واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ آبان ۱۳۹۴ (۱۷:۲۳ب.ظ)
تشريح عملکرد صداوسيما در عاشوراي حسيني (ع) موج - سازمان صداوسيما در روزهاي تاسوعا و عاشوراي حسيني (ع) بزرگترين اجتماع شيعيان را در قاب تلويزيون به نمايش گذاشت.
به گزارش خبرگزاري موج، بزرگترين اجتماع شيعيان سراسر جهان را ميتوان در تاسوعا و عاشوراي حسيني ديد. روزي براي فقه شيعه و نمايش قدرت آن در جهان، روزي مملو از اندوه و غمگساري، حق جويي و شهادت طلبي و اکرام و احسان. روزي که در شهر گرسنه و تشنه اي نميتوان يافت. روزي براي تمامي سال و براي تمامي انسانها، روزي براي رسانه و رسالت رساندن پيام کربلا، پيام دلدادگي، رشادت، شهامت، غيرت و هميت، آنچه شيعه را شيعه ميکند و متمايز از ديگر پاکان عالم. رسالت امروز رسانهها، بخصوص رسانه ملي نمايش اقتدار و همبستگي شيعيان جهان است چرا که مشکل امروز دنياي ما اسلام هراسي غرب از يکسو و حضور تکفيريها در جهان اسلام است.
با توجه به برنامههاي مناسبتي در تاسوعا و عاشورا، ميتوان حرکت امسال تلويزيون را در چند محور خلاصه و ارزيابي کرد؛
پخش مستقيم عزاداريها
نمايش اقتدار و همبستگي ميليونها زائر حرم کربلاي معلا در اوج حملات و تهديدات تکفيريهاي تروريست از روز
چهارشنبه با پخش مستقيم تصاوير بين الحرمين در شبکههاي مختلف آغاز شد پخش اين تصاوير حتي در قابهاي کوچک از يکسو اين امکان را به عاشقان حسين بن علي (ع) داد تا در هر لحظه زائر کربلاي معلا باشند و از سوي ديگر پخش اين تصاوير در سراسر دنيا عزم و اراده شعيان در مبارزه با تکفيريها را به گوش جهانيان رساند.
پخش مستقيم عزاداريها از سراسر ايران با گويشها و فرهنگهاي مختلف اقدام مؤثر ديگري است تا تمامي شهرها و فرهنگها به گونه اي در اين قاب کوچک حضوري مؤثر داشته باشند. پخش عزاداري از بازار تهران تا همدان و اردبيل، تبريز و شيراز، اصفهان و يزد، اهواز و زاهدان و... به مخاطبان اين امکان را داد تا با آيينهاي مختلف عزاداري در مناطق متفاوت و قوميتهاي گوناگون کشور آشنا شوند. نمايش تصاويري از عزاداري اقليتهاي مذهبي و ارائه گزارشهاي زنده همواره اقبال خوب مخاطبان را به همراه داشته است.
نمايش مستند
اگر چه تقريباً بيشتر شبکههاي سيما باکس برنامههاي مستند را در جدول پخش خود دارند اما آمار بيشترين مستندها را ميتوان در شبکههاي مستند، افق و چهار جستجو کرد. اين سه شبکه در طول ايام عزاداريها با برنامه ريزي توانستند بخشي از آنتن خود را در اختيار هنرمنداني قرار دهند که کارهاي ماندگاري در زمينه قيام کربلا دارند از جمله اين برنامههاي ميتوان به مستندهاي "ماما نزيه"، " ضامن آهو"، " ترين ها"، " هنرتعزيه"، " خاطره گويي مقام معظم رهبري از سيد مصطفي خميني"، " عاشورائيان در لندن"، " رستاخيز به روايت مرتضي آويني"، " خردههاي مينا"، " عاشورا در تانزانيا"، "آب، مار، طناب"، " خيمه" و " به روايت خنجر" از شبکه مستند و "دار و دل"، " خلعت خورشيد"، عارض خوبان"، "اهالي" از شبکه افق و " شمع حرم خانه"، "ستاره سحري"، "شوري از اين دست"، " نغمه تنهايي"، " روايت صنوبر"، " کتيبههاي اشک"، " شاعران اهل بيت" و " طاق جاويد" از شبکه چهار اشاره کرد.
علاوه بر سه شبکه ياد شده شبکه ديگر نيز برنامههاي مستند ويژه اي خاص عزاداريها روي آنتن بردهاند که به عنوان نمونه ميتوان از مستند زندگي شيعيان جهان با عنوان "در امتداد غدير" و يا نقش عاشورا در ادبيات سياسي دنيا، نقش عاشورا در دفاع از ميهن در مستندي با عنوان " به رنگ آفتاب ياد کرد. (اين دو مستند در طول اين ايام از شبکه يک پخش شد.) شبکه دو سيما نيز مستندهاي "آب، آب»، «عباس ميآيد» و "فانونس خيال" را با رويکرد نگاه به زندگي مسلمانان هند و اتفاقات مهم تاريخ تشيع در هندوستان و آداب و سنن خاص مردم اين کشور در سوگ سالار شهيدان روي آنتن برد.
شبکه سه در "جهان شهريها" از زندگي مسلمانان خارج از مرزها سخن گفت و در " مثل باران" شاخصه روحاني شهدا، جانبازان و آزادگان هشت سال دفاع مقدس محور مستند قرار گرفت.
سخنرانيهاي مذهبي
امروزه بسياري از طيف جوانان و نوجوانان به دنبال پاسخي براي سؤالات خود در زمينه فقه بزرگ شيعهاند و اين روزها فرصتي مناسب براي تلويزيونيهاست تا اين طيف عظيم را از خود راضي کنند. درکنار ده باکس سخنراني ثابت شبکههاي يک، دو، سه، چهار، پنج و قرآن سيما، امسال شبکههاي مختلف بستههاي کوتاهي از سخنان علما و انديشمندان اسلامي همچون بنيان گذار کبيرجمهوري اسلامي، مقام معظم رهبري، استاد شهيد مطهري و... تهيه و در زمانهاي مقتضي روي آنتن برد. همچنين پخش مستقيم و يا ضبط شده از سخنان مراجع و علما در عتبات عاليات از ديگر محورهاي برنامه ريزي در سيما بود.
درکنار پخش سخنرانيهاي مذهبي، مادحين اهل بيت شايد بيشترين مخاطبان برنامههاي شبکههاي سيما را در طول دو روز تاسوعا و عاشورا داشتهاند. پخش همزمان مداحي از سراسر کشور با گويشها و لهجههاي مختلف از ديگر اقداماتي است که در چندسال اخير با اقبال مخاطبان بسياري روبه روست.
برنامههاي ترکيبي و گفت وگو محور
يکي از مهمترين دغدغههاي امروز، اطلاع رساني صحيح و توجه به آموزش متون و ادبيات ديني در نسل جديد است. دغدغه اي که به مرور با توجه به تبليغات وهابيها و گروههاي تکفيري توجه و دقت نظر برنامه سازان را ميطلبد. امسال بسياري از برنامه سازان به اين دغدغهها واکنش نشان دادند و شاهد توليد برنامههايي با محوريت توجه به مقوله عرفان و بيان تفاوتهاي عرفان حقيقي و کاذب، دلايل حرکت عظيم قيام عاشورا توسط امام حسين (ع) و يارانش، نواهاي عاشورايي و.. در برنامههايي همچون " اين شبها" کاري از شبکه يک، "وارث"، " صدبرگ" از شبکه چهار، "کوي محبت" از شبکه دو " سمت خدا"، " چکامه" و " طريقت" از شبکه سه اشاره کرد.
يادآور ميشود تمامي شبکهها در برنامههاي روتين، ترکيبي و گفت و گو محور خود بررسي ابعاد مختلف اين قيام عظيم را در دستور کار خود داشتهاند و تنها نمونههايي از اين برنامهها در بالا ذکرشد. برنامههايي مانند " روز از نو" (شبکه دو)، "مشاعره آييني" و معراج عشق (شبکه آموزش)
کودک و نوجوان
کودکان و نوجوانان گروه سني مهمي در برنامه سازي هاي تلويزيوني به شمار ميروند، به طوري که براي اين گروه سني شبکه اي نيز در نظر گرفته شده است. شبکه دو مهمترني متولي توليدات اين گروه سني براي ايام عزاداريها دو در کنار مديحه سرايي کودکان و نوجوانان، پخش برنامههاي و انيميشنهاي مناسبتي برنامههاي "شش تايي آ" با موضوع معرفي مداحان جوان، " بيرق سرخ" برنامه اي ترکيبي با آيتمهاي گوناگون در زمينه قيام کربلا و و "تنهاي تنها" با موضوع روايتگري شخصيتهاي قيام عاشورا را توليد و روانه آنتن کرد.
برنامههاي نمايشي
امسال نوک پيکان حملات منتقدين تلويزيون به اين قالب برنامه سازي در سيما بود، اغلب منتقدان رسانه در انتقاد از تلويزيون خواستار توجه رسانه و توليد برنامههاي نمايشي مناسبتي بودند. اگر چه اين قالب برنامه سازي اهميت ويژه اي در جلب مخاطب داشته و دارد، اما در شرايط امروزي جهان و حضور نسلهاي پرسشگر تنها نميتوان با جذابيتهاي نمايشي پاسخگوي اين نسل بود. به نظر ميرسد اين گروه از منتقدين فراموش ميکنند که سريالهاي فاخري همچون "مختارنامه"، "شب دهم"، " يلدا" به گونه اي با فرهنگ و آيين ملي و مذهبي ما گره خوردهاند که تا سالها و براي نسلهاي متعدد قابل تکرار و باز تکرار هستند.
با تمام آنچه گفته شد امسال در طول روزهاي تاسوعا و عاشورا بيش از 45 فيلم سينمايي از شبکههاي تلويزيوني روي آنتن رفت. 21 فيلم سينمايي از مجموعه سينماييهاي پخش شده ايراني و 13 فيلم مستقيماً به مقوله قيام کربلا، مساله نذر، توجه به هيات و توکل به ائمه معصومين (ع) ارتباط داشته است.
از ميان اين گروه از فيلمهاي سينمايي ميتوان به پخش " من و زيبا»، «رقص روي يخ»، «سبز به رنگ زمرد»، «مختار نامه ـ کودکان آب»، «سجده عشق»، «ظهر روز دهم»، «مختار ـ راز عاشقي» از شبکه يک، «بار ديگر باران»، «زائر حسين» پخش شده از شبکه سه، سينمايي «توکل»، انيميشن «خورشيد نينوا» و «دور دست» از شبکه پنج سيما اشاره کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]