واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
بازدید 30 هزار نفری از یک موزه تصور بیشتر ما از موزه مکانی با امنیت بالاست که در آن آثار تاریخی پشت شیشه ویترینها برای بازدیدکنندگان به نمایش درآمده است. اما این روزها اگر گذرتان به زیرگذر متروی چهارراه ولیعصر تهران بیفتد ذهنیت تان حسابی تکان میخورد، در این مکان موزهای سیار برپا شده است که روزانه 30 هزار بازدیدکننده فعال دارد.
هر چند موزه علوم پای ثابت شهرهای بزرگ جهان در 50 سال اخیر بوده، اما کمتر از چهار سال از عمر موزه علوم و فناوری جمهوری اسلامی می گذرد و نام این موزه به گوش کمتر کسی آشناست. با این همه، مسئولان موزه علوم و فناوری برای این که نام موزه شان بر سر زبان ها بیفتد، طرح جالبی ارائه کرده اند. آنها تصمیم گرفته اند با برگزاری نمایشگاه های سیار و کوچک در مکان های پر رفت و آمد شهر، مردم را با موزه علوم وفناوری آشنا کنند و به این ترتیب سبب ترویج علم در میان عامه مردم شوند. همزمان با هفته دولت ، آنها نخستین نخستین نمایشگاه سیارشان را با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی شرکت بهره برداری متروی تهران، در زیرگذر ولیعصر (عج)، یکی از هزارتوهای عجیب دنیا برگزار کرده اند که گرچه یکی از پررفت و آمدترین نقاط شهر تهران است، اما اگر تابلوهای راهنما و کمک مأموران مترو نباشد، شهروندان تهرانی نمی توانند از آن خارج شوند البته آنها از مناسبت زمانی این نمایشگاه نیز غافل نبودند و نمایشگاه شان را از پنج شهریور یعنی روز بزرگداشت زکریای رازی، آغاز کرده و پایانش را 13 شهریور یعنی روز ابوریحان بیرونی، از دانشمندان بنام ایرانی اعلام کرده اند. آوردن علم در میان مردم دکتر سیف الله جلیلی، مدیر موزه علوم و فناوری جمهوری اسلامی درباره برنامه های این موزه برای معرفی و ترویج علم در میان مردم به جام جم می گوید: «برنامه ما این است که با مردم تعامل داشته باشیم و ضمن معرفی موزه علوم و فناوری، آنها را با تاریخ علم در کشور عزیزمان آشنا کنیم.
به گفته او، در این راستا نمایشگاه سیار موزه در زیرگذر چهارراه ولیعصر (عج) برگزار شده که در چند روز ابتدایی با استقبال خوبی از سوی مردم همراه بوده است. اما چرا مکانی شلوغ و پر رفت و آمد برای برگزاری نمایشگاه انتخاب شده است؟ جلیلی با بیان این که روزانه بیش از 800 هزار نفر از زیرگذر چهارراه ولیعصر (عج) عبور می کنند، عنوان می کند: چنین جمعیتی ظرفیت مناسبی برای جذب مخاطب فراهم می کند، به صورتی که در این چند روز ما روزانه بیش از 30 هزار مخاطب فعال داشتیم که با راهنمایان غرفه ها در تعامل بودند. با وجود این، به نظر می رسد رهگذران و مسافران مترو فقط به نگاهی گذرا به نمایشگاه هایی اینچنینی اکتفا کنند. رئیس موزه علوم و فناوری معتقد است، این نمایشگاه سبب کنجکاوی افراد می شود و قصد داریم با علاقه مند کردن مردم به مباحث علمی آنها را به موزه علوم و فناوری بکشانیم. به گفته او، پس از افتتاح این نمایشگاه سیار، شاهد مراجعه بازدیدکنندگان بسیاری به موزه در خیابان 30 تیر بودیم. آونگ و اسطرلاب در مترو نمایشگاه سیار موزه علم و فناوری در قالب 14 غرفه در زمینه های نجوم، ترازها، علوم مکانیک و فناوری های بومی به پا شده است. در یک غرفه، پیل اشکانی را خواهید دید که مانند باتری های امروزی خودمان کار می کند. این پیل که در سال 1936 در حوالی بغداد کشف شده، شامل دو کوزه و دو میله است که با قیر در هر یک از کوزه ها قرار داده شده است. ذات الحلق که شامل حلقه های تو در تو است، در یکی دیگر از غرفه ها به چشم می خورد. این ابزار برای شبیه سازی دایره های آسمانی به کار می رفته و به وسیله آن حرکات اجرام آسمانی را پیش بینی می کردند. آونگ موجی، اسطرلاب، کأس العدل و... از دیگر ابزارهایی است که در این نمایشگاه به نمایش درآمده است.
یکی دیگر از اقدامات موزه ملی به نمایش گذاشتن تصاویر 30 دانشمند بزرگ ایرانی اسلامی است که نام برخی از آنها مانند بنوسی شاکر خراسانی، منجم و ریاضیدان ایرانی سده سوم هجری، الغ بیگ کورگان، هنرمند و منجم سده 9 قمری، نیریزی، ریاضیدان و منجم سده 3و 4، ابوسهل فضل بی نوبخت، منجم و دانشمند سده 2 قمری و... کمتر به گوش ما خورده است. نمایشگاه سیار موزه علوم و فناوری جمهوری اسلامی ایران تا جمعه در زیرگذر چهارراه ولیعصر(عج) برپاست و علاقه مندان می توانند از ساعت 8 و 30 دقیقه تا 20 به رایگان از آن بازدید کنند. آیا وعده رئیس سازمان میراث فرهنگی عملی می شود؟ رئیس سازمان میراث فرهنگی در مراسم افتتاحیه موزه دوران اسلامی وعده داد که ساختمان قدیمی کتابخانه ملی در آینده نزدیک به این مجموعه ملحق شود. هر چند سلطانی فر از مذاکرات شفاهی و موافقت ضمنی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و وزیر علوم با واگذاری این ساختمان به میراث فرهنگی خبر می دهد، اما رئیس موزه علوم و فناوری، کاملا از این موضوع بی خبر است. سیف الله جلیلی در این باره به جام جم می گوید: طی تفاهم نامه ای با سازمان اسناد و کتابخانه ملی، ساختمان قدیمی آن در ازای مرمت این ساختمان به مدت ده سال در اختیار ما قرار گرفته است و براساس این تفاهم نامه ما برنامه ای برای جابه جایی موزه در آینده نزدیک نداریم. کمیل انتظاری - گروه فرهنگ و هنر
 
دوشنبه 9 شهریور 1394 ساعت 08:23
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]