واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ مهر ۱۳۹۴ (۱۰:۱۶ق.ظ)
جزئياتي از قديميترين نسخ خطي نهجالبلاغه موج-رئيس ادارهٔ مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي با اشاره به نسخ خطي موجود از نهجالبلاغه در اين کتابخانه، به ارائه جزئياتي از قديميترين اين نسخ پرداخت.
به گزارش خبرگزاري موج، سيد محمدرضا فاضل هاشمي، رئيس ادارهٔ مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي، با اشاره به نسخ خطي موجود از نهجالبلاغه در اين کتابخانه گفت: قديميترين نهجالبلاغه در گنجينه کتب خطي کتابخانهٔ مرکزي آستان قدس رضوي، مربوط به نيمهٔ نخست قرن پنجم هجري قمري است که به خط نسخ ممتاز 15 سطري به شيوهٔ ابن بواب کتابت شده و داراي170 برگ است.
وي قديميترين نهج البلاغهٔ اين مجموعه بعد از نسخهٔ ياد شده را، نهجالبلاغهاي مربوط به قرن ششم هجري و به خط ابن نقيب نام برد و افزود: اين نسخه که متعلق به سال 544 هجري قمري است، در 174 برگ در اندازهٔ 15 در 19 سانتيمتر با عناوين شنگرف به خط نسخ معرب 17 سطري کتابت شده و داراي جلد تيماج قهوهاي بسيار زيبايي است. در اين نسخه که توسط مرحوم فاضل خان،وقف کتابخانهٔ آستان قدس رضوي شده، علاوه بر متن کامل نهج البلاغه، در انتهاي کتاب دربارهٔ نقش مُهرهاي حضرت علي (ع) و تجليل از نهجالبلاغه،مطالبي عنوان شده است.
فاضل هاشمي نخستين شرح جامع بر نهج البلاغه را از ديگر نسخ موجود در اين مجموعه دانست و ادامه داد: در اين نسخه که توسط ابوالحسن علي بن ابوالقاسم زيدبن حاکم بيهقي (متوفاي 565 هجري قمري) تأليف شده، برخي نکات فقهي، اصول فقه، غرائب اخبار، علوم تاريخ، علوم انساني، نوادر لغت، علم کلام، علم حساب، علم اخلاق، علوم موازين، مسائل نحوي امثال عرب، برخي مقامات اولياءالله، حکايات و عبرتها نيز گنجانده شده است.
وي همچنين نسخهاي متعلق به سال 631 هجري قمري به خط راوندي را که از جهت قدمت، کتابت، کامل بودن و تزئينات، در خور توجه است، از ديگر نسخ نفيس اين مجموعه دانست و بيان کرد: اين نهجالبلاغه به خط نسخ کهن 13 سطري و به شيوهٔ ابن بواب در 226 برگ کتابت شده است.
فاضل هاشمي اضافه کرد: يکي ديگر از نسخ نفيس اين مجموعه، نهجالبلاغهاي مربوط به قرن هشتم هجري قمري است که در سال 729 هجري قمري توسط «ابنالطويل الصفار» به خط نسخ عالي 23 سطري در 157 برگ کتابت شده است.
وي در اينباره ادامه داد:در اين نسخه، علاوه بر خطبه و کلمات قصار که سيدرضي آورده، اضافاتي آمده است که از جمله آن، خطبه معروف به دُرّه يتيمه در توحيد پروردگار، روايت اعمش با منصور دوانيقي در فضيلت پنج تن آل عبا عليهمالسلام، ترجمه و بيان ضربات ناقوس کليسا براي فردي از راهبان مسيحي توسط اميرالمؤمنين و پرسشهاي حضار مجلس از آن جناب در خواص آيات قرآني، خطبهالبيان، و وصيت پيامبراکرم صليالله عليه و آله به اميرالمؤمنين به روايت قطب راوندي ازانس بن مالک وابي سعيد خدري است.
فاضل هاشمي تصريح کرد: برخي از نهج البلاغههايي که در اين گنجينه نگهداري ميشود، به واسطهٔ حاشيه نوشتن برخي علما بر آن داراي نفاستاند که در اين ميان، برخي از اين نسخهها در اختيار بزرگاني چون محقق ثاني و علامه مجلسي بوده و مزيّن به دستخط آنهاست.
در پايان، رئيس ادارهٔ مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي، يادآور شد: در گنجينهٔ کتب خطي آستان قدس رضوي، که داراي مجموعههاي منحصر به فردي از کتب علمي، فرهنگي، تاريخي و هنري بوده و مورد توجه بسياري از دانشپژوهان، نسخهشناسان و مشتاقان علم و دانش است، گنجينهاي بيمانند از نسخ خطي نفيس از نهجالبلاغه و شرح و ترجمهٔ آن به زبان عربي و فارسي نگهداري ميشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]