واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ مرداد ۱۳۹۴ (۱۳:۴۹ب.ظ)
آيا اندازه گيري فراورده هاي نفتي صادراتي از استانداردهاي لازم برخوردار است؟ موج -معاون شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، گفت: اهميت و حساسيت سيستم هاي اندازه گيري در صادرات و واردات مواد نفتي، لزوم جذب مشتريان خارجي، فروش به صرفه و اقتصادي مواد نفتي، جلوگيري از مغايرت هاي احتمالي در مبادلات ميان شرکت ها، پالايشگاه ها و مديريت هاي تابع وزارت نفت، انتخاب و تجهيز به روز سيستم هاي اندازه گيري دقيق و کار آمد را مي طلبد.
محمد مهدي علمايي معاون مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري موج، ضمن بيان اين مطلب که اهميت و حساسيت سيستم هاي اندازه گيري در صادرات و واردات مواد نفتي، لزوم جذب مشتريان خارجي، فروش به صرفه و اقتصادي مواد نفتي، جلوگيري از مغايرت هاي احتمالي در مبادلات ميان شرکت ها، پالايشگاه ها و مديريت هاي تابع وزارت نفت، انتخاب و تجهيز به روز سيستم هاي اندازه گيري دقيق و کار آمد را مي طلبد، گفت: در حوزه صادرات و واردات مواد نفتي از استانداردهاي لازم برخورداريم.
وي تصريح کرد: تمام فرآورده ها و نفت خامي که با مبادي توليد رد و بدل مي شود و به مقاصد توزيع انتقال مي دهيم، از طريق ميترينگ انجام مي شود. بنابراين، اگر مواد نفتي را از طريق کشتي به جايي بفروشيم آن هم از طريق سيستم ميترينگ صورت مي گيرد.
علمايي در رابطه با سيستم هاي مورد استفاده در شرکت خط لوله گفت: متداول ترين سيستم ميترينگ، توربيني و حجمي است که در شرکت خطوط و مخابرات عمدتا از سيستم توربيني استفاده مي شود.
وي ادامه داد: سيستم ديگري موسوم به اولتراسونيک يا مافوق صوت نيز وجود دارد که شرکت توليد کننده آن يک شرکت خارجي است. اين سيستم تا مدتي پيش دقت لازم را نداشت به اضافه اينکه 15 هزارم در 5 هزار ليتر، درصد خطا در اين سيستم وجود دارد.
علمايي با بيان اين مطلب که ميزان خطا در سيستم ميترينگ بايد کمتر از اين حد باشد، بيان کرد: اين حد خطا در سيستم اصلا مطلوب نيست و اگر قرار بر اين باشد خودمان هم مي توانيم در اين زمينه دست به توليد بزنيم.
وي تصريح کرد: اينها عمدتا در خارج از کشور توليد مي شدند اما، به تازگي طي قرارداد نفت با مپنا قرار است با اجراي پروژه جديد ميترينگ، خطاي انساني در اندازهگيري توليد و انتقال نفت به طور کامل حذف شود.
معاون شرکت خطوط لوله و مخابرات ادامه داد: البته، تا به امروز تمام توربين ها از خارج از کشور خريداري شده است و هنوز به مرحله توليد در داخل نرسيده ايم.
معاون شرکت خطوط لوله و مخابرات در حالي از خطاي 15 درصدي اولتراسونيک انتقاد مي کند که طبق استاندارد API با توجه به حجم زياد فرآورده نفتي که در انبارهاي نفت جابه جا مي شود، حداکثر خطاي مجاز در دستگاه هاي آمريکايي 25 هزارم در 5 هزار ليتر است.
بر اساس اين گزارش، طرح ملي ميترينگ براي مجهز کردن همه نقطه ها و پايانه هاي صادرات نفت خام، مبادله هاي ميان شرکتهاي تابعه وزارت نفت، پالايشگاه ها و پتروشيمي ها و بر اساس تکليف تعيين شده در برنامه توسعه ملي کشور، بر عهده وزارت نفت و به دنبال آن شرکت هاي تابعه نفت، تعريف شده است. اين پروژه در ٦ نقطه وزارت نفت، شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي گاز و شرکت ملي پالايش و پخش به مدت ٣٠ ماه اجرا مي شود و عمده شرکت هاي عملياتي درگير اجراي اين طرح هستند.
ميتر چيست؟
دستگاه هاي كه براي اندازه گيري سيالات بطريق ديناميك مورد استفاده قرار مي گيرند ميتر ناميده مي شوند در پايانه هاي بارگيري، با توجه به نوع سيال، معمولا از ميترهاي P.D يا T.M برحسب مورد، استفاده مي شود. ميترهاي PD براي اندازه گيري مواد نفتي با گرانروي بالا و نيز در بارگيري مواد نفتي كه دما و فشار عمليات، تغييرات زياد و سريعي نداشته باشد به كارمي روند اين نوع ميترها حجم زيادي را اشغال مي كنند.
ميترهاي توربيني براي اندازه گيري مواد نفتي با گرانروي نسبتا پايين (و نيز در بارگيري مواد نفتي كه دما و فشار عملياتي، سريعا تغيير مي كنند به كار گرفته مي شوند.
ميترهاي آلتراسونيكي كه براي اندازه گيري نفت خام به كار مي روند، تكنولوژي نسبتا جديدي هستند و با ادامه اين روند براي كاربرهاي متفاوت مي توانند مورد قبول واقع شوند. ميترهاي التراسونيك توانايي اندازه گيري نفت خام و فراورده هاي نفتي با هر ميزان گرانروي را دارند و اين از بزرگترين مزيت هاي آن به شمار مي رود كه اين امكان را فراهم مي كند تا اين نوع ميترها براي اندازه گيري هر نوع فراورده هاي نفتي قابل استفاده باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]