسيا پرداخته و آنها با درك صحيح از نقش كشورمان در اين راه، اقدام به دعوت ايران در نشست وين كردهاند. دعوتي كه آن را ميتوان شكست سنگين ادعاهاي واهي امريكا و متحدانش براي منفي نشان دادن نقش منطقهاي ايران دانست.
ماهيت حضور ايران در وين چيست؟
اما به راستي دليل حضور جمهوري اسلامي ايران در سوريه چيست؟براي پاسخ به اين سؤال بايد ابعاد حضور جمهوري اسلامي در اين نشست را مورد واكاوي قرار داد. نشستي كه براي نخستين بار غرب حاضر به پذيرش جمهوري اسلامي ايران به عنوان يك قدرت منطقهاي و بازيگر اصلي در بحران سوريه شده و به طور رسمي از كشورمان براي حضور در اين نشست دعوت كرده است.
مقامات كشورمان با حضور در اين نشست مهم، نه تنها بر اراده خود پيرامون موضوع مبارزه با تروريسم تأكيد كردهاند، بلكه كوشيدهاند در كنار اين حضور مهر باطلي بر سياستهاي محور غربي- عربي در سوريه به عنوان خط نخست مقاومت بزنند. واقعيت آن است كه هدف كشورمان از اين حضور پذيرش همكاري با غرب در خصوص سوريه نبوده و كشورمان همچنان دولت قانوني و مردمي بشار اسد را به عنوان خط قرمز خود در سوريه محسوب ميكند و هرگونه طرحي را در خصوص اين كشور بدون مشاركت دولت بشار اسد را مردود ميداند. علاوه بر اين، ايران تلاش كرده با حضور در نشست وين، عزم و صداقت برخي كشورهاي منطقه و غربيها به ويژه امريكا را در موضوع مبارزه با تروريسم محك بزند. كشورهايي كه در طول چهار سال گذشته حمايت گسترده از تروريسم و بحرانسازان در منطقه داشتهاند و طي ماههاي اخير با طرح ادعاهاي مختلف پيرامون مبارزه با تروريسم به ظاهر اقدام به ابراز پشيماني از رفتارهاي گذشته خود كردهاند. اگرچه به نظر ميرسد كه نوع مواضع آنان مبني بر تكرار ادعاهاي واهي درباره نقش ايران در منطقه و نيز اصرار بيمنطق آنان بر سرنگوني نظام سوريه و عدم صداقت اين كشورها در اين مسير را به اثبات رساند.
علاوه بر اين نكته قابل ذكر ديگر در خصوص موضوع نشست وين آن است كه غربيها با وجود تمام ادعاهاي خود درباره مبارزه با تروريسم، حاضر به پذيرش خواست رسمي مردم سوريه در تشكيل حكومت در اين كشور نشدهاند و در اين نشست موضوعي در خصوص برگزاري يك انتخابات آزاد در سوريه مطرح نشده و غربيها تنها به دنبال ايجاد يك حكومت دست نشانده در سوريهاي هستند كه چند سالي است درگير جنگ داخلي با تروريستها است، خواستهاي كه اين واقعيت را به اثبات ميرساند كه امريكا و متحدانش به جاي آنكه اصل مبارزه با تروريسم را در دستور كار داشته باشند به دنبال جاهطلبيهاي منطقهاي و جهاني خود هستند و ميكوشند از اين مسير محور اصلي مخالف با سلطه آنان در منطقه يعني ايران، روسيه و جبهه مقاومت را، حذف كنند.
از اين رو ميتوان گفت كه نشست وين به روشني اثبات كرد كه رفتارهاي كشورهاي غربي و عربي، در وين نه تنها در راستاي ايجاد صلح در سوريه نيست بلكه آنان هيچ ارادهاي براي كمك به تحقق امنيت جهاني ندارند و حتي خود زمينه ساز تشديد اين بحرانها هستند.
دستاوردهاي مثبت نشست وين
در عين حال يكي ديگر از دستاوردهاي نشست وين، ايجاد يك اتحاد ضد تروريسم توسط ايران، روسيه و محور مقاومت بود. اين موضوع را ميتوان در تأكيد مكرر كشورهايي مانند ايران و روسيه در اين نشست بر اصل مبارزه با تروريسم جستوجو كرد. علاوه بر اين، ايران، روسيه و محور مقاومت با استناد به خطر تروريسم براي سراسر جهان، حمايت از سوريه در مبارزه با تروريسم را، راهكار نهايي براي حل بحران سوريه و نجات جهان از تروريسم معرفي كردند و اين نكتهاي مثبت براي شفافسازي افكار جهاني به نفع دولت قانوني سوريه بود. همچنين اين نشست مهر تأييدي بر ديدگاه بشردوستانه اين كشورها در قبال بحرانهاي جهاني است كه رويكرد جهاني به آنان براي پايان دادن به بحرانهاي جاري در جهان را الزام آور ميسازد. در طرف مقابل امريكا و متحدان منطقهاي آن مانند تركيه، امارات و عربستان قرار داشتند كه همچنان بر سياستهاي نادرست خود در قبال سوريه اصرار دارند كه محور آن نيز سرنگونسازي نظام سوريه و تشكيل دولتي دستنشانده به انتخاب آنان است.
چرا سوريه؟
اما در پايان بايد بار ديگر به اين پرسش پاسخ داد كه دليل اهميت سوريه براي جمهوري اسلامي ايران كه باعث شده مقامات كشورمان در چنين نشستي حضور پيدا كنند چيست؟ براي پاسخ به اين سؤال بايد نگاهي به نقشه جغرافيايي سوريه و مرزهاي اين كشور كرد؛ مرزهايي كه همسايگي نزديكي با رژيم اشغالگر قدس به عنوان دشمن شماره يك كشورمان دارد، بنابراين همين همسايگي خود توجيهكننده حمايت همه جانبه جمهوري اسلامي ايران از سوريه است؛ روندي كه ميتواند باعث ايجاد امنيت در داخل خاك كشورمان شود. اين نكته را نيز نبايد فراموش كرد كه موجوديت رژيم صهيونيستي تنها از ناحيه ايجاد نا آرامي در كشورهاي مسلمان حاصل ميشود و جمهوري اسلامي به عنوان كشوري كه آرزوي وحدت اسلامي را در سر دارد، بايد به تقابل با جرياني بپردازد كه وحدت دنياي اسلام را هدف گرفته است.
نكته دوم تعارض جدي كشورمان با تفكر تروريستي نيروهاي تكفيري است كه اين روزها در جنگ سوريه حضور دارند؛ نيروهايي كه بغضي عجيب نسبت به دنياي اسلام دارند و براي فروخوردن اين بغض از هيچ جنايتي عليه مسلمانان فروگذار نميكنند، بنابراين طبيعي است كه جمهوري اسلامي ايران براي پيشگيري از نفوذ اين تروريستها به داخل خاك خود، آنان را در سرزميني هزاران كيلومتر دورتر از خاك كشورمان زمينگير و نابود كند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]