تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 29 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):راست ترين سخن و رساترين پند و بهترين داستان، كتاب خداست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854426006




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تورم جايگزين ركود مي‌شود؟


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تورم جايگزين ركود مي‌شود؟
رئيس جمهور مرداد ماه سال 93 اولين بسته اقتصادي دولت خود تحت عنوان خروج غير‌تورمي از ركود را رونمايي كرد و حالا در شرايطي كه يك‌سال بيشتر از اجراي اين بسته نگذشته است شواهد نشان مي‌دهد كه كنترل تورم كه تنها دستاورد اقتصادي بسته اوليه عنوان مي‌شود از كنترل خارج شده است و كارشناسان اقتصادي با اشاره به رشد پايه پولي و حجم نقدينگي براين باورند كه به زودي تورم در اقتصاد افزايش خواهد يافت؛ در اين بين رئيس جمهور از رونمايي بسته اقتصادي ديگري تحت عنوان بسته خروج از ركود خبر داده است كه در مقايسه با بسته اول غير‌تورمي بودن در بسته دوم مورد توجه قرار نگرفته است.
نویسنده : هادي غلامحسيني 


رئيس جمهور مرداد ماه سال 93 اولين بسته اقتصادي دولت خود تحت عنوان خروج غير‌تورمي از ركود را رونمايي كرد و حالا در شرايطي كه يك‌سال بيشتر از اجراي اين بسته نگذشته است شواهد نشان مي‌دهد كه كنترل تورم كه تنها دستاورد اقتصادي بسته اوليه عنوان مي‌شود از كنترل خارج شده است و كارشناسان اقتصادي با اشاره به رشد پايه پولي و حجم نقدينگي براين باورند كه به زودي تورم در اقتصاد افزايش خواهد يافت؛ در اين بين رئيس جمهور  از رونمايي بسته اقتصادي ديگري تحت عنوان بسته خروج از ركود خبر داده است كه در مقايسه با بسته اول غير‌تورمي بودن در بسته دوم مورد توجه قرار نگرفته است.
دولت در بسته اقتصادي اوليه خود كه تقريباً يك‌سال پيش منتشر كرد مهار تورم  را مدنظر قرار داده بود كه با اين بسته، تورم كاهش يافت اما كارشناسان بر اين باورند كه بسته اوليه دولت يازدهم ركود اقتصادي را بيش از پيش تعميق كرد و حالا در شرايطي كه هم ركود تعميق شده و هم تورم در مرز 15درصد قرار دارد خبر از رونمايي بسته‌اي اقتصادي داده است كه در اين بسته فقط به خروج از ركود اشاره شده و تكليف تورم در اين بسته نامعلوم است.
تا پيش از اين دولت يازدهم كاهش تورم از مرز 40درصد به كمتر از 15 درصد و به صفر نزديك كردن رشد اقتصادي منفي 5درصد را يك دستاورد اقتصادي بزرگ براي خود به شمار مي‌آورد اما حالا كه در ابتداي نيمه دوم سال 94قرار داريم متغيرهاي بخش پولي نشان مي‌دهد كه پايه پولي (پول پرقدرت‌) به عنوان مهم‌ترين شاخصي كه مستقيم بر تورم اثر دارد با افزايش همراه شده است و اين افزايش خبر از افزايش تورم با تأخير 5تا 6ماه ديگر در اقتصاد مي‌دهد و از سوي ديگر بانك مركزي و مركز آمار از ارائه آمار نرخ رشد اقتصادي بهار سال‌جاري امتناع مي‌كنند كه اين نيز نشانه بدي براي اقتصاد است چراكه صندوق بين‌المللي پول در ارزيابي خود سكوت اين دو نهاد را شكست و از كاهش مجدد نرخ رشد اقتصادي دولت يازدهم خبر داده است.  
به نظر مي‌رسد كه در اين بسته  جديد فقط خروج اقتصاد از ركود مد نظر قرار گرفته است. اين بدان معني است كه همچون بسته اوليه اقتصادي كه غير‌تورمي بودن سياست‌هاي خروج از ركود را مد‌نظر قرار داده بود در بسته صفت غيرتورمي بودن سياست‌ها چندان اهميت ندارد و امكان دارد با اجراي بسته دوم خروج از ركود تورم در اقتصاد ايران افزايش يابد.

  تقليد از مدل صندوق بين‌المللي پول
نگاه غالب بر اين بسته‌ها  همان گاه مدل نئوكلاسيكي به اقتصاد است كه سياست‌هاي اين مكتب همان سياست‌هاي ديكته شده از سوي نهادهاي بين‌المللي چون صندوق پول و بانك جهاني است.
مدل فوق به دنبال تعادل در بازارهاي چندگانه پول، سرمايه، كار و كالا است و نسخه‌ بي‌بديل و همه‌جايي و همه‌گاهي را در حل تنگناهاي اقتصادي، آزادسازي عرضه و تقاضا در تمام بازارها و خودداري دولت از هر نوع مداخله‌اي در اقتصاد مي‌شمارد.
حقيقت آن است كه صندوق بين‌المللي پول اين نسخه‌ را براي چند دهه بر جهان تحميل كرد و جز چند كشور كه از تعداد انگشتان يك دست تجاوز نمي‌كند، در بقيه‌ كشورها به شكست انجاميد.
گفتني است اين نسخه از آغاز دولت سازندگي تا‌كنون در كشور، كم و بيش، در حال اجرا است و خود يكي از عوامل مهم وضع موجود است. نارسايي اين نسخه‌ تعديل اقتصادي، امروز حتي در خاستگاه آن نيز كتمان نمي‌شود و براي جبران تبعات منفي آن بر جنبه‌هاي اجتماعي و نيز ناپايداري رشد اقتصادي حاصل از آن، تلاش براي جايگزيني مدل رشد حامي تهيدستان و مدل رشد فراگير در جريان است تا رشد اقتصادي را با كاهش فقر و مهم‌تر، كاهش فاصله طبقاتي عجين كنند.
 
  بيماري هلندي منشأ ركود
شواهد به روشني نشان مي‌دهد كه دو عامل بيماري هلندي و هدفمندي يارانه‌ها كه به شكل بدي در اقتصاد اجرا شده است، سر‌منشأ مشكلات كنوني اقتصادي ايران هستند از اين رو بسته سياستي ضدركود وقتي به راه‌حل‌ها مي‌رسد كه به شكل واقع‌بينانه به اقتصاد ايران نگاه كند.
سياست‌هاي دولت در بسته‌هاي خروج از ركود عملاً تحت تأثير همان راهبرد برونگرا، از صنعت نفت و پتروشيمي كه تاكنون كار اصلي‌شان خام‌فروشي و تأمين درآمد براي دولت بوده است، به‌عنوان بخش پيشران دفاع مي‌كند و در اين بين راه‌حل‌ها براي خروج از ركود از مسير سياست خارجي و موارد‌ي چون برجام و حذف تحريم‌ها جست‌وجو مي‌شود حال چون حل مشكلات به پذيرش پارادايم سازمان‌هاي جهاني گره مي‌خورد، تأكيد بر آزادسازي در همه بازارها، به‌ويژه در بازار پول، سرمايه و كالا است كه اين امر در اقتصاد ايران جواب نمي‌دهد.  در ارائه راه‌حل خروج از ركود بايد راهبردهاي زيادي مانند دو ركني بودن اقتصاد (پيشرفت و عدالت) و عمل به اقتضاي اقتصاد مقاومتي، ضرورت قطعي حمايت از مستضعفان در مسير مبارزه با ركود، پرهيز از كشمكش ناشي از قبيله‌گرايي سياسي و تلاش براي گفت‌وگو و مفاهمه و رها نكردن بازارها به دست عرضه و تقاضا اضافه شوند.
مدل اقتصاد ايران با غرب متفاوت است. به طور نمونه اقتصاد ايران به شدت تحت تأثير سياست‌هاي پولي قرار گرفته است و اين متغير‌هاي بخش پولي چون نرخ پول پر‌قدرت و ضريب فزاينده پولي بر تورم تأثير مي‌گذارد و در اين بين هر چقدر دولت بر حجم نقدينگي به بهانه تزريق تسهيلات به توليد مي‌افزايد شاهد انحراف نقدينگي بيشتري به سوي سوداگري هستيم و هم‌اكنون اين نگراني وجود دارد كه دولت در بسته دوم اقتصادي خود سياست بسط پولي را به بهانه تزريق منابع به بخش‌هاي مختلف اقتصادي دنبال كند كه نتيجه اين سياست براي مردم تورم است.
  رشد 19 درصدي پايه پولي
جديدترين آمار بانك مركزي حاكي از آن است كه رشد پايه پولي در 12 ماه منتهي به مرداد سال جاري به 19 درصد رسيده است. در نتيجه با اين مقدار رقم كل پايه پولي در مرداد به حدود 136 هزار ميليارد تومان رسيده است. رشد 19 درصدي پايه پولي در حالي است كه رشد اين متغير، در خرداد سال جاري معادل 6/13 درصد، در پايان سال 93، 6/10 درصد و در پايان سال 92 نيز معادل 4/21 درصد ثبت شده بود. بنابراين طي دو سال و نيم گذشته يك رفتار «رفت و برگشتي» در پايه پولي مشاهده مي‌شود، به بيان ديگر پس از كنترل رشد پايه پولي طي سال 93 به‌خصوص در ماه‌هاي انتهايي، روند آن در سال‌جاري تغيير كرده و به ميزان آن در سال‌جاري افزوده شده است.

  رشد نقدينگي
از سوي ديگر بانك مركزي اعلام كرده است در پايان مردادماه سال‌جاري، حجم نقدينگي به 80/850 هزار ميليارد تومان رسيده است كه با توجه به آمارهاي در دسترس اين مقام پولي كشور، حجم نقدينگي در پايان مرداد سال‌جاري نسبت به پايان اسفند سال گذشته حدود 7/8 درصد افزايش يافته است و رشد سالانه نقدينگي از مرداد سال گذشته تا مرداد سال‌جاري نيز، حدود 1/23 درصد بوده است.
اين در حالي است كه بانك مركزي در سال گذشته هدف پولي خود را رشد نقدينگي بين 23 تا 25 درصد اعلام كرده بود و انتظار مي‌رفت براي ادامه كاهش تورم، اين رشد در سال‌جاري نيز به مسير كاهشي خود ادامه دهد، ولي طي پنج ماه نخست سال، چنين اتفاقي رخ نداده و اين رشد نيز از سطح 3/22 درصدي خود در اسفندماه به 1/23 درصد در مردادماه افزايش يافته است. اين موضوع تداوم كاهش تورم در ماه‌هاي اخير، اتكاي كمتري به عامل «پولي» داشته است و مسائل موجود در بازار پول، تداوم كاهش رشد نقدينگي را دشوارتر از قبل كرده است.
بنابراين همه شواهد نشان مي‌دهد كه به احتمال فراوان در ماه‌هاي آتي بايد منتظر كمرنگ شدن  يكي از مهم‌ترين دستاوردهاي اقتصادي دولت يازدهم باشيم و احتمالاً تورم دوباره اوج بگيرد.



منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن