واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ شهريور ۱۳۹۴ (۱۰:۴۴ق.ظ)
سابقه استقرار 7 هزار ساله در تهران ثابت شد موج-نتايج آزمايش ساليابي ترمولومينسانس روي تعدادي نمونه سفال حاصل از کاوشهاي خيابان مولوي سابقه استقرار در محدوده شهري تهران را در 7هزار سال قبل تأييد کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، محمد اسماعيل اسمعيلي جلودار سرپرست پروژه کاوش اضطراري در محدوده خط فاضلاب در بافت قديم تهران امروز يکشنبه با اعلام اين خبر تصريح کرد: اسفند سال 1393 تعدادي نمونه سفال حاصل از کاوشهاي مولوي براي تعيين قدمت به آزمايشگاه ساليابي ترمولومينسانس پژوهشکده حفاظت و مرمت پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري تحويل داده شد.
او افزود: آزمايشهاي انجام شده بر روي چهار نمونه سفالي توسط تيمي متشکل از پژوهشگران پژوهشکده حفاظت و مرمت به سرپرستي بحرالعلومي سابقه استقرار در محدوده شهري تهران را در 7هزار سال قبل که توسط کاوشگران اعلام شده بود مورد تأييد قرار داد.
اسمعيلي جلودار خاطرنشان ساخت که آزمايش انجام شده بر روي دو نمونه از سفالهاي ترانشه 1 که مربوط به تدفين اسکلت زن 7 هزار ساله بود تاريخ 280± 6950 و 300±6870 سال قبل را نشان داد.
او با بيان اين که دو نمونه ديگر مربوط به ترانشه هاي 3 و 6 تاريخ هزاره سوم پيش از ميلاد يعني 5 هزار سال قبل را نشان داد اظهار داشت: با اين تاريخ وجود محوطه اي چند دوره اي در منطقه مولوي که پيش از اين اعلام شده بود قطعيت يافت.
استاديار گروه باستان شناسي دانشگاه تهران با اعلام نگراني از وضعيت موجود اسکلت و محوطه کاوش شده در مولوي به منظور حفاظت و نگهداري آن از دستگاههاي اجرايي بهويژه شهرداري تهران خواست تا نسبت به حراست و حفاظت دستاوردهاي کاوش مولوي و نگهداري از آثار منحصر به فرد به دست آمده اهتمام ورزيده و اقدامات عملي را به اين منظور هر چه زودتر به عمل آورند.
او با اشاره به همکاريهاي ارزنده پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، پژوهشکده باستان شناسي، پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي –فرهنگي، معاونت پژوهشي دانشگاه تهران، شرکت فاضلاب تهران، اداره کل ميراث فرهنگي تهران و کسبه منطقه مولوي باگروه کاوش، ادامه مطالعات را خواستار شد.
گفتني است؛ در آزمايشات ترموليسانس نمونهها با روش FINE GRAIN آماده سازي و با روش ADDITIVE DOSE پرتودهي و اندازهگيري ميشوند. آمادهسازي و اندازهگيري و پرتودهي نمونه در زير نور قرمز انجام ميگيرد تا از هرگونه تأثير احتمالي نور معمولي بر روي آن جلوگيري شود. در واقع لومينسانس، ساطع شدن پرتوهاي نوري از مواد (مثلا کانيها، گازها و...)، در زماني است که اتمها از حالت برانگيخته به حالتي با انرژي کمتر يا حالت پايدار بازميگردند.
لومينسانس بر حسب نوع برانگيختگي انواع مختلفي مانند شيمي لومينسانس (برانگيختگي بر اثر واکنشهاي شيميايي)، فتولومينسانس (برانگيختگي به دليل تابش فتونها)، الکترولومينسانس (برانگيختگي با انرژي الکتريکي مثل ديودها)، ترمولومينسانس (برانگيختگي بر اثر حرارت، مثلا درهنگام ساليابي سفال و آجر) و انواع مختلف ديگر تقسيم بندي ميشود.
سفال، آجر و کاشي از کانيهاي مختلفي مانند کوارتز، فلدسپاتها و آلومينها تشکيل شدهاند که برخي از آنها مانند کوارتز به دليل وجود ناخالصي و ناراستيها در ساختمان بلوري ميتوانند انرژي پرتوهاي راديواکتيو موجود در نمونه و همچنين در خاک اطراف نمونه را در خود ذخيره کنند.
در هنگام پخت سفال، کاشي و آجر به دليل حرارت ديدن، همه انرژي ذخيره شده در آن از هنگام تشکيل کانيها تخليه ميشود (ساعت صفر)، پس از سرد شدن نمونه روند ذخيره انرژي مجدداً آغاز ميشود. محدوده ساليابي با استفاده از تجهيزات موجود در بخش ساليابي ترمولومينسانس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاريخي- فرهنگي از حدود 50 تا 200 هزارسال است.
گفتني است، مشاهده تکههاي سفال توسط مهسا وهابي دانشجوي کارشناسي ارشد رشته باستان شناسي در ميان حفاريهاي فاضلاب چهار راه مولوي در سال گذشته کاوشهاي اضطراري باستان شناسي را به همراه داشت که به کشف اسکلت زن 7 هزار ساله منجر شد و تداوم کاوشها شناسايي بقاياي دومين اسکلت انساني در نزديکي اسکلت اول را به همراه داشت.
اسکلت زن 7هزار ساله پس از شناسايي ژنتيک، مستند سازي، اسکن نوري و تحکيم سازي در يک محفظه شيشه اي قرار گرفت که قرار است اين مکان با همکاري پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان زيباسازي شهرداري به يک سايت موزه تبديل شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]