واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۸ مهر ۱۳۹۴ (۱۴:۲۱ب.ظ)
ايران از ثروتمندترين کشورهاي دنيا در حوزه زبان است موج- در حوزه زبان جزو ثروتمند ترين کشورهاي دنيا هستيم و اين تنها به دليل وجود زبان فارسي نيست ، بلکه تنوع زباني و گويشي که در سرزمينمان وجود دارد و از کل قاره اروپا بيشتر است ، گواه اين مدعاست.
به گزارش خبرگزاري موج، سيد محمد بهشتي اين مطلب را در همايش بين المللي ميراث زباني بيان و تصريح کرد: زبان بزرگترين و مهمترين مظهر فرهنگي است و در بين مظاهر فرهنگ هيچ يک به مختصات زبان نيستند.
به گفته او زبان علاوه بر اين که بزرگترين آيينه اي است که فرهنگ در آن متجلي مي شود بيشترين نقش را نيز براي تداوم فرهنگ ايفا ميکند.
وي با اشاره به آنچه زبان با خود حمل ميکند افزود: اگر ارتباط ما با زبان قطع شود گويي دري به روي ما بسته و ارتباط مان با فرهنگ در پس و پشت زبان قطع گشته و اين همان حسن و ويژگي خاص زبان است.
بهشتي جنبه ديگر زبان را آن چيزي عنوان کرد که مولانا از آن ياد کرده است و گفت: مولانا زبان را به ديوار باغي تشبيه ميکند که از سويي انسان توانسته آن را درک و به بيان آورد و از طرفي مانع ورود انسان به باغ مي شود.
آن هم به اين دليل است که اگر اين در به روي انسان باز بود و تمامي معاني توسط زبان از گذشته تا امروز مطرح ميشد ديگر در حال موضوعي براي پرداختن به آن وجود نداشت.
همان طور که مولانا خود در اشعارش ميگويد: زبان فراخي لازم براي بيان برخي موضوعات را ندارد. پس به دليل وجود همين ديوار باغ است که هنوز مي شود شعر گفت و اگر تمامي معاني توسط زبان مطرح ميشد، موضوعي نبود که شعرا بخواهند از آن شعر بگويند.
بهشتي با اشاره به اينکه قلم و زبان را شعرا وسعت ميبخشند گفت: هر واژه اي که در زبان است يک روزي وجود نداشته و به يقين هر زمان توسط شاعري به وجود آمده است. به قول شفيعي کدکني اولين کسي که ابر را ديد و او را ابر خواند شاعري بود که درباره ابر شعر سرود ....
او تصريح کرد که زبان در عين فراخي نسبت به معنايي که انسان توانسته در طول تاريخ دريافت کند ضيق است و هنوز معاني وجود دارد که زبان توان بيان آن را ندارد.
بهشتي با اشاره به اينکه زبان يک جان و جسدي دارد تصريح کرد که بيشتر اوقات ما از جسد زبان سخن مي گوييم ولي زبان نقش خود را با جانش نشان ميدهند.
رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري افزود: زماني که از فرهنگ ايراني سخن مي گوييم در حوزه زبان جز ثروتمندترين کشورهاي دنيا هستيم نه فقط به دليل وجود زبان فارسي که البته در نوع خود بي نظير است، بلکه به دليل تنوع زباني و گويشي که در سرزمينمان وجود دارد.
وي تصريح کرد: درست است که اين تنوع زباني تا اندازه اي در تعامل با سرزمينهاي پيرامون مان اتفاق افتاده اما بخش اعظم اين ويژگي به دليل وجود تنوع فرهنگي بسيار است که در ايران وجود دارد.
بهشتي در پايان با مهم ارزيابي کردن برگزاري اين همايش اظهار داشت: موضوع زبان از جمله مهمترين موضوعات ميراث فرهنگي است و هر چه در اين مقوله کار شود کم است.
همايش بين المللي ميراث زباني از طرف پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و دانشگاه آزاد اسلامي و همکاري چند نهاد فرهنگي ديگر امروز طي مراسمي با حضور شخصيتها و مقامهاي فرهنگي و علمي داخلي و خارجي در سالن همايش موزه ملي شروع به کار کرد.
در نشستهاي تخصصي اين همايش که تا فردا ادامه دارد انديشمندان و زبان شناسان داخلي و خارجي به ارائه مقالات خود در اين زمينه ميپردازند.
هيأت هايي از کشورهاي ارمنستان، عراق، تاجيکستان، زيمباوه، بنگلادش و روسيه مقالاتي در اين همايش ارائه ميکنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]