واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ شهريور ۱۳۹۴ (۱۲:۵۷ب.ظ)
ساکنان تنها شهر شيعه نشين روسيه خود را ايراني ميدانند موج- ساکنان شهر دربند روسيه با وجود جدا شدن اين شهر از ايران در سالها پيش هنوز خود را ايراني ميدانند و اين را به وضوح در مضامين سنگ نوشتهها و کتيبههاي اين شهر ميتوان ديد.
به گزارش خبرگزاري موج، مرتضي رضوان فر، زبان شناس و عضو هيأت علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، با بيان اين مطلب تصريح کرد: سال 2015 توسط ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه به عنوان سال دربند، قديميترين شهر روسيه که توسط قبادايراني ساخته شده نامگذاري شده است.
به گفته وي، سنگ بناي اين شهر در زمان قباد توسط پسرش خسرو انوشيروان گذاشته شد و او 3 هزار خانوار را با خود به اين منطقه برد که در آن زمان مرز تمدن ساساني بود.
وي با اشاره به علل ساخت اين شهر خاطرنشان ساخت: خسرو انوشيروان اين شهر را به دليل مقابله با هجوم قبايل وحشي و به منظور بومي ساختن منطقه توسط ايرانيان ساخت.
اين زبان شناس با اشاره به اين که خسرو انوشيروان در اين منطقه 40 کيلومتر ديوار با ارتفاع حدود 20 مترو قطر 2/5 تا 4 متر شبيه ديوار گرگان ساخت تصريح کرد: در حال حاضر نزديک به 12/5 متر از اين ديوار باقي مانده است.
به گفته وي، شهر دربند شامل يک قلعه به نام نارين قلعه است و به 7 محله تقسيم ميشود که همگي درون يک حصار که از نارين قلعه شروع شده و تا دريا ادامه دارد قرار گرفتهاند، به گونه اي که انتهاي هر دو ديوار در دريا واقع شده و يک حالت تدافعي به شهر داده است و به همين دليل علاوه بر کشتيها مردم هم بايستي براي عبور به داخل شهر آمده و کسب اجازه ميکردند.
رايج بودن زبان پهلوي
عضو هيأت علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، با بيان اين که دربند يک هويت کاملاً ايراني دارد تصريح کرد: از جمله جذابيتهاي اين شهر وجود 32 کتيبه پهلوي است که روي ديوارهاي نارين قلعه نسب شده و چون تاريخ ساخت قلعه را نشان ميدهند ارزش تاريخي دارند.
وي با ابراز تأسف از خوانده نشدن اين کتيبهها در ايران خاطر نشان کرد: چندين نفر از کشورهاي ديگر براي خوانش اين کتيبهها اقدام کردهاند.
رضوان فر از ديگر جذابيتهاي اين شهر را که تنها شهر شيعه نشين روسيه است وجود 2 روستاي جالقان و مي تاقي در 18 و 40 کيلومتري اين شهر دانست که اهالي آنها هنوز به زبان پهلوي سخن مي گويند البته با تغييراتي که در اثر تأثير زبان روسي و آذري بر آنها تحميل شده است.
او وجود کتيبههاي فارسي دري که در دوره صفويه و قاجار روي ابنيه اين شهر کار شده است را از ديگر جاذبههاي گردشگري دربند عنوان کرد.
به گفته رضوان فرشهردربند داراي 7 محله است که هر محله يک مسجد تاريخي دارد مانند مسجد جمعه، ايرانيان، همشهري، مناره، شيرو خورشيد، توبه و...که تقريباً همگي داراي کتيبههاي فارسي هستند.
او با ابراز تأسف از اين که ايرانيان هنوز موفق به مستند سازي و خوانش اين کتيبهها نشدهاند تصريح کرد که پيش از اين دو نفر از روسيه و آذربايجان برخي از اين کتيبهها را خواندهاند.
سنگ قبرهايي با زبان فارسي
رضوان فر وجود دو قبرستان به نامهاي 40 تن و مؤمنين (دلدل) را از آثار تاريخي اين شهر عنوان کرد و افزود: در قبرستان چهل تن، اهالي معتقدند اين 40 قبر متعلق به مسلماناني است که در حمله اول مسلمانان به اين منطقه به شهادت رسيدهاند از اين رو اين قبرستان بسيار مورد تکريم است به طوري که از مناطق داغستان و چچن و کشورهاي همسايه براي بازديد از آن به دربند ميآيند.
او با اشاره به وجود فراوان سنگ قبرهايي با کتيبههاي فارسي در قبرستان مؤمنين افزود: مقبره قمري دربندي شاعر فارسي و ترکي زبان نيز در اين قبرستان قرار دارد.
رضوان فر با اشاره به نامهاي فارسي در اين شهر که نشان از هويت ايراني آن دارد تصريح کرد: در ايران دهها منطقه به نام دربند داريم که به دليل تنگ و باريک و گذرگاه بودن دربند نام گرفته اندو نام نارين قلعه نيز نامي فارسي به معناي انار است.
نماد تمدن ساساني
وي با بيان اين که بافت تاريخي شهر و نارين قلعه تماماً در سال 2006 در آثار جهاني ثبت شده است تصريح کرد که يونسکو براي ثبت دربند 2 معيار را عنوان کرد يکي اين که اين شهر نمادي از تمدن ساساني است و ديگري اين که اين شهر و حصار آن به مدت 1500 سال کارکرد دفاعي داشتهاند که کمتر قلعه اي در دنيا اين ويژگي را داراست.
او با اشاره به اين که شهر هم اکنون به دليل نبود امنيت خالي از گردشگر است گفت: در طول تاريخ به دليل موقعيت سوق الجيشي دربند همواره مورد توجه اقوام مختلف بوده است به طوري که در حال حاضر مشاهده ميکنيم اقوام زيادي از گذشته به اين شهر مهاجرت کردهاند و در آنجا ماندگار شدهاند.
اين زبان شناس دربند را منطقه اي مورد نظر محققان و پژوهشگران دانست و افزود: آن جا در مورد دربند اعتقاد بر اين است که خسرو انوشيروان اين ديوار را روي خرابههاي ديواري که ذوالقرنين در مقابل قوم يجوج مجوج کشيده ساخته است.
به گفته او محققان معتقدند همانطور که در انجيل، تورات و قرآن آمده است ذوالقرنين ديواري را توسط اجنه کشيده که قوم يجوج و مجوج به مؤمنين آسيب نرسانند و روزي که بتوانند اين ديوار را خراب کنند روز قيامت خواهد بود.
وي گفت: به همين دليل محققان يهودي، مسيحي و مسلمان در اين منطقه کار تحقيقاتي بسياري انجام دادهاند و در طول تاريخ اقوام مختلف لشکر کشيهاي زيادي به شهر دربند انجام داده انداز اين روست که روستاهاي زيادي در اطراف اين شهر وجود دارد که اقوام مختلفي با نزديک به 30 زبان در آن زندگي ميکنند.
جشن 2000 سالگي دربند
اين عضو هيأت علمي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري که سرگرم بررسي و مطالعه کتيبههاي ايران باستان در کشورهاي خارجي است در ادامه و با بيان اينکه در شهر دربند آيينهاي مختلفي از آيينهاي ايراني شامل پيش از اسلام و پس از اسلام برگزار ميشود افزود: جشن دو هزار سالگي دربند با همکاري 8 کشور همسايه قرار است برگزار شود که هر کدام يک بخشي از برگزاري جشن و فعاليتهاي فرهنگي آن را به عهده گرفتهاند.
ولي با وجود علائم و نشانههاي ايراني در اين شهر، از ايران براي شرکت در اين جشن دعوت نشده است که البته رايزن فرهنگي ما در روسيه در تلاش است که بتواند زمينههاي حضور ايران را در اين جشن فراهم آورد.
رضوان فر در ادامه با اشاره به شکل گيري برخي جشنها در کشورهاي همسايه در راستاي ايران ستيزي گفت: يکي از اين جشنها برگزاري روز ترکمان چاي است که تحت عنوان آزادي از ايران، مردم به شادي و خوشحالي ميپردازند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]