تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):داناترين مردم كسى است كه دانش ديگران را به دانش خود بيفزايد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836901217




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چانه زدن خوب است یا بد!؟


واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: پیشوایان معصوم علیهم السلام خود در خرید برخی کالاها، چانه می زدند که البته این رویکردی دائمی برای آن بزرگواران نبود...

پایگاه خبری تحلیلی تراز: یکی از پرکابردترین مباحث اقتصادی موضوع معاملات تجاری است. این بحث زیرشاخه های فراوانی هم دارد. جدای از بحث واجبات و محرمات معاملات تجاری یکسری از اموربه عنوان آداب معاملات محسوب می شوند که رعایت آنها می تواند جامعه را در حرکت به سوی جامعه ای متعالی و مدینه فاضله کمک نماید. یکی از آداب مهم که کمتر هم مورد توجه قرار می گیرد رعایت انصاف در معاملات است. اسلام هرچند درصد مشخصی را تعیین نکرده اما به طرق مختلف به مساله انصاف ورزیدن تاکید دارد.
عدم توجه به همین مساله یعنی انصاف نورزیدن فروشندگان و وجود سودهای نامتعارف باب جدیدی را در این رابطه باز کرده تحت عنوان چانه زنی بین فروشنده و خریدار. جالب آنکه در بازارهای ما آنچه کمتر مشاهده می شود انصاف در تعیین سود است و آنچه بیشتر مشاهده می شود چانه زنی است!
اما نگاه روایات در خصوص چانه زنی چیست؟ از نظر شرع چانه زدن ممدوحاست یا مذموم؟
در این رابطه دودسته روایات وجود دارند. دسته اول به جواز آن و دسته دیگر به کراهت آن اشاره دارند.
* فروشنده ها چانه بزنند!
 امام باقر (ع) فرمود: «برای دریافت مبلغ بیشتر با مشترى چانه بزنید؛ زیرا اگر قیمت بالاتر(اما عرفاً مناسب) به شما پرداخت کند، شیرین‌کام‌تر خواهید بود و هرآن‌که در خرید و فروش دچار ضرر شود، نه کارش پسندیده است نه اجری خواهد برد».( من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 197)
این توصیه‌ حضرت به خریداران نیست بلکه به فروشندگان است که مبادا از ترس گران‌فروشی به مفت‌فروشی روی آورده و در دراز مدت ورشکست شوند و بعد گمان کنند این کارشان مورد رضایت شرع بوده است. علاوه بر اینها، روایات دیگری نیز وجود دارند که چانه‌زدن را مجاز اعلام می‌کند.
از طرفی پیشوایان معصوم علیهم السلام خود در خرید برخی کالاها، چانه می زدند که البته این رویکردی دائمی برای آن بزرگواران نبود.
** در خرید چانه نزنید
در نقطه مقابل، در برخی روایات از چانه زدن در برخی موارد نهی شده است. برای مثال امام حسن (ع) با پای پیاده به سفر حج رفته بودند. در اثر پیاده روی زیاد، پاهای ایشان وَرَم کرد. برخی از خدمتکاران به ایشان پیشنهاد دادند که بر مرکب سوار شوند تا اندکی از ورم پای ایشان بخوابد. امام در جواب فرمود: «هرگز! زمانی که به کاروانسرای بعدی رسیدیم ... روغنی برای این ورم پایم بخرید و در خرید آن چانه مزنید».( طبری، دلائل الامامه، ص 173) در برخی روایات نیز دستور داده شده که در موارد خاصی چانه زده نشود از جمله گوسفند براى قربانى عید و کرایه سوارى‏ براى رفتن به مکه.
*** چانه زنی همیشه خوب نیست
از امام صادق (ع) روایتی به دست ما رسیده که به نوعی جمع دو دسته روایات فوق است. از حضرت درباره مردى پرسیدند که کالایى دارد و قیمت مشخصى روى آن می گذارد و اگر کسی چانه نزند، کالا را با همان قیمت اعلام شده به او می فروشد، اما اگر به فردی که چانه زده و از خرید با این قیمت خودداری می کند، کالای بیشتری را در مقابل همان قیمت اعلامی در اختیارش قرار دهد (تا تشویقی برای خرید باشد)، آیا چنین رویکردی اشکال دارد؟ امام (ع) در پاسخ فرمود: «اگر به حسب مورد به دو یا سه نفری که چانه زده اند کالای بیشترى نسبت به دیگران بدهد، اشکالى ندارد، اما این‌که این روش را به عنوان رویکردی ثابت مورد توجه قرار دهد پسندیده نیست» (الکافی، ج ‏5، ص 152)
در مجموع اینطور به نظر می رسد که انسان مومن نباید بی دلیل خودش را در معرض ضرر و زیان قرار دهد و اگر لازم بود در برخی موارد چانه بزند ایرادی ندارد. لکن نباید این رویه همیشگی او شود. از طرف دیگر آنچه امروز در بازارهای ما مشاهده می شود که فروشنده قیمت غیر واقعی روی جنس خود بگذارد تا با چانه زنی جنسش را به قیمت واقعی بفروشد نیز رویه غلطی است.





زمانبندی انتشار: 12 مهر 1394 - 06:13





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن