واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
ترس عراقیها از داعش به این حوزه هم رسید فرهنگ > کتاب - در پی حملههای ویرانگر گروه دولت اسلامی به مراکز فرهنگی عراق، کتابداران بغداد میکوشند با دیجیتالیکردن کتابخانهی ملی این شهر، نسخههای خطی و گرانبهای تاریخی و مذهبی آن را از خطر نابودی در امان بدارند.
به گزارش دویچه وله، مسئولان «کتابخانهی ملی عراق» روز دوشنبه (۱۰ اوت / ۱۹ مرداد) اعلام کردند که روند دیجیتالی کردن کتب عتیقه و نسخههای خطی این کتابخانه آغاز شده است. اغلب این دستنوشتههای باستانی، رویدادهای تاریخی کشور عراق و منطقه را دربرمیگیرد و شرح جهانگشاییها، اشغال سرزمینها و آزادسازی آنها به دست سلطانها، پادشاهان و سرداران جنگی است. گفته میشود که کتابداران و مقامات دانشگاهی عراق از روش تهیه میکروفیلم به جای امکانات دیجیتالی کردن مدرن استفاده میکنند. با وجود مزایای بسیار نرمافزارهای رایانهای، بهکارگیری رایانه و نرمافزارهای آن برای حفظ و نگهداری این آثار گرانبها و نادر چندان مناسب نیست. کارشناسان میگویند که امکانات کامپیوتری در برابر گرد وغبار، گرما، دود، ساییدگی، جریانهای ضعیف مغناطیسی و نوسان برق بسیار آسیبپذیر هستند.
میکروفیلم نه تنها از ظرفیت ذخیرهی عظیمی برخوردار است، بلکه تا نزدیک به ۵۰۰ سال هم میتواند به خوبی نگهداری شود و مورد استفاده قرار گیرد. گفته میشود مطالعهی کتابهای خطیای که به این روش دیجیتالی شدهاند، آسانتر است.
آرشیو ملی ایالات متحدهی آمریکا نیز این شیوه را برای ذخیره و حفظ اسناد مهم و تاریخی این کشور بهکار گرفته است. جلوگیری از پاکسازی فرهنگی» شبه نظامیان گروه داعش همواره در یورش به شهرهای شمال عراق برای گسترش مناطق تحت کنترل خود، آثار فرهنگی و باستانی موجود در این مناطق را نیز از میان بردهاند. این گروه به عنوان نمونه در حمله به موزهی موصل در ماه فوریهی سال جاری ۲۰۱۵، بیش از ۱۵۰۰ نسخهی خطی عتیقه را که از مکانهای مقدس و صومعههای این شهر به غارت رفته بود، به آتش کشیده و نابود کرد. خبرگزاریها همچنین از یورش اعضای این گروه به کتابخانهی موصل در ژانویهی سال جاری و سرقت بیش از دو هزار جلد کتاب خبر دادهاند. آرشیو کاتالوگهای کتابخانهی ملی بغداد پس از غارت و سوزاندن بخشی از آن آرشیو کاتالوگهای کتابخانهی ملی بغداد پس از غارت و سوزاندن بخشی از آن تروریستهای داعش این اماکن و آثار بهجامانده از دوران کهن را نشانههای انحراف از دین اسلام میخوانند. کارشناسان ولی معتقدند که این یورشها و سرقتها با هدف فروش آنها در بازار سیاه انجام میگیرد. در منطقهی تحت کنترل گروه دولت اسلامی در عراق، نزدیک به ۱۸۰۰ مرکز باستانشناسی وجود دارد. کارشناسان یونسکو، سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی وابسته به سازمان ملل متحد، در این رابطه همایشی با عنوان "میراث فرهنگی عراق در خطر است" در ماه فوریه برپا کردند و در مورد پاکسازی فرهنگی عراق توسط تروریستهای "دولت اسلامی" هشدار دادند. ایرنا بوکووا، مدیرکل یونسکو، در این همایش تاکید کرد که شبهنظامیان دولت اسلامی زیارتگاهها، کلیساها و صومعهها را تخریب میکنند و دستنوشتههای با ارزش را میسوزانند. او این گروه تروریستی را به "پاکسازی فرهنگی" در مناطق تحت کنترل خود متهم کرد. 5757
کلید واژه ها: داعش - جنگ عراق - کتابخانه -
سه شنبه 20 مرداد 1394 - 07:45:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]