واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ مهر ۱۳۹۴ (۱۴:۱۸ب.ظ)
يازده اثر طبيعي ثبت شد موج-يازده اثر طبيعي از استانهاي مختلف در فهرست ميراث ملي ثبت شد.
به گزارش خبرگزاري موج،تپه دهل زنان مروست يکي از اين آثار است، اين تپه در نواحي خشک و نيمه خشکي که مسير حرکت ماسه توسط باد، با موانعي مانند تپهها يا کوهها برخورد ميکند، در صورت تغذيهٔ کافي، ممکن است تراکمي از ماسه در جهت باد يا در دامنههاي پشت به باد تشکيل شود. در بعضي از مناطق مستعد ضخامت اين رسوبات تا 100 متر نيز ميرسد ولي معمولاً بين چند متر تا چند ده متر متغيير است.
از نظر نوع و جهت حرکت در رابطه با مواضع مشخص (کشيدگي کوه) اين تپهها دو نوع هستند: تلماسههاي صعودي يا بالا رو و تلماسههاي نزولي يا ريزشي که اثر مذکور از نوع تلماسههاي صعودي (بالارو) محسوب ميشود. اين اثر مربوط به هولوسن و دوره آخر کواترنر است.
يکي ديگر از اين آثار آبشار سفيده ندوشن است، اين آبشار درحدود 10 کيلومتري شرق شهر ندوشن، جاده اي خاکي منشعب از محور خضراباد- ندوشن (جنب موسسه باربري شکاري) مشخص است. درست در نقطه توقف حرکت سواره، دره اي بسيار زيبا با شيبي تند در زير پاي مسافرين به چشم ميخورد. نقطه ابتداي اين دره که در طول يک مسير نسبتاً طولاني حدود 5/2 کيلومتر و با شيبي تند به سوي شمال امتداد مييابد، آبشاري است که حاصل جريان يافتن آب حاصل از بارندگي به ويژه برف زمستان، در درون خلل و فرج لايههاي سنگي آهکي موجود در منطقه و راه يافتن آن به سمت بيرون ميباشد. اين آبشار معروف به آبشار سفيده ميباشد. سفيد بودن آب اين آبشار بيشتر به دليل وجود املاح آهکي موجود در آن است.
درخت بنه کهنسال کمکوئيه هم در فهرست ميراث طبيعي ثبت شد، درختان کهنسال ايران نشانگر تاريخ، فرهنگ و هويت ملي- اسلامي ما محسوب ميشوند. اين درختان علاوه بر مهمترين ذخاير ژنتيک کشور و در امر مديريت احياي منابع طبيعي تجديدشونده هستند.. قطر درخت حدود 191 سانتي متر است.
تلماسههاي صادق آباد يکي ديگر از اين آثار است، در نواحي خشک و بياباني برخي پديدههاي ژئومورفولوژيکي با اشکال مختلف و بنا به شرايط محيط از جمله ارتفاع، عمل رسوب گذاري آب، فرسايش و رسوب گذاري بادي، تخريب شديد مکانيکي به ويژه در اثر نوسان شديد دما و پديدههاي تبخيري ديده ميشوند. اين اشکال مختلف ناهمواري مربوط به دورههاي مختلف زمين شناسي هستند.
چشمههاي دره آب شور، شکل گيري چشمههاي آهکي مورد مطالعه در نزديکي روستاي نيوک از دوران پليوسن و مستور پليوستوسن در دوران چهارم زمين شناسي است و در طول هزاران سال اشکال موجود در فرآيندي بسيار بطئي و آهسته شکل گرفتهاند. در اين فرآيند آبهاي سطحي از منافذموجود به اعماق زمين رفته و به دلايل مختلف گرم و مجدداً به طرف سطح حرکت وبه منظورخروج از اعماق به جستجوي شکستگيهاي زمين پرداخته و هرجا شرايط مناسب بوده با عبورازداخل خلل و فرج و شکستگيهاي سنگهاي آهکي املاح کلسيم در آب حل و هر چه آب بيشتر در داخل سنگها حرکت ميکند بر غلظت کلسيم محلول در آن افزوده ميشود.
درخت چنار کهنسال روستاي باجگان، اين درخت کهنسال در نزديکي ارس کهنسال باجگان قرار دارد. اين درخت تک پايه و ماده بوده و از نظر ظاهري از سلامت خوبي برخوردار است. درخت داراي ۳ شاخه اصلي است. ارتفاع درخت ۲۵ متر، ارتفاع ناحيه تشکيل تاج 18/2 متر، محيط يقه 5/7 متر است.
درخت چنار کهنسال چک چک، يکي از شاخصترين المانهاي موجود در اين مجموعه قدمتي برابر با تاريخ اين زيارتگاه دارد اين چنار است. اين درخت تک پايه بوده، تنه آن به نسبت سالم است که دو شاخه فرعي آن با ريزش کوه شکسته شده است. ارتفاع درخت حدود 23 متر و قطر يقه در مجموع 4 متر است.
درخت چنار کهنسال گرمه اوليا، اين درخت تک پايه بوده و قطر يقه درخت 685 سانتيمتر و در حال حاضر تاج درخت به طور کامل سالم بوده ولي تنه آن در اثر سن زياد پوک و سوخته شده که منجر به خالي شدن آن گرديده است. توجه و اعتقادات خاصي به اين آثار وجود دارد که در نگرش مردم اين منطقه نيز اين موضوع استثناء نميباشد به طوري که وقتي زوجهاي جوان صاحب فرزند نميشوند به آنجا رفته نذر و نياز ميکنند و دخيل بر شاخههاي درخت ميبندند.
مجموعه سروهاي کهنسال قبرستان گور کهنه،مجموعاً سه سرو با ميانگين سني 270 الي 300 سال در محدوده قبرستان قرار دارد.
مجموعه چنارهاي خورجان خرم بيد، اين مجموعه شامل سه درخت چنار درکنار هم با قطرهاي 5، 1.84 و 2.2 متر بوده که از شادابي خوبي برخوردار ميباشد. در نزديکي شرق کوههاي خورجان قرار گرفته است.
درخت چنار کهنسال مظفرآباد خرم بيد، اين درخت با قطر 2.86 متر و سن تقريبي 380 سال از درختان کهنسال شاخص استان است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]