واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: با اینکه شهریور، ماه پایانی اوج معاملات مسکن است اما هم روند معاملات و هم نظر کارشناسان حاکی است که یخ بازار مسکن به آرامی درحال آب شدن است و هر قدر هوا رو به خنکی میرود شاید گرمای بازار مسکن رو به افزایش باشد.
به گزارش تراز ، بازار مسکن همپای سایر بخش های اقتصاد کشور از حدود دو سال پیش به این سو به خواب رکودی فرو رفت.
کارشناسان علت اصلی این رکود را وضعیت انتظاری اقتصاد ایران و در جریان بودن مذاکرات هسته ای عنوان می کنند. بر این اساس، سرمایه های حاضر در بخش مسکن به علت همین حالت انتظاری به بازارهای نقد شونده تری مانند سپرده گذاری در بانک ها یا بازار ارز رو آوردند.
حتی بخشی از سرمایه های بازار مسکن راهی بازار سرمایه شد. اما هر چه بود، نتیجه این شد که سرمایه ها از بازار مسکن خارج شد و به دنبال آن آمار ساخت و معاملات مسکن کاهش یافت.
با این حال نگاهی به آمار ارائه شده در بخش مسکن نشانگر رونق گرفتن آرام معاملات است. در حالی که کارشناسان اعلام دریافت مالیات از خانه های خالی را نیز اهرمی برای رونق یافتن بیشتر معاملات در ماه های پیش رو ارزیابی می کنند.
نگاهی به آمار ماهانه معاملات بخش مسکن در تهران که در گزارش مرداد ماه بانک مرکزی منعکس شده نشان می دهد یخ بازار به آرامی در حال آب شدن است. براساس این آمار، از ابتدای سال جاری تاکنون روند معاملات مسکن سیر صعودی داشته به طوری که در فروردین ماه 51 هزار و 540 مورد، اردیبهشت ماه 93 هزار و 677 مورد، خردادماه 93 هزار و 821 مورد، تیرماه 81 هزار و 695 مورد و مردادماه 86 هزار و 762 مورد معامله مسکن در پایتخت انجام شده که توصیف کننده کل کشور است.
این گزارش افزود: در مرداد سال ١٣٩٤، تعداد معاملات آپارتمان های مسکونی شهر تهران به 13 هزار و 100 واحد مسکونی رسید که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل 3.2 درصد افزایش نشان می دهد. بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده به تفکیک عمر بنا در مرداد سال ۱۳۹۴ حاکی از آن است که واحدهای نوساز تا پنج سال ساخت با سهم 52.8 درصد، بیشترین حجم از واحدهای مسکونی معامله شده را به خود اختصاص داده است.
خروج از رکود مسکن
دراین باره، دکتر منصور آرامی، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس به جام جم گفت: بازار مسکن فعلا در رکود قرار دارد اما نشانه ها و تکانه هایی که شاهد هستیم دال بر این است که این بازار به آهستگی در حال خروج از رکود است.
وی ادامه داد: سیاست هایی که برای خروج از رکود مسکن از سوی دولت اعلام شده تا حدودی تاثیر گذاشته است. از تسهیلات در نظر گرفته شده تا سیاست های تولید مسکن از جمله این برنامه هاست.
این نماینده مجلس اضافه کرد: از سوی دیگر، اوایل سال 95 پایان پروژه مسکن مهر است و همین امر باعث می شود تا تقاضا در بحث مسکن افزایش یابد. در طول این مدت بسیاری از افراد با دل بستن به پروژه مسکن مهر قصد داشتند که خانه دار شوند اما اکنون همان افراد مشغول واگذاری سهام خود و به دنبال مسکن در شهرها هستند به این دلیل که این پروژه هنوز از امکانات درون شهری مانند آب، برق، گاز و خدمات رفاهی در برخی مناطق ساخته شده برخوردار نیست.
آرامی تصریح کرد: با پایان یافتن مسکن مهر بخش خصوصی حضور جدی تری در تولید و عرضه مسکن خواهد داشت و خروج از رکود را به صورت واقعی شاهد خواهیم بود.
مالیاتی که بازار را رونق می دهد
علیرضا خسروی، عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت وگو با جام جم اظهار کرد: براساس اعلام سازمان امور مالیاتی و جدیتی که ابراز شده، واحدهای مسکونی خالی که بعد از سال دوم اجاره داده نشود، مشمول مالیات خواهد شد اگر چند سال خالی بماند مالیات آن به صورت تصاعدی افزایش پیدا می کند و همین امر باعث می شود در کوتاه مدت افراد واحدهای خود را یا به فروش بگذارند یا اجاره دهند و عرضه مسکن زیاد شود.
وی افزود: اکنون بی تعادلی در بازار عرضه و تقاضای مسکن وجود ندارد و مشکلی که اکنون وجود ندارد عرضه نشدن واحدهای خالی ساخته شده است که با قانون مالیات ساماندهی می شود.
افزایش معاملات، سرآغاز رونق
در همین حال علیرضا سرحدی، عضو هیات مدیره انجمن صنفی مهندسان صنعت ساختمان به جام جم گفت: معاملاتی که اکنون انجام می شود نیاز بازار است و این میزان رشد معاملات، خبری از رونق بازار نمی دهد اما می توان نیمه پر لیوان را دید که افزایش معاملات سرآغاز رونق مسکن خواهد بود اما با رونق واقعی فاصله زیادی داریم.
وی افزود: بازار مسکن را در حال حاضر نمی توان به صورت مجزا تجزیه و تحلیل کرد و بیشتر تابع شرایط اقتصادی کلان است. تغییراتی هم که شاهد هستیم برگرفته از نوسانات جزئی است.
این کارشناس بازار مسکن اضافه کرد: مسکن از آنجایی که یکی از بخش های پولساز و اشتغالزا محسوب می شود اکنون در رکود فرو رفته است و همین امر باعث شده تا اقتصاد کشور کمی دچار مشکل شود اما با آزادسازی منابعی از سوی غربی ها که به عنوان پول های بلوکه شده مطرح است و سرمایه گذاری قسمتی از آن در بخش مسکن، می تواند سودآوری و سرمایه گذاری را برگرداند.
سرحدی گفت: اکنون تولید مسکن برای سرمایه گذاران صرفه اقتصادی ندارد و واحدی هم که ساخته می شود به فروش نمی رسد، لذا برنامه ریزی و سیاست های دولت در دوران پساتحریم نقش بسزایی در بازار مسکن خواهد داشت.
وی تصریح کرد: زمانی که خروج از رکود اتفاق می افتد و بازار کالایی به رونق می رسد حتما افزایش قیمت را شاهد خواهیم بود که این موضوع در بازار مسکن مستثنا نیست.
تا پایان سال تغییر نداریم
در همین حال، مهرداد هاشم زاده همایونی، کارشناس بازار مسکن در گفت وگو با جام جم اظهار کرد: در طول سال 94 تغییری را در بازار مسکن شاهد نبودیم و پیش بینی می شود همین روند تا پایان سال ادامه داشته باشد.
وی افزود: رکودی که اکنون در بازار وجود دارد به دلیل کمبود نقدینگی و انتظاری است که مسکن اولی ها از سیاست های اتخاذ شده دولت دارند.
هاشم زاده همایونی اضافه کرد: از دیگر دلایل وجود رکود در بازار مسکن، تولید زیاد است که باعث اشباع شدن بازار مسکن شده است. این موضوع در کلانشهرها بیشتر صدق می کند و باعث دامن زدن به گرانی مسکن نیز شده است.
این کارشناس مسکن گفت: برخی افراد بر این باورند که با اجرای رفع تحریم ها بازار مسکن به شکوفایی قابل توجه خواهید رسید، اما در واقع این طور نخواهد بود و اگر هم تغییراتی را شاهد باشیم در سال 95 رقم خواهد خورد که میزان این تغییرات زیاد نیست.
وی تصریح کرد: مهم ترین عاملی که می تواند در قیمت تمام شده مسکن تاثیر بگذارد قیمت زمین است. اگر وزارت راه و شهرسازی قصد رونق بازار مسکن را دارد باید تدابیری را اتخاذ کند که قیمت زمین کاهش یابد به این دلیل که اکنون 50 تا 70 درصد قیمت تمام شده مسکن را قیمت زمین تشکیل می دهد.
هاشم زاده همایونی اظهار کرد: تا زمانی که این عوامل اصلاح نشود خانه دار شدن همچنان مشکل خواهد بود و قدرت خرید خانوارها افزایش نمی یابد.
منبع: جام جم آنلاین
زمانبندی انتشار: 23 شهريور 1394 - 09:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]