واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ مرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۴۶ق.ظ)
ساماندهي شهر شاهي شوش موج- شهر پانزدهم واقع در تپههاي باستاني شوش که موسوم به شهرشاهي است، از وجود گياهان خودروي مزاحم پاکسازي و بخشهايي از اين ترانشه نيز خواناسازي شد.
به گزارش خبرگزاري موج، ترانشه A در شهرشاهي شوش که به شهرپانزدهم نيز مصطلح شده با يک هکتار وسعت يکي از مهمترين بخشهاي محوطه باستاني شوش است.
گيرشمن از سال 1946 تا 1967 در بخش بزرگي از شهرشاهي شوش در ترانشهاي به وسعت حدود 10 هزار مترمربع در کنار ساير فعاليتهايش در شوش همچون آکروپل و آپادانا، حفاري نمود.
گيرشمن در اين کاوش که به روش دلبخواه انجام شده، 15 لايه يا دوره را در حجم و عمق 12 متر شناسايي کرده است. او بقاياي پانزدهمين دوره يا به اعتقاد خودش پانزدهمين شهر را (که متعلق به دوره پاياني ايلام قديم يعني دوره سوکَلمَخ (1900 تا 1500 پيشازميلاد) است) آخرين دوره تشخيص داده و آن را بر روي خاک بکر دانسته و به همين دليل آن را نگه داشته است.
نخستين توجه به اين محوطه مربوط به سالها پس از انقلاب حدود اواخر سال 1379 خورشيدي است.
هنگامي که ميرعابدين کابلي مدير پروژه شوش ميشود، از احسان (اسماعيل) يغمايي دعوت ميکند که کاوش دوباره و مرمت ساختارهاي از دست رفته گيرشمن را آغاز کند.
در اين هنگام تمامي ديوارهاي به دست آمده در کاوش گيرشمن در اثر گذشت زمان و قرار داشتن در معرض باد و باران و آفتاب سوزان از بين رفته و تنها چند سانتيمتر از ارتفاع ديوارها در برخي قسمتها و در برخي ديوارها فقط رد و داغ خشت باقي مانده است.
اين برنامه دو بلوک از بقاياي بناهاي ترانشه را دربر گرفت.
محمدحسين ارسطوزاده، مدير پايگاه ميراث فرهنگي و پژوهشي شوش در اين خصوص ميگويد: در طي سالهاي 1392 تاکنون در کارگاهي که به منظور ساماندهي اين بخش جهت آمادهسازي براي ثبت شوش در فهرست جهاني دائر گرديد، ضمن پاکسازي کامل محوطه و زدودن پوشش گياهان خودروي مزاحم، بخشهايي از بلوک مرکزي ترانشه خواناسازي شد.
يوسف ديناروند، کارشناس ارشد باستان شناسي پايگاه و ناظر کارگاه ساماندهي ترانشه A شهرشاهي نيز ميگويد: يکي از آبش ستگيهاي موجود در ديواره جبهه غربي ترانشه که مشرف به بناي هديش نيز بود بهعنوان نمونه با استفاده از خشت پُر شد.
ساير خدمات صورت گرفته در اين فصل براي اين ترانشه نيز به شرح ذيل است:
1- حذف مداخلات قبلي 2- انتقال نخالههاي موجود به خارج از محوطه 3- تسطيح خاکها و نخالههاي دپو شده در قسمت ورودي بزرگ شرق ترانشه 4- دفع پوشش گياهي 5- خواناسازي بلوک ضلع شمالي در مجاورت خواناسازيهاي قبلي 6- انتقال خاکهاي حاصل از خواناسازي به خارج از ترانشه 7- پرکردن برخي شکافها و آبش ستگيها 8- پاکسازي کاخ هديش
مدير پايگاه پژوهشي شوش افزود: ادامه اين برنامهها براي فصل آتي نيز در حال پيگيري و انجام است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]