واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
مهدی پازوکی؛
دولت باید مانع فرار بزرگ شود!
هنوز در زمینه سیاست مالیاتی اتفاق خاصی روی نداده است و اگر درآمد مالیاتی از درآمد نفتی پیشی گرفته صرفا به دلیل تحریم ها و کاهش درآمدهای نفتی بوده است.
به گزارش سرویس اقتصادی "جام نیوز"، یک استاد دانشگاه با اشاره به خبر پیشی گرفتن درآمدهای مالیاتی کشور نسبت به درآمدهای نفتی گفت: «اکنون بسیاری از نهادهای قدرتمند اقتصادی مالیات پرداخت نمی کنند و دولت باید مانع این فرار بزرگ مالیاتی شود. لذا باید گفت هنوز در زمینه سیاست مالیاتی اتفاق خاصی روی نداده است و اگر درآمد مالیاتی از درآمد نفتی پیشی گرفته صرفا به دلیل تحریم ها و کاهش درآمدهای نفتی بوده است.»
روزنامه گاردين انگلستان به نقل از معاون مديرعامل شركت ملي نفت ايران اعلام كرد: براي نخستين بار در 50 سال گذشته، درآمد مالياتي ايران از درآمد نفتي آن پيشي گرفت و اين كشور موفق به كاهش وابستگي خود به درآمد نفتي شد. علي كاردور در گفت و گو با گاردين، اظهار داشت: استراتژي اقتصادي حسن روحاني رئيسجمهوري ايران به طور چشمگيري از وابستگي كشور به نفت كم كرد و در عوض ماليات بيشتري جمع آوري شد.
دکتر مهدی پازوکی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «اگرچه در شش ماه نخست سال 94 درآمدهای مالیاتی کشور از درآمد نفتی بیشتر بوده اما این امر نه به دلیل سیاست های بخردانه دولت، بلکه به دلیل کاهش درآمدهای نفتی به دلیل تحریم ها بوده است.»
وی ادامه داد: «به عبارتی از یکسو نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال 94 نسبت به سال قبل 1 درصد افزایش پیدا کرده و از 8 درصد به 9 درصد افزایش یافته و از سوی دیگر درآمد نفتی دولت طی 6 ماه گذشته حدود 26 هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل که 34 هزار میلیارد تومان بوده حدود 8 هزار میلیارد تومان کاهش داشته است که همانطور که عرض شد به دلیل تحریم ها و کاهش فروش نفت بوده است.»
وی افزود: «نکته حائز اهمیت این است که قرار بوده طبق برنامه چهارم و پنجم اقتصادی، بودجه جاری کشور کلا بر اساس مالیات حاصل شود که اکنون تنها حدود 60 درصد بودجه جاری از طریق مالیات تامین می شود. به عبارتی اکنون بخشی از بودجه جاری از طریق درآمدهای نفتی حاصل می شود؛ در حالی که طبق قانون، پول نفت فقط باید صرف سرمایه گذاری های زیربنایی و بین النسلی شود.»
فرار مالیاتی بزرگ
این استاد دانشگاه گفت: «رئیس سازمان امور مالیاتی در بهمن سال گذشته گفته بود فرار مالیاتی در کشور 20 درصد تولید ناخالص ملی است که حدود 200 هزار میلیارد تومان می شود. لذا باید گفت اگر دولت بتواند مانع این فرار مالیاتی بزرگ گردد و به عبارتی گستره مالیاتی در اقتصاد ایران را افزایش دهد کار قابل ستایشی انجام داده است.»
وی ادامه داد: «اکنون نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی 7.3 درصد است در حالی که نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در ترکیه 25 درصد و در کشورهای اسکاندیناوی 50 درصد است. بنابراین این ضرورت وجود دارد که مالیات منبع اصلی درآمد دولت باشد.»
پازوکی اظهار کرد: «البته بنده با افزایش نرخ مالیاتی در شرایط فعلی اقتصاد ایران کاملا مخالف هستم؛ چراکه در شرایط رکودی کنونی اگر نرخ مالیاتی افزایش یابد رکود افزایش خواهد یافت. لذا دولت باید به جای افزایش نرخ مالیات، مانع فرار مالیاتی شود و به عبارتی گستره مالیاتی را افزایش دهد.»
وی ادامه داد: «اکنون بسیاری از نهادهای قدرتمند اقتصادی مالیات پرداخت نمی کنند و دولت باید مانع این فرار مالیاتی شود. لذا باید گفت هنوز در زمینه سیاست مالیاتی اتفاق خاصی روی نداده است و اگر درآمد مالیاتی از درآمد نفتی پیشی گرفته صرفا به دلیل تحریم ها و کاهش درآمدهای نفتی بوده است.»
این استاد دانشگاه گفت: «ایران باید در زمینه مالیات ها از دستاوردهای کشورهای توسعه یافته استفاده کند. مشکل ایران در زمینه مالیات ها، قانون مالیاتی نیست؛ بلکه مشکل سازماندهی وصول و اجرایی مالیات ها است که با استفاده از تجارب بشری و دستاوردهای کشورهای توسعه یافته قابل حل است.»
دولت نباید بهراسد
وی ادامه داد: «من معتقدم بعد از توافق وین ایران باید سیاست اقتصادی برد - برد با جهان غرب را در دستور کار خود قرار دهد و بازارهای بین المللی به روی بازار ایران باز شود تا بتوانیم در بازار بین المللی حداقل نقش خود را ایفا کنیم.»
وی تصریح کرد: «دولت نباید از اجرای این سیاست بهراسد چراکه مردم با آرای خود در انتخابات سال 92 خواستار تغییر بودند و یکی از آن تغییرات، تغییرات اقتصادی و ارتباط منطقی در چارچوب منافع ملی با جهان توسعه یافته است.»
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اقتصاد ایران دارای دو مزیت انرژی ارزان و نیروی کار تحصیل کرده و ارزان است گفت: «به نظر من دولت باید در مدیریت اقتصاد داخلی خود دو سیاست را اتخاذ کند: اول انضباط پولی که باید از طریق سیستم بانکی و بانک مرکزی اعمال شود و حجم نقدینگی کنونی را به سمت تولید و بخش صنعت هدایت کند و دیگری انضباط مالی که باید از طریق بودجه اعمال شود.»
وی افزود: «دولت باید بی انضباطی بودجه که در سال های اخیر مشکلات فراوانی برای اقتصاد کشور ایجاد کرده و باعث بزرگ شدن دولت شده است را حل و فصل کند. به عبارتی دولت باید سعی کند منبع عمده درآمد خود را از طریق مالیات بدست آورد و از سوی دیگر هزینه های خود را به شدت کاهش دهد.»/110
۱۰/۰۷/۱۳۹۴ - ۱۴:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]