محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846167576
ورزش زورخانهاي، ميراث فرهنگي و معنوي بشر
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۲ مرداد ۱۳۹۴ (۱۶:۵۲ب.ظ)
به مناسبت روز ورزش زورخانه اي؛ ورزش زورخانهاي، ميراث فرهنگي و معنوي بشر موج-ورزش و انجام حرکات پهلواني جزو فعاليتهاي اصلي روزمره ايرانيان در دوران باستان بوده است.
به گزارش خبرگزاري موج، ورزش زورخانهاي يا ورزش «باستاني و پهلواني» نام مجموعه حرکات ورزشي با اسباب يا بياسباب و آدابورسوم مربوط به آنهاست که در محدوده تاريخي و فرهنگي ايران از گذشتههاي دور رواج داشته است. ورزشهاي زورخانهاي نام ديگر ورزشهاي باستاني ايرانيان است. جايي که در آن به ورزش باستاني ميپردازند زورخانه نام دارد. همچنين در زورخانه علاوه بر ورزش زورخانهاي، کشتي پهلواني نيز گرفته ميشود.
گفتني است؛ پرونده ثبت جهاني آيينهاي پهلواني و زورخانهاي به کوشش فدراسيون ورزش پهلواني و زورخانهاي ايران با همکاري سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري آماده شد. ضمن اين که؛ آيينهاي پهلواني و زورخانهاي در تاريخ ۲۵ آبان ۱۳۸۹ برابر با ۱۶ نوامبر ۲۰۱۰ در فهرست ميراث معنوي يونسکو از سوي ايران به ثبت جهاني رسيد.
گو اين که؛ دانشنامه بروکهاوس آلماني، با استناد به تحقيقات دانشگاه ورزش آلمان واقع در شهر کلن، ورزش زورخانهاي را در کتاب اصلي و جلد ويژه ورزش، قديميترين ورزش بدنسازي جهان معرفي کرده است.
ورزش و انجام حرکات پهلواني جزو فعاليتهاي اصلي روزمره ايرانيان در دوران باستان بوده است. جامعه آن زمان ارزش خاصي براي ورزشکاراني قائل ميشد که براي قدرت بدني و شجاعت روحي که در اختيار داشتند، شکرگزار بودهاند.
بر پايه تاريخ، زورخانه در حدود هفتصد سال پيش (قرن ۷ خورشيدي) به وسيله محمود، معروف به پورياي ولي که ظاهراً از مردم خوارزم بوده و گويا در سال ۷۷۲ ه. ق. امروزي بازسازمان دهي شده است. با اين حال بر پايه رفتار و منش تاريخي و اسطورههاي ايران زورخانه ميتواند دست کم در ايران تاريخي بسيار کهنتري داشته باشد؛ چرا که مردم ايران که از ابتداي تاريخ خود به پهلواني و کشتيگيري و آمادگي جسماني نياز مبرم داشتهاند تا به دستور زرتشت پيغمبر باستانياش خود را براي ياري اهورا مزدا در چالش با اهريمن نيرومند سازند. در اوستا، نامه مينوي آيين زرتشت در زمينه پهلواني چنين آمده است: «پهلواني مردانه را ميستاييم که به مردان گشايش دهد که به هوش گشايش دهد که تندتر از تند و دليرتر از دلير است که به سان بهرهاي ايزدي به مرد رسد و مردان را در گرفتاري رهايي بخشد.»
جايگاه زورخانه پس از اسلام در زندهکردن جنبش ملي ايران و ستيز با بيگانگان و نيز رستاخيز زبان پارسي و فرهنگ و آيين افتادگي و برادري که از عهد باستان در ايران رواج داشتهاست،اهميت ويژه دارد.
آداب ورزش زورخانهاي
ورزش زورخانهاي آداب و سنتي خاص دارد. آداب و سنني که با پيروي از پهلوانان و دلاوران افسانهاي دوره باستاني و تاسي از پيشواي نخستين شيعيان و جوانمردان، خُلق و خوي مردانگي و مروت و جوانمردي را در ورزش کاران بر ميانگيزد يا نيرو ميبخشد. اين ويژگيهاي نيکو در قالب شعرها و داستانهايي به صورت آهنگين و به همراهي «ضرب زورخانه» که مهمترين ساز اين نوع موسيقي است، براي برانگيختن ورزشکاران در هنگام ورزش از سوي «مرشد» خوانده ميشود. ورزش کاران هماهنگ با موسيقي و نواي مرشد، جست و خير ميکنند و حرکات زيباي گروهي يا فردي به نمايش ميگذارند.
ورزش باستاني در بين ورزشکاران به احترام و ادب معروف است و با اصول زيادي همراه است. به طور مثال تمامي حرکات با اجازه از سادات و پيش کسوتان زورخانه که به رخصت گرفتن معروف هست انجام ميشود. شعار ورزش باستاني پرورش روح و جسم است به طوري که شيعيان معتقدند که زورخانه مسجد دوم شيعيان است. ولي در نسل جديد ورزشکاران اين آداب و رسوم کم کم از بين رفته است و کمتر مذهب در اين ورزش ديده ميشود. يکي ديگر از اصليترين آداب زورخانه اين است که ورزشکاران بايد مواردي را از قبيل (فروتني و از خود گذشتگي-مروت-مردانگي-سفره داري-پاکيزگي-کمک به فقرا و تنگدستان و ديگر صفات شامل پهلواني) را رعايت کند.
جايگاه رزم در ورزش
برخي معتقدند مردان زورخانه در دوران باستان، آيين رزم نيز ميآموختند. همچنين بر اين باورند ابزار و ورزش باستاني شباهت شگرفي به جنگ افزار روزگاران قديم داشتهاست مانند گرز و ميل چوبي زورخانه، سپر و تخته بسيار سنگين مشهور به سنگ و کمان و کباده زورخانه که با آن عضله ميپرورانند. در هر حال فنون رزم و ورزش، دير زماني است که هر يک به راه خود رفتهاند حتي چرخ زدن هم آيين رزم خودش را دارد به طوري که جواني که بر بزرگ تر خود کنده ميکشد و از او خواستار است که نخست من ميچرخم فلسفه آيين رزمياش اين است که ميخواهد بگويد بگذار نخست من شهيد بشوم.
گلريزان
يکي از رسمهاي شيرين و معروف زورخانه گلريزان است که در جشنها و اعياد و ميلادهاي چهارده معصوم و در برخي موارد براي قدرداني از زحمات پيشکسوتان گرفته ميشود و در آخر دو جوان دو طرف لنگي را گرفته و دور ميخورند و مردم پول در آن لنگ مياندازند.
حرکات گوناگون در ورزش زورخانهاي
اصليترين حرکات در ورزشهاي زورخانهاي عبارتاند از:
-شنو رفتن و نرمش (شنوي سر نوازي، شنوي شلاقي يک، دو، سه و شنوي شلاقي)، (پاي چپ و راست، کمان کشي، سينه زني، خم گيري، کمر، گردن، نشست و برخاست).
-ميل گرفتن (شنوي سنگين، شنوي شلاقي).
-پا زدن (پاي جنگلي، پاي ضربدري، پاي شاطري، شاطري يک، دو، سه، پاي يا فتاح، پاي تبريزي شلاقي، تبريزي شلاقي يک، دو، سه، پاي تبريزي لا فتي.
ساير حرکات در ورزش زورخانه اي
سنگ گرفتن: دو تخته بزرگ معمولاً هشتاد کيلويي هستند که به نشانه سپر جنگي هستند و ورزشکار خوابيده و بمانند پرس سينه با آنها ورزش ميکنند. چرخ زدن: ورزشکار دو تا دستان خود را کاملاً باز کرده و علاوه بر جرخيدن بر دور خود يک دايرهٔ بزرگ به جهت عقربههاي ساعت هم تشکيل ميدهد. زمان چرخ معمولاً بين يک دقيقه تا سه دقيقه است. ميل بازي: ورزشکار دو تا ميل به وزن يک تا دو کيلو را بلند کرده و آنها را با حرکات نمايشي به هوا پرتاب کرده و دوباره آن را ميگيرد. شيرينکاري بين پا: ورزشکاران سبک و ترکه اي در حين ورزش پا به وسط ميدان آمده و حرکات نمايشي را انجام ميدهند.
رتبهها در ورزش زورخانه اي
ورزش زورخانه اي هم مانند برخي از ورزشها مثل کاراته و کونگ فو ورزشکاران بر اساس رتبه اي که دريافت ميکنند حرکات را به نوبه خود انجام ميدهند.
-رتبه يک: ورزشکار بعد از يک سال ورزش کردن به هنگام چرخ زدن مرشد براي او منکري ميفرستد (بر منکر علي لعنت و ديگران مي گويند بيشباد)
-رتبه دو: ورزشکار بعد از سه سال ورزش کردن به هنگام چرخ زدن مرشد براي او صلوات ميفرستد.
-رتبه سه: ورزشکار بعد از شش سال ورزش کردن و داشتن حداقل هجده سال سن به هنگام بالا و پايين آمدن از گودمرشدبراي او صلوات ميفرستد.
-رتبه چهارم: ورزشکار بعد از دوازده سال ورزش کردن و داشتن حداقل بيست و دو سال سن به هنگام آمدن و رفتن از درب زورخانه مرشد براي او صلوات ميفرستد.
-رتبه پنجم: ورزشکار بعد از پانزده سال ورزش کردن و داشتن حداقل بيست و پنج سال سن به هنگام بالا و پايين آمدن از گود مرشد براي او ضرب مينوازد.
-رتبه ششم: ورزشکار بعد از هجده سال ورزش کردن و داشتن حداقل بيست و هشت سال سن به هنگام آمدن و رفتن از درب زورخانه مرشد براي او ضرب مي نوزاد.
-رتبه هفتم: ورزشکار بعد از بيست و چهار سال ورزش کردن وداشتن حداقل سي و دو سال سن به هنگام چرخ زدن مرشد براي او زنگ مي زند.
-رتبه هشتم: ورزشکار بعد از سي دو سال ورزش کردن و داشتن حداقل چهل و دو سال سن به هنگام بالا و پايين آمدن از گود مرشد براي او زنگ مي زند.
-رتبه نهم: ورزشکار بعد از چهل و پنج سال ورزش کردن و داشتن حداقل شصت و پنج سال سن به هنگام آمدن و رفتن از درب زورخانه مرشد براي او زنگ مي زند که به اين ورزشکاران زنگي مي گويند که تعدادشان در کشور بسيار کم است.
ياد آور مي شود در راين ورزش، سيد بودن و داشتن مقام در مسابقات به کسب کردن رتبه قبل از زمان موعود تأثير فراواني دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]
صفحات پیشنهادی
معاون سازمان میراث فرهنگی: صنایع فرهنگی، صنعت آینده بشر است
معاون سازمان میراث فرهنگی صنایع فرهنگی صنعت آینده بشر است تهران - ایرنا - معاون سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری گفت صنایع فرهنگی صنعت آینده بشر است و رشد این صنایع در سال های اخیر نشان می دهد که بخش مهمی از صنایع را در آینده به خود اختصاص می دهد به گزارش خبرنگار فرثبت آیین تشرف به مسلک سقایی کاشان در فهرست میراث معنوی کشور
ثبت آیین تشرف به مسلک سقایی کاشان در فهرست میراث معنوی کشور کاشان- ایرنا- رییس میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کاشان از ثبت آیین تشرف به مسلک سقایی در فهرست میراث معنوی کشور خبر داد به گزارش روز سه شنبه روابط عمومی میراث فرهنگی کاشان محسن جاوری اظهار داشت آیین تشرف به مسلکآبگینههایی 4 روزه در سازمان میراث فرهنگی
یکشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۳۰ آبگینههای داداش مهرآوری در سازمان میراث فرهنگی نمایش داده میشوند به گزارش ایسنا نمایشگاه اختصاصی از آبگینههای داداش مهرآوری هنرمند پیشکسوت هنر آبگینه از تاریخ 4 لغایت7 مردادماه به مدت چهار روز در محل سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری برنابودی صنایع دستی ایران درپی بی تدبیری سازمان میراث فرهنگی
به نام ایران به کام چین و سایر کشورها نابودی صنایع دستی ایران درپی بی تدبیری سازمان میراث فرهنگی تا چند روز دیگر نمایشگاهی به نام معرفی صنایع دستی فاخر ایران در خارج از کشور برگزار خواهد شد که سازمان میراث فرهنگی متولی آن است ولی به تنها چیزی که این سازمان فکر نکرده آبروی صنایعتخریب میراث فرهنگی تهران توسط سامسونگ؟
تخریب میراث فرهنگی تهران توسط سامسونگ تاریخ انتشار يکشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۹ ۱۹ شرکت سامسونگ سالی ۵ تا ۶ هزار میلیارد تومان در ایران درآمد دارد و بخشی از این درآمد را وارد ساخت و ساز در تهران می کند که باعث تخریب میراث فرهنگی تهران می شود به گزارش مشرق مدیر پایگاه معماری تهربررسي ديدگاه پادشاهان قاجار درباره ميراث فرهنگي
۴ مرداد ۱۳۹۴ ۱۱ ۷ق ظ بررسي ديدگاه پادشاهان قاجار درباره ميراث فرهنگي موج- ديدگاه پادشاهان قاجار درباره ميراث فرهنگي فردا دوشنبه در نشست بررسي کاوشهاي باستان شناسي فرنگيان در دوره قاجار مورد بررسي قرار ميگيرد به گزارش خبرگزاري موج محمدنادر نصيري مقدم مدير گروه زبان و ادبيادو اثر دیگر ایران به فهرست میراث فرهنگی جهان افزوده شد +عکس
اضافه شدن به سهم ایران دو اثر دیگر ایران به فهرست میراث فرهنگی جهان افزوده شد عکس محوطه تاریخی شوش و منظر فرهنگی میمند به فهرست میراث جهانی پیوستند به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز محوطه تاریخی شوش و منظر فرهنگی میمند به فهرست میراث جهانی پیوستند همامضاي تفاهمنامه ميراثفرهنگي با ستاد راهيان نور
امضاي تفاهمنامه ميراثفرهنگي با ستاد راهيان نور سازمان ميراثفرهنگي و ستاد مرکزي راهيان نور تفاهمنامه همکاري مشترکي را امضا کردند كه بر اساس آن آثار و ارزشهاي هشت سال دفاع مقدس مورد حفظ و حراست قرار ميگيرند سازمان ميراثفرهنگي و ستاد مرکزي راهيان نور تفاهمنامه همکاري مشترکيمرکز آموزش علمی کاربردی میراث فرهنگی یزد مجوز گرفت
مرکز آموزش علمی کاربردی میراث فرهنگی یزد مجوز گرفت یزد - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری یزد گفت مجوز فعالیت چهار مرکز آموزش علمی ـ کاربردی این اداره کل از سوی دفتر گسترش دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی صادر شد به گزارش روابط عمومی این اداره کل که روز یکشنبه در اثبت جهاني بافت قديم شهر نراق در دستور کار ميراث فرهنگي
۳۱ تير ۱۳۹۴ ۱۱ ۴۲ق ظ ثبت جهاني بافت قديم شهر نراق در دستور کار ميراث فرهنگي موج-مدير کل ميراث فرهنگي صنايع دستي وگردشگري استان مرکزي گفت ثبت جهاني بافت قديم شهر تاريخي نراق در سازمان علمي فرهنگي و تربيتي ملل متحد يونسکو در دستور کار اين اداره کل قرار دارد به گزارش خبرگزار90 درصد اعتبارات ميراث فرهنگي آذربايجان غربي افزايش يافت
۸ مرداد ۱۳۹۴ ۸ ۵۲ق ظ 90 درصد اعتبارات ميراث فرهنگي آذربايجان غربي افزايش يافت موج - مدير کل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري از افزايش 90 درصدي اعتبارات ميراث فرهنگي در حوزه مرمت و حفاظت بناها خبر داد به گزارش خبرگزاري موج جليل جباري گفت ميزان اعتبارات تملک داراييهاي سرماتفاهم نامه همکاري ميراثفرهنگي با ستاد مرکزي راهيان نور
۳۱ تير ۱۳۹۴ ۹ ۴۶ق ظ تفاهم نامه همکاري ميراثفرهنگي با ستاد مرکزي راهيان نور موج- تفاهمنامه همکاري مشترک سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري و رئيس ستاد مرکزي راهيان نور به امضاي مسعود سلطانيفر سردار بهمن کارگر و حسام الدين آشنا رسيد به گزارش خبرگزاري موج مسعود سلطانيدو آیین سنتی مازندران در فهرست آثار ملی ناملموس میراث فرهنگی ثبت شد
دو آیین سنتی مازندران در فهرست آثار ملی ناملموس میراث فرهنگی ثبت شد ساری - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دسنی و گردشگری مازندران از ثبت دو آیین سنتی مازندران در لیست اثار ملی ناملموس میراث فرهنگی کشور خبر داد به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی میراث فرهنتصاویری از ورزشی که ثبت ملی میراث فرهنگی شده است اما.../ جوانان رنجور و قهرمانان کارتن خواب و معتاد شده اند
تصاویری از ورزشی که ثبت ملی میراث فرهنگی شده است اما جوانان رنجور و قهرمانان کارتن خواب و معتاد شده اند جامعه > آسیبها - خبرگزاری ایسنا نوشت 14 فروردینماه هر سال بیش از 50 هزار نفر از سراسر ایران به گود «زینل خان» در اسفراین میروند تا شابررسی دیدگاه پادشاهان قاجار درباره میراث فرهنگی
بررسی دیدگاه پادشاهان قاجار درباره میراث فرهنگی دیدگاه پادشاهان قاجار درباره میراث فرهنگی فردا دوشنبه در نشست بررسی کاوشهای باستان شناسی فرنگیان در دوره قاجار مورد بررسی قرار میگیرد به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری دکتر محمدنادر نصیری مقدم مدیر گروه زبان ومجوز فعاليت 4 مرکز آموزش علمي-کاربردي ميراث فرهنگي صادر شد
۴ مرداد ۱۳۹۴ ۱۰ ۵۶ق ظ مجوز فعاليت 4 مرکز آموزش علمي-کاربردي ميراث فرهنگي صادر شد موج-با کسب مجوز فعاليت 4 مرکز آموزش علمي- کاربردي شمار مراکز تحت نظارت موسسه آموزش عالي علمي- کاربردي ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري به 24 مرکز آموزشي رسيد به گزارش خبرگزاري موج مجوز فعاليتاعتراض دوستداران میراث فرهنگی به مسئولان
شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵ ۳۱ برخی از دوستداران میراث فرهنگی و طبیعی سمنان با حضور در منطقه چال خندق انتقال برج شیشهای از این منطقه باستانی را خواستار شدند به گزارش ایسنا شماری از اعضای انجمن دوستداران میراث فرهنگی و طبیعی سمنان با حضور در مقابل چال خندق دژ چرمنه خواستار ساماند-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها