واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تشنگی در سرزمین هزاران چشمه سیدحسین قدسی* تشنگی در بیابان ها و مناطق کوهستانی سرزمین هزاران چشمه یعنی خراسان شمالی هم اکنون به حد بحران رسیده به طوریکه کوه های سر به فلک کشیده این خطه از کشورمان هم در نم پس دادن بخیل شده اند.
سرزمینی که با وجود رشته های کوه های سالوک و شاه جهان وارد دهمین سال خشکسالی شده و این وضعیت بهره برداری بی رویه از آب رودخانه ها، چشمه ها و سفره های زیرزمینی را به همراه داشته است.
به همین علت بستر رودخانه ها و چشمه ها در کوه ها و دشت های "دیار رنگین کمان قومیت ها" همانند کویر شده که این وضعیت امان روستاییان بویژه دامداران و کشاورزان خراسان شمالی را بریده است.
شهرها و مناطق روستایی واقع در کوهپایه و حتی دشت های خراسان شمالی تا یک دهه قبل به داشتن هوای پاک شهره بودند ولی امروز آلودگی و بلند شدن ریزگردها به معضلی برای استان تبدیل شده است.
هم اکنون حدود 70 درصد از حجم مخازن سدهای این استان 900 هزار نفری خالی از آب است، سدهایی که توان ذخیره سازی 250 میلیون متر مکعب آب را دارند ولی آب قابل بهره برداری آن ها تنها 75 میلیون متر مکعب برآورد شده است.
بارها شنیده ایم که آب مایه حیات است و می دانیم که بخش عمده ای از خراسان شمالی در مناطق کوهستانی و پربارش واقع شده اند اما استفاده نادرست از این ماده حیاتی هم اکنون حیات جانوری و انسانی را تهدید می کند.
گفته می شود با مصرف یک لیوان آب کمتر، روزی 17 میلیون لیتر آب در کشور صرفه جویی یا به عبارت دیگر ذخیره سازی می شود ولی به علت مصرف بی رویه آن در بخش کشاورزی، صنعتی و شرب نه تنها آبی ذخیره نمی شود بلکه هر روز سفره های آب زیرزمینی کاهش می یابد.
براساس آمارهای موجود، سالانه 70 میلیون متر مکعب آب از منابع زیرزمینی به صورت غیرمجاز در خراسان شمالی برداشت می شود که این آمار علاوه بر برداشت های غیرمجاز از منابع آب سطحی است.
شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی مجموع حجم برداشت آب از منابع آب زیرزمینی را 520 میلیون متر مکعب و حجم برداشت آب از منابع آب سطحی را نیز 607 میلیون متر مکعب اعلام کرده که بیشتر این منابع به صورت غیرعلمی و سنتی در بخش کشاورزی مصرف می شود.
بنابراین مصرف آب نه تنها به صورت درست و بهینه استفاده نمی شود بلکه "بدمصرف" می شود که باید این وضعیت در جامعه چه در بخش کشاورزی، صنعتی و خانگی اصلاح شود.
براساس آمارهای موجود، 21 درصد از آب تولید شده در شرکت های آب و فاضلاب روستایی و شهری استان به خاطر فرسوده بودن شبکه انتقال، هدر می رود که این میزان هدررفت آب تنها در شرکت آب و فاضلاب شهری حدود 9میلیون مترمکعب در سال است.
بنابراین اگر این روند ادامه یابد، در آینده ای نه چندان دور دام ها لاغرتر و کشتزارها و باغ ها به زمین های لم یزرع تبدیل خواهد شد که زندگی برای "مای" نوعی نیز که از ماده حیاتی بدمصرف می کنیم سخت و در نهایت به فاجعه تبدیل خواهد شد.
*دبیر ایرنا در خراسان شمالی
10/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]