واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: مدیرعامل شرکت آلومینیوم المهدی بندرعباس در سال و اندی گذشته، با در اختیار داشتن موجودی انبارهای شمش دو مجموعه المهدی و هرمزآل و با سوءاستفاده از جو و فضای تحریم های ایجاد شده و با اتحاد و همبستگی و هماهنگی نامیمون با تعدادی اندک از شرکتهای خاص، اقدام به ایجاد یک بحران ساختگی و تبدیل سازمان بورس کالا به جولانگاه تاخت و تاز اهداف و امیال شخصی برای خرید و فروش شمش آلومینیوم و به جیب زدن سودهای سرشار کرده است.
به گزارش تراز ، روز گذشته، خبری در مورد واگذاری شرکت «آلومینیوم المهدی» روی خروجی رسانه ها قرار گرفت؛ موضوعی که به گفته یکی از نمایندگان مجلس، یک تخلف آشکار است و این شرکت بدون مزایده و با 830 میلیارد تورمان زیر قیمت در حال واگذاری به یکی از شرکت هاست؛ اما جریان دقیق این واگذاری و تخلف صورت گرفته در آن چیست؟
روز گذشته، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت: آلومینیوم «المهدی» بدون مزایده و 830 میلیارد زیر قیمت درحال واگذاری است. کریمی قدوسی با اشاره به اینکه هم اکنون صنعت آلومینیوم «المهدی» 345هزار تن شمش آلومینیوم در سال تولید میکند، میزان شمش آلومینیوم ذخیره شده در انبارهای کارخانه المهدی را حدود 80هزار تن خواند و با اشاره به اینکه بهای هر کیلو شمش آلومینیوم 5هزار و 500تومان است، اضافه کرد: این به آن معناست که هم اکنون حدود 430 میلیارد تومان شمش آلومینیوم در انبارهای این کارخانه وجود دارد.
کریمی قدوسی گفت: بر اساس سیاستهای واگذاری این کارخانه یک بار به مزایده گذاشته شده که البته زیر قیمت کارشناسی بوده است؛ بنابراین، بر اساس قانون باید مجدداً به مزایده گذاشته میشد، در حالی که اکنون بدون مزایده و از طریق مذاکره در حال واگذاری به شرکت فروآلیاژ گنو است.
وی اظهار داشت: کارخانه با عجله بسیار و به میزان 830 میلیارد تومان زیر قیمت رسمی کارشناسی در حال واگذاری است. به این شکل که به خریدار گفته شده است، 10درصد بهای کارخانه را که 130 میلیارد تومان میشود به عنوان قسط اول واریز کرده و صنعت را تحویل بگیرد در حالی که تنها شمش انبار شده داخل کارخانه 430میلیارد تومان است.
بر همین اساس، کریمی قدوسی از وزیر اقتصاد درخواست کرده که دست کم 15 روز تا صدور گزارش سازمان بازرسی کل کشور صبر کرده و از واگذاری صنعت آلومینیوم «المهدی» خودداری کند.
اطلاعاتی در مورد «آلومینیوم المهدی»
شرکت آلومينيوم المهدي در تير ماه 1369 با برآورد اوليه هزينه سرمايه 1.5 ميليارد دلار و با هدف توليد 110 هزار تن آلومينيوم در سال، قابل افزايش به 330 هزار تن در بندرعباس، تأسيس شد. تا پايان سال 1381 تعداد 120 ديگ ساخته و راهاندازي شد؛ به طوري كه ظرفيت توليدي مجتمع به 55 هزار تن در سال رسيد. تعداد 120 ديگ دوم فاز يك طي سالهاي 1382 تا 1384 ساخته و در ارديبهشت ماه سال 1384 مجتمع به ظرفيت اسمي پيشبيني شده فاز يك (110 هزار تن) دست يافت. در خرداد ماه سال 1385 عمليات اجرايي فاز دوم (هرمزال) با سرمايهگذاري اوليه 8 هزار ميليارد ريال (متشكل از 400 ميليون يورو ارزي و 200 ميليارد تومان ريالي) و با هدف راهاندازي 228 ديگ آغاز شد. با تلاش متخصصان داخلي و همكاري پيمانكار خارجي، طي مدت 40 ماه در مهر ماه 1388 فاز دوم راهاندازي شد. هرمزال به دلیل تأمین نشدن برق مورد نیاز تاکنون نتوانسته به ظرفیت کامل تولید خود دست پیدا کند. شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال در حال حاضر بزرگترین تولیدکننده شمش خالص آلومینیوم در کشور محسوب میشود و ظرفیت تولید آن حدود 257 هزار تن در سال است.
چندی پیش مهدی قدمی با حکم رئیس ایمیدرو به عنوان مدیر عامل این شرکت منصوب شد و در یک گفت وگو، پرده از برخی مشکلات این شرکت برداشت. وی گفت: مهمترين مشكل ما در المهدي هرمزال كمبود برق است و به همين دليل، خط هرمزال با 50 درصد ظرفيت خود در حال توليد است. اصليترين ركن در توسعه صنعت آلومينيوم تأمين برق است كه خوشبختانه با كلنگزني احداث نيروگاه 500 مگاواتي بندرعباس اميدواريم، هرچه زودتر نياز برق المهدي هرمزال به صورت كامل برطرف شود.
ماجرای واگذاری به شرکت «فرو آلیاژ گنو»
آن گونه که از اطلاعات در دست مشخص است و کریمی قدوسی نیز به آن اشاره کرده، شرکت فروآلیاژ گنو برنده مزایده واگذاری شرکت آلومینیوم المهدی و طرح هرمزال شده است. زمینههای فعالیت این شرکت شامل وسایل نقلیه زمینی، هوایی، آبی، ماشینآلات راهسازی و استخراج معدن و قطعات مربوطه، فلزات معمولی و مصنوعات وابسته میشوند.
سیدجعفر سبحانی، مشاور رئیس کل سازمان خصوصی سازی در گفتوگو با خبرنگار ماین نیوز، قیمت پایه آلومینیوم المهدی و طرح هرمزال را حدود 880 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: در نهایت آلومینیوم المهدی و طرح هرمزال به قیمت 910 میلیارد تومان به فروش رفت. به گفته وی میزان پیش پرداخت خریدار بین 20 تا 30 درصد متغیر است. سبحانی همچنین تأیید کرد شرکت فروآلیاژ گنو برنده مزایده واگذاری آلومینیوم المهدی و طرح هرمزال بوده است.
وب سایت «ماین نیوز» اشاره کرده است که فردی به نام محمد علی محمدی مدیر عامل فروآلیاژ گنو است و بر اساس اطلاعاتی که روی سایت بورس قابل مشاهده است، شرکت فروآلیاژ گنو (سهامی خاص) مالک یک درصد از سهام بانک تجارت است. ضمن اینکه آقای علیمحمدی مالک شرکت معادن فاریاب از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ کرومیت، فروکروم منگنز در خاورمیانه و ایران است. شرکت نوین آلیاژ سمنان که در زمینه تولید فروآلیاژهای کم کربن، متوسط کربن و پرکربن و انواع بوتههای ریختهگری فعالیت میکند نیز متعلق به همین شخص است.
تخلف پیچیده و خلاقانه در واگذاری یک شرکت میلیاردها زیر قیمت
ماجرای ذخیره شمش آلومینیوم در انبارها
اما نکته جالب در این میان، موضوع انبار شدن شمش های آلومینیوم در انبار این شرکت است. در حالی که سبحانی اشاره کرده این شرکت با 20 تا 30 درصد پیش پرداخت واگذار شده اما کریمی قدوسی گفته این شرکت با 10 درصد پیش پرداخت که معادل 130 میلیارد تومان است و بدون مزایده به واگذاری رسیده، در حالی که معادل 430 میلیارد تومان شمش آلومینیوم در انبارهای این شرکت ذخیره است.
بحث این ذخیره آلومینیوم زمانی جالب می شود که این موضوع را مد نظر قرار دهیم که حدود یک سال قبل، جمعی از کارکنان صنایع آلمینیوم المهدی و هرمزآل با ارسال گزارش هایی به رسانه ها، به افشای آمارهای تکان دهنده از فساد و زدوبندهای پیدا و پنهان در شرکت بورس کالا توسط شرکت های آلومینیوم المهدی و هرمزآل و تبعات جبران ناپذیرحاصل از آن در صنایع وابسته پرداختند.
تخلف پیچیده و خلاقانه در واگذاری یک شرکت میلیاردها زیر قیمت
در بخشی از این گزارش ها، به اسنادی اشاره شده بود که نشان می دهد، چگونه در دو سال و چهار ماه گذشته، شرکت های آلومینیوم المهدی و هرمزآل، جولانگاه شرکت هایی خاص شده و مدیریت آن شرکت ها، باعث ظهور فاجعه ای جبران ناپذیر در صنایع، مخصوصاً صنایع پایین دستی آلومینیوم شده است.
این گزارش تشریح کرده بود: متأسفانه مدیرعامل شرکت آلومینیوم المهدی بندرعباس در ۲سال و اندی گذشته، با در اختیار داشتن موجودی انبارهای شمش دو مجموعه المهدی و هرمزآل و با سوءاستفاده از جو و فضای تحریم های ایجاد شده و با اتحاد و همبستگی و هماهنگی نامیمون با تعدادی اندک از شرکت های خاص، اقدام به ایجاد یک بحران ساختگی و تبدیل سازمان بورس کالا به جولانگاه تاخت و تاز اهداف و امیال شخصی برای خرید و فروش شمش آلومینیوم و به جیب زدن سودهای سرشار کرده است.
جالب آنکه یکی از این ترفندها احتکار و دپوی شمش آلومینیوم بین ۲۰ تا ۳۰ هزار تن در ۲سال گذشته عنوان شده. تا هم تقاضا و هم به تبع آن قیمت شمش الومینیوم تا 8 هزار تومان افزایش یابد.
البته این گزارش به تخلفات عمده دیگر مدیران این شرکت از جمله فروش اعتباری و تخفیف های خارج از بوس نیز اشاره کرده اند که هر یک به نوبه خود جای بررسی اساسی دارد.
کریمی قدوسی نیز در سخنان دیروز خود به موضوع تخلف و اختلاس 90 میلیارد تومانی در این شرکت اشاره کرده که پرونده آن در حال بررسی در سازمان بازرسی کل کشور است.
اما این نکات به خوبی پرده از ماجرای دپوی شمش های آلومینیوم در «آلومینیوم المهدی» و نوع واگذاری آن برمی دارد، در این خصوص لازم است مدیران سازمان خصوصی سازی و مسئولان ذیربط دولتی و نمایندگان مجلس به افکار عمومی پاسخگو باشند.
منبع: تابناک
زمانبندی انتشار: 18 شهريور 1394 - 08:54
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]