واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ آبان ۱۳۹۴ (۱۴:۳۷ب.ظ)
در موزه ملي ايران؛ محراب گچبري مسجد اشترجان اصفهان به نمايش درآمد موج-محراب گچبري مسجد اشترجان در تالار ايلخاني موزه دوران اسلامي موزه ملي ايران به نمايش درآمده است.
به گزارش خبرگزاري موج، اين محراب متعلق به مسجدي در شمال غربي امام زاده ربيعه خاتون (س)، در روست» ملقب به «ملک الوزرا» بنا شده است.بناي مسجد در وسعتي حدود 1500 متر مربع و با نقشه يک ايواني و به اعتباري دو ايواني مشتمل بر دو سر در شمالي و شرقي و شبستانهاي ستون دار و صحن و رواقهاي اطراف آن و گنبد خانه است. ورودي اصلي مسجد به ارتفاع 12 متر در سمت شمال قرار دارد.
اين سردر با قامتي کشيده، معرف ويژگي بناهاي دوره ايلخاني است. اين سر در با طاق نماهايي در سه طبقه نما سازي شده و بر بالاي آن دو مناره قرار گرفته که بخش عمده آن فرو ريخته است.
منارههاي سردر، در قسمت پايين داراي تزيينات آجرکاري و دربالا داراي کاشي لاجوردي در زمينه آجري است. از ويژگيهاي اين مناره همچون منارجنبان اصفهان، جنبشي است که با تکان دادن يکي، بر مناره ديگر حاصل مي شود.
اين محراب گچبري بسيار نفيس در قسمت گنبد خانه مسجد قرار گرفته است، در قسمت بالاي محراب، آيات 27 و 26 سوره الرحمن و در پيشاني آن سوره اخلاص به خط ثلث و بر حاشيه پهن محراب (در سمت راست، بالا وچپ) آيات 1، 2، 3 و قسمتي از آيه 4، سوره مؤمنون به خط کوفي و در دو طرف بدنه داخلي بر سمت راست «عمل مسعود کرماني» و در سمت چپ«في سنه ثمان و سبعمائه»(708 هجري قمري) نوشته شده است.
همچنين، در حاشيه خارجي قوس محراب سوره حمد (فاتحه)، به خط ثلث و در داخل اين محراب، حديث نبوي«قال النبي عليه السلام الدنيا مزرعه الاخره»به خط کوفي نوشته شده است.
گفتني است؛ تزيينات محراب شامل حاشيه اصلي، ترنجهاي به هم پيوسته با نقوش گل وبوته به صورت برجسته و فرو رفته است و در زمينه کتيبههاي اين محراب، گل وبوته هاي تزييني زيبايي وجود دارد.
در دو طرف محراب، دوستون استوانه اي گچبري با تزيينات هندسي وگياهي مشاهده مي شود. در زير قوس محراب تزيينات گياهي - اسليمي به صورت برجسته- فرو رفته دارد که زمينه فرو رفته آن با رنگ آبي و قسمت هاي برجسته آن با رنگ سفيد تزيين شده است. در زير حديث نبوي، تزيينات هندسي گره چيني به چشم ميخورد و در قسمت مرکزي محراب، در يک کادر مستطيل شکل، قوس محرابي کوچکتري دارد که با تزيينات گل وبوته اسليمي تزيين شده است.
همچنين، ارتفاع اين محراب 12/4 متر وعرض آن 63/2 متر و عمق آن 52 سانتي متر است.
اين اثر بسيار ارزشمند در تالار دوره ايلخاني موزه دوران اسلامي موزه ملي ايران به شماره 3271 نگهداري مي شود. شايان ذکر است، بازديد از مجموعه موزههاي موزه ملي ايران همه روزه از ساعت 9 صبح تا 18 بعدازظهر براي تمامي علاقهمندان، پژوهشگران و دانشجويان امکان پذير است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]