واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
چه راهکارهای روانشناسی برای کاهش استرس در مشاغل وجود دارد؟ کار جنبهای از زندگی است که صرفنظر از منابع مالی برخی از نیازهای اساسی آدمی نظیر درک روانی و بدنی، نیازهای اجتماعی و احساسات خود ارزشمندی را برطرف میکند با وجود این کار میتواند منبع فشار روانی نیز باشد محیط کاری به دلیل متعدد بستر بسیار مساعدی برای استرس میباشد، طی سالهای گذشته این موضوع که مشاغل ممکن است شرایطی به وجود آورند که سبب ایجاد فشارهای روانی برای کارکنان سازمانها شود مورد توجه بسیاری بوده است، استرس شغلی تاثیرات زیانآور روان شناختی، فیزیولوژیکی و رفتاری مانند افسردگی، اضطراب، نارضایتی شغلی، بیماریهای قلبی، ناراحتیهای معدهای، رودهای، سردرد و بسیاری از مشکلات دیگر را به بار میآورد، آثار و بازتابهای استرس شغلی موجب تیرگی روابط افراد به ویژه همسران میشود و رنج و ناراحتیهای پدر و مادر به کودکان منتقل میشود.
مشاغل استرسزا را بشناسید
زندگی شغلی را از زندگی خانوادگی نمیتوان جدا کرد همانگونه که نمیتوانیم زندگی شغلی خود را از سلامتیمان جدا کنیم، استرسی که افراد در محیط کار تحمل میکنند، میتواند بر سلامت قلب و عروق آنها تاثیر بگذارد بر این اساس زمانی که فشار شغلی بیشتری تجربه میکنند 67 درصد بیشتر در معرض حمله قلبی هستند و 38 درصد ممکن است بیشتر حملات قلبی و عروقی را تجربه کنند.
مشاغل عامل اصلی استرس و نارضایتی
علینقی فقیهی، روان شناس در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران میگوید: اصولا هر نوع علل و عوامل اجتماعی و محیطی که روان انسان را تحت فشار قرار میدهد، استرس نام دارد. و یکی از این عوامل مهم شغل افراد میباشد، ولی شغلی که در آن نارضایتی باشد و فرد از این شغل ناراحت باشد و از روی ناچاری این شغل را پذیرفته باشد خواه ناخواه به او فشار آورده و اگر ادامه پیدا کند فرد به مشکلات روحی و روانی دچار میشود.
وی در ادامه افزود: بسیاری از افراد در این مسیر شغلی به آن عادت کرده و احساس رضایت کرده و یا حتی خود را با افرادی که شغل خیلی سختتری دارند و یا حتی شغلی ندارند مقایسه کرده و احساس رضایت بیشتری در آنها به وجود میآید.
نقش روان شناس در کاهش استرسهای شغل
فقیهی میگوید: بسیاری از افراد با داشتن استرسهای شغلی به مشاوره و روان شناس احتیاج دارند و با توجه به امتیازهایی که این مشاغل دارد و امکانات و توانمندیهایی که خود فرد دارد مشاور برای به وجود آوردن احساس رضایت در او تلاش کرده و او را هدایت میکند.
این روان شناس با اشاره به رضایت شغلی خاطر نشان کرد: رضایت شغلی از مسائل بسیار مهمی است و نباید کسی را که احساس نارضایتی دارد رها کنیم و اگر مسائل زیادی به ذهن او آمده و باعث رنجش او میشود به او توصیه میکنیم حتما به یک روان شناس مراجعه کند تا این مسائل حل شود.
وی در خصوص راهکارهای کاهش استرسهای شغلی میگوید: فرد معمولا مزایای این شغل، درآمد، و آسودگی که برای او ایجاد میکند و اینکه شغل خود را با مشاغل دیگر که سخت تر هستند و هم درآمد کمتری دارد مقایسه میکنند یک روان شناس نیز از طریق درمانگری تغییر ایجاد میکند.
این روان شناس عنوان کرد: تکنیکهای اساسی برای کاهش استرسهای شغلی دو نوع است یکی تکنیک شناختی که بینش شخص را نسبت به شغل و دیگر مشاغل مورد بررسی قرار میدهد و تکنیک بعدی از طریق ریلکسیشن که از رفتارهای نامطلوب جلوگیری کرده و به او احساس آرامش میدهد.
سلامت روانی کارمندان در معرض خطر
استرس شغلی یا استرس مربوط به کار پاسخی است که افراد هنگام مواجه با الزامات و فشارهای شغلی از خود نشان میدهند که با دانش و تواناییهای آنها تناسب ندارد و تواناییهای آنها را برای مقابله به چالش میکشد. کارمندانی که مشاغل سخت دارند متحمل فشار شغلی بالایی هستند و از حمایت اندک اجتماعی در محل کار برخوردارند. این افراد در معرض خطر بیشتری در خصوص سلامت روانی قرار داشته و سبک زندگی ناسالمی دارند.
گزارش از هدیه عباسقلی
19 مرداد 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]