تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 27 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دعا كردن را در هنگام رقّت قلب غنيمت شمريد، كه رقت قلب، رحمت است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816184859




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گردشگري ادبي مثل خانه اديبان ايران خاك مي‌خورد


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: گردشگري ادبي مثل خانه اديبان ايران خاك مي‌خورد
وقتي معاون گردشگري دولت دهم از راه‌اندازي آژانس‌هاي تخصصي در حوزه گردشگري ادبي خبر داد خوش‌بينانه‌ترين حالت براي تحقق اين اتفاق راه‌اندازي تورهاي گردشگري ادبي بازديد از مقبره شعراي ادبيات معاصر و كهن پارسي بود
نویسنده : الناز خمامي‌زاده 


وقتي معاون گردشگري دولت دهم از راه‌اندازي آژانس‌هاي تخصصي در حوزه گردشگري ادبي خبر داد خوش‌بينانه‌ترين حالت براي تحقق اين اتفاق راه‌اندازي تورهاي گردشگري ادبي بازديد از مقبره شعراي ادبيات معاصر و كهن پارسي بود؛ از مقبره حافظ گرفته تا سعدي و فردوسي و شهريار و نيما يوشيج. با وجود درهاي بسته خانه‌هاي بدون جاذبه شعراي معاصر ايران، براي چشم‌انداز گردشگري ادبي كشور چيزي غير از اين را نمي‌توان متصور شد.
    
   وعده‌هاي دولتي و خانه‌هاي خاك‌گرفته ادبيات ايران
سيمين دانشور كه درگذشت و در كنار جلال آل احمد به خاك سپرده شد بحث‌هاي زيادي درباره تبديل خانه اين دو زوج نويسنده به موزه پيش آمد؛ همه تصور مي‌كردند كه اين خانه با همان يادگاري‌ها و اسباب و اثاثيه كهنسالش دست نخورده به يك خانه – موزه‌اي براي دوستداران آثار سيمين و جلال تبديل شود؛ اين اتفاق نيفتاد؛ داستان براي خانه مهدي اخوان ثالث هم به همين ترتيب است؛ خانه او در خيابان زرتشت غربي تهران همچون خانه سيمين و جلال به تملك يكي از ارگان‌هاي دولتي درآمده تا تبديل به خانه – موزه شود اما هنوز خبري از تحقق اين اتفاق نيست!
در سايه كم‌توجهي خانه بسياري از شعرا و نويسندگان و هنرمندان معاصر كشور در خدمت فرهنگسازي و گردشگري ادبي كه يكي از گونه‌هاي گردشگري فرهنگي است قرار نگرفته است آن هم در حالي كه اين روزها بسياري از كشورهاي دنيا با قدمت نه چندان طولاني در زمينه ادبيات از اين سفره گسترده، منافع عظيمي را در حوزه گردشگري كسب مي‌كنند. حدود دو سال پيش معاون گردشگري دولت دهم اما نظري گذرا به اين گونه انداخت و در خلال برنامه‌اي از راه‌اندازي آژانس‌هاي تخصصي در حوزه گردشگري ادبي خبر داد. بعد از اعلام اين خبر قرار شد كه معاونت گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي كشور از دفاتر خدمات مسافرتي فعال در حوزه گردشگري ادبي حمايت كند؛ اين اتفاق در آن دولت محقق نشد درست همانطور كه توجه به گردشگري ادبي در دولت كنوني نيز مغفول باقي مانده است. طي سال‌هاي گذشته گردشگري ادبي تنها به شكلي محدود و آن هم به همت بخش خصوصي گاه و بيگاه بر سر زبان‌ها افتاده و تورهاي گردشگري ادبي بعضاً تشكيل شده است؛ شايد دليلش اين است كه هنوز بخش دولتي با اين زيرشاخه گردشگري و فوايد تمركز اقتصادي و فرهنگي بر آن ناآشنا است.
 
  گردشگري ادبي چيست؟
اصولاً گردشگري ادبي را يكي از شاخه‌ها از مجموعه شاخه‌هاي متعدد و متنوع صنعت گردشگري برمي‌شمارند؛ گردشگري ادبي اما برخلاف ساير گونه‌هاي صنعت گردشگري اندكي فرهيخته‌تر است و مي‌تواند برآيندها و نتايج مثبت و شگرفي بر تعميق معلومات فرهنگي گردشگران داشته باشد؛ در واقع گردشگري كه به حضور در تورهاي گردشگري ادبي راغب مي‌شود اغلب شخصيتي كتابخوان يا دوستدار فرهنگ و هنر است كه مي‌خواهد مصاديق آثار هنري و ادبي كه پيشتر با آنها آشنا شده را در دنياي حقيقي و از نزديك ببيند. براي مثال ممكن است با داستان زال و سيمرغ و البرز كوه در شاهنامه فردوسي آشنا شود و بخواهد از نزديك به تور گردشگري ادبي كوه البرز برود يا آنكه از مقبره خالق شاهنامه بازديد كند يا آنكه از طرفداران پر و پا قرص آثار جلال آل احمد و از طرفداران كتاب «سووشون» سيمين باشد بخواهد از نزديك با فضاي زندگي و محيط داخلي خانه جلال آل احمد آشنا شود. بر اين اساس مخاطب گردشگري ادبي در درجه اول بايد كتابخوان و دوستدار فرهنگ و ادبيات و هنر باشد اما از سويي ديگر قرار گرفتن يك گردشگر در محيط و فضاي تورهاي ادبي مي‌تواند ناخودآگاه يك فرد را تحت تأثير قرار داده و او را به مطالعه آثار شخصيت ادبي فقيد صاحبخانه يا مدفون در يك مقبره علاقه‌مند سازد. اين گونه گردشگري مي‌تواند به شكلي قرينه فرد را كتابخوان كند؛ بنابراين چه چيز بهتر از ترويج اين پديده فرهنگي در جامعه‌اي كه سرانه مطالعه كتاب در ميان آحاد جامعه‌اش هشدارآميز است. با اين حال در ميان گونه‌ها و شاخه‌هاي مختلف و متنوع صنعت گردشگري ايران نبايد چندان به گردشگري ادبي اميدوار بود؛ دليلش اين است كه در كشور براي اين گونه گردشگري جاذبه‌سازي صورت‌نمي‌گيرد.

   گردشگري ادبي در روسيه، تركيه و انگليس
ايران از ديرباز مهد ادب بوده و تاريخ ادبياتش آنقدر پرمايه و پر محتوا است كه چرخ‌هاي گردشگري ادبي بتواند به ياري آنها بچرخد. هم اكنون كشورهايي چون روسيه و تركيه به خوبي توانسته‌اند از ظرفيت‌هاي ادبي خود براي توسعه گردشگري ادبي و كسب نفع اقتصادي از اين محل بهره ببرند؛ تركيه خود به تنهايي به واسطه قرار گرفتن مقبره «مولانا» در شهر قونيه توانسته به بهره اقتصادي سالانه بزرگي برسد و در سالروز وفات مولانا تورهاي گردشگري ادبي را برگزار كند؛ خانه‌هاي «پوشكين»‌ و «داستايوفسكي» هم در روسيه جزو جاذبه‌هاي مهم گردشگري ادبي اين كشور هستند؛ در كشوري چون انگليس خانه مشاهير به خانه‌هاي پلاك آبي شهرت دارد؛ مسئولان فرهنگي انگليس بر اين خانه‌ها يك پلاك آبي را نصب كرده و آنها را به عنوان يادمان و سندي دال بر پيشينه فرهنگي خود با تمام اسباب و اثاثيه براي نسل‌هاي بعدي اين كشور حفظ مي‌كند.
در اين بين كشورهايي هم كه از قدمت ادبي چنداني برخوردار نيستند روشي جايگزين را براي رونق گردشگري ادبي خود دارند؛ گردشگري ادبي بيش از هر چيزي بر آثار ادبي مشهور تكيه دارد اما اين كشورها براي بهره بردن از گردشگري ادبي به آثار ادبي مدرن رو آورده‌اند كه به «داستان‌هاي گردشگري»‌ مشهورند. داستان‌هاي گردشگري نوشته شده و راهنماي سفر نيز در آنها گنجانده مي‌شود؛ براي مثال در داستان از يك جاذبه گردشگري در اين كشورها نام برده شده و سپس راهنماي سفر به آن نقطه در قالب داستان ذكر مي‌شود.
جالب است كه كشورهاي مختلف دنيا، راه‌هاي مختلف را براي عقب نماندن از كورس رقابت گردشگري ادبي امتحان مي‌كنند؛ جالب تر و البته تأمل برانگيزتر از آن اين است كه ايران با وجود ادبيات اسلامي 1100 ساله و ادبيات كهن و پارسي ميانه 3 هزار ساله خود ، گردشگري ادبي و سود و منافع اقتصادي و فرهنگي آن را به فراموشي سپرده است؛ چه سرمايه‌گذاري‌اي بهتر از سرمايه‌گذاري بر پديده‌اي كه هم مردم را رو به كتابخواني مي‌آورد و هم كتابخوان‌ها را هرچه بيشتر به كتابخواني و ادبيات تشويق مي‌كند.



منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن