واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: توسعه استان گلستان بر محور نفت و گاز - سیاوش کیانی پور گلستان، استانی در جنوب دریای خزر که همواره با شاخصه کشاورزی در مباحث توسعه مورد ارزیابی قرار گرفته است، بنظر می رسد با آغاز فعالیت دولت یازدهم حال و هوای دیگری یافته و مبنای توسعه آن بر دیگر بخش ها نیز استوار شده است.
هم اینک نگاه بالادستی و کلان مملکتی وجود زمینه های صنعتی، تجاری و تولیدی و از همه مهمتر نیاز مردم استان به اشتغال و نیز رشد و توسعه گلستان دست به دست هم داده تا منطقه را در افق جدید قرار دهد.
سفر کاروان تدبیر و امید (آذرماه 93) و جلساتی که پیش از آن در استان با حضور استاندار گلستان و مقامات عالی کشوری منعقد شد جرقه های شکل گیری تحولی بنیادین را در استان زد.
رئیس جمهوری در سفر به گلستان از ایجاد منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی اینچه برون در استان به عنوان هشتمین منطقه آزاد کشور یاد کرد.
منطقه آزادی که دو زون اصلی آن در ارتباط مستقیم با مباحث نفت و گاز است و شاید اگر واقع بینانه به آن نگریسته شود، علاوه بر شهرک متالورژی و شهرک پتروپالایش، زون بندر تجاری خواجه نفس نیز محور مهمی در مبادلات تجاری نفت و گاز خواهد بود.
*شهرک متالورژی:
وجود ذخایر غنی معدنی در کشور قزاقستان، دسترسی به آب دریای خزر، عبور دو خط لوله گاز سرخس ـ نکا و ترکمنستان از ایران، وجود نیروگاه برق علی آباد، وجود معادن زغال سنگ استان و تفاهم نامه نقشه راه میان ایران و قزاقستان از جمله ویژگی هایی است که ایجاد شهرک متالورژی در این منطقه را با توجیه اقتصادی مواجه می کند و اینکه این شهرک می تواند حداقل نیاز 9 کشور حوزه CIS را به محصولات فولادی مرتفع کند.
این شهرک قرار است در زمینی به مساحت 5 هزار هکتار ایجاد شود و در آن سالیانه 5میلیون تن فولاد، 200 هزار تن بوکسیت، 200 هزار تن انواع فلزات رنگین شامل مس و سرب و روی و 100 هزار تن فروآلیاژ منگنز و سیلیس تولید شود و برای تولید این مقادیر به 10 میلیون تن ماده معدنی که یقیناً با استفاده از خط آهن منتقل می گردد ،نیاز است.
*شهرک پتروپالایش:
انبوه منابع نفت و گاز، در اطراف دریای خزر و وجود دو خط لوله گاز و عدم دسترسی مناسب به بازارهای جهانی مشکلاتی را برای کشورهای حوزه خزر پدید آورده که می توان با انتقال به بندر خواجه نفس با هدف خرید یا سوآپ و ایجاد شهرک پتروپالایش از این منابع عظیم استفاده کرد.
این شهرک قرار است در زمینی به مساحت 5 هزار هکتار و با هدف ساخت و استقرار پالایشگاه نفت و تولید روزانه 100 هزار بشکه (بنزین ـ گازوئیل ـ نفت سفید) ساخته شود و صنایع پایین دستی و واحد GTP برای تولید پروپیلن ها نیز در آن ایجاد شود.
در کنار شکل گیری این افق روشن و با تصویب قطعی منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی اینچه برون در شورای عالی مناطق آزاد کشور، مدیر عامل شرکت نفت خزر با عزمی جدی و با نگاه اکتشاف نفت و گاز در گلستان، به این استان سفر کرد.
*اکتشافات نفت و گاز:
مطالعات در این خصوص در منطقه «صوفیکم» شهرستان آق قلا کلید خورد و تاییداتی مبنی بر وجود ذخایر نفت و گاز به دست آمد.
مدیر عامل شرکت نفت خزر با اشاره به اجرای عملیات لرزه نگاری دو بعدی در این استان گفت: طی سال های 1335 تا 1343 در منطقه شمال کشور و در استان های گلستان ، مازندران و گیلان تعداد 16 حلقه چاه در مناطق ساحلی حفاری شده است که 11 حلقه مربوط به استان گلستان می باشد.
علی اصولی یادآور شد: آخرین چاه 45 سال پیش در منطقه قزل تپه حفاری شد و نتایج حاصل، باعث شد تا دیدگاه مناسبی به لحاظ وجود پتانسیل های هیدروکربنی وجود نداشته باشد، همانند دیدگاه حاکم بر بخش خزر جنوبی در دریای خزر که همیشه این منطقه فاقد هیدوکربن معرفی می شد ولی، میدان نفتی سردار جنگل کشف شد و امید و خوشحالی را برای مردم این خطه به ارمغان آورد.
وی با تاکید بر رسالت و ماموریت خود در سه استان گلستان، گیلان و مازندران طی چند سال گذشته، یادآور شد: با بازنگری و به روزرسانی مطالعات انجام شده درگلستان و انجام 1250 کیلومتر عملیات لرزه نگاری در این استان پس از پردازش داده ها و تعبیر و تفسیر اطلاعات لرزه نگاری و تشخیص ساختار مشترک با جمهوری ترکمنستان، برنامه ریزی لازم به منظور انجام حفاری اکتشافی در منطقه صوفیکم انجام گرفت.
اصولی گفت: چنانچه نتایج حفاری گویای وجود ذخایر هیدروکربنی مناسب باشد، به عنوان رویدادی مهم در توسعه و آبادانی خطه شمال خواهد بود و چنانچه نتایج حاکی از عدم هیدروکربن باشد، مخزن به لحاظ ذخیره سازی گاز مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در هر دو صورت ما موفق به شناسنامه دار نمودن ساختارهای موجود در این منطقه شده ایم.
*تفاهم نامه گازی:
بخش دیگری از این پازل با امضای تفاهم نامه مشارکت برای اجرای طرح تولید پروپیلن از گاز طبیعی (gtpp) در گلستان فی مابین سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) توسط سعید فائقی، معاون توسعه سرمایه گذاری های صنعتی ایدرو، دکتر صدر، سرمایه گذار و رییس مرکز مطالعات اقتصادی خاورمیانه و حسن صادقلو، استاندار گلستان تکمیل شد.
تفاهم نامه ای که منجر به اشتغال مستقیم حدود دو هزار نفر می شود و ظرفیت تولید 600 هزار تن پروپیلن سالانه، تبدیل بخشی از منابع عظیم گاز طبیعی به محصولات بالادستی و پایین دستی پتروشیمی با ارزش افزوده بالا را دارد.
گفته می شود از مزایای دیگر این طرح می توان به سرمایه گذاری بخش خصوصی تا سقف 81 درصد، استفاده از دانش فنی شرکتهای معتبر اروپایی، بهره گیری از محصولات حاصله از اجرای طرح در صنایع پایین دستی اشاره کرد.
همچنین سرمایه گذاری این طرح توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران انجام خواهد شد و آنها در اولین فرصت برای جانمایی مطلوب به استان گلستان سفر می کنند.
به نظر می رسد عطر و طعم گلستان در حال تغییر است، استانی که به دلایل مختلف در حاشیه توسعه بوده، در حال ورود به متن توسعه است و به معنای واقعی کلمه با تصور افقی روشن در حال پیمودن پله های ترقی به سمت آن است.
شاید بتوان از نفت، گاز و اکتشافات و مشتقات آن به عنوان محور توسعه استان یاد کرد و حرکت در این مسیر را زمینه ساز آینده روشن گلستان دانست.
استان مرزی گلستان واقع در شمال ایران یک میلیون و 850 هزار نفر جمعیت دارد که در 29 شهر و افزون بر یکهزار روستا زندگی می کنند.
از: سیاوش کیانی پور - پورتال استانداری گلستان
06/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]