واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سزارین؛ عامل 70 درصد مرگ مادران باردار تهران- ایرنا- روزنامه همشهری در صفحه ی جامعه نوشت: یکی از برنامه های اصلی وزارت بهداشت برای اجرای سیاست های جمعیتی کاهش زایمان به روش سزارین است؛ برنامه ای که قرار بود تا در نخستین سال اجرای آن 10درصد از 52 درصد زایمان هایی که به صورت سزارین در کشور انجام می شود، کاسته شود.
در این گزارش که در شماره روز ششم مرداد 1394 خورشیدی انتشار یافت، می خوانیم: سزارین گاهی بهترین انتخاب برای تولد نوزاد، گاهی تنها راه تولد کودک و گاهی نیز بد ترین تصمیم والدین برای تولد فرزندشان است.
روز گذشته برگزاری برنامه تقدیر از مجریان برتر ارتقای سلامت مادر و نوزاد فرصتی بود تا مسئولان و کارشناسان این حوزه با بیان تازه ترین آمار ها، یک بار دیگر به خانواده ها برای انتخاب درست در این زمینه هشدار بدهند.
روز گذشته وزیر بهداشت با اشاره به عزم وزارت بهداشت برای کاهش سزارین در کشور از اینکه در گذشته زایمان طبیعی را عامل مرگ مادران اعلام می کردند، افزود: پیش از این آمار سزارین بالا بود اما اکنون حدود 10 درصد کاهش داشته است. دکتر محمد حاجی آقاجانی، معاون درمان وزیر بهداشت، چندی قبل گفته بود که کشورمان از نظر زایمان به شیوه سزارین رتبه دوم در جهان را داراست این درحالی است که زایمان طبیعی یک زایمان ایمن و کم عارضه است و کمک زیادی به حمایت مادر و بهداشت مادر و نوزاد می کند. اما سزارین عوارض متعددی ازجمله بیهوشی برای مادر را درپی دارد و سزارین های بی رویه، مادران و نوزادان را در معرض عوارض مختلفی قرار می دهد. با این حال کاهش میزان مرگ ومیر مادران در کشور با ارتقای وضعیت بهداشتی کشور به 19مورد از هر 100هزار تولد زنده رسیده است. آنطور که فرحناز ترکستانی، رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت گفته این میزان در سال92، 19.7مورد به ازای هر 100هزار تولد زنده بود که در سال93 این رقم به 19مورد رسید. همچنین 27درصد مقطع زمانی موارد مرگ ومیر مادران در زمان بارداری، 2درصد در زمان زایمان و 28درصد بعد از 24ساعت اول بعد از زایمان بوده است.
به گفته ترکستانی 4درصد موارد فوت شده مادران باردار در منزل، یک درصد در مراکز تسهیلات زایمانی و 95درصد در بیمارستان ها بوده است.همچنین 30درصد مرگ ومیر زایمان ها به صورت طبیعی و 70درصد سزارین بوده است زیرا عوارض خونریزی، عفونت و تروما آمبولی در سزارین بیشتر است. علت مرگ در 19درصد مادران فوت شده خونریزی و در 17درصد افزایش فشار خون هنگام بارداری علت مرگ بوده است. بر این اساس میزان سزارین در سال92، 56درصد از کل زایمان ها بود که در سال93 به 51درصد رسید اما تا رسیدن به استانداردهای جهانی فاصله داریم.
آمارهای مهم
رئیس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت هم با اشاره به اینکه 30درصد از مرگ مادران بر اثر زایمان طبیعی و 70درصد بر اثر سزارین است، تأکید کرد: هر بیمارستانی باید 10درصد سزارین خود را کاهش و 20درصد زایمان بی درد را افزایش دهد. یکی از روش های کاهش مرگ مادر و نوزاد کمتر کردن سزارین و ترویج زایمان طبیعی است.براساس آمارها 30درصد مرگ مادران هنگام زایمان، بر اثر زایمان طبیعی و 70درصد مرگ آنان بر اثر سزارین رخ می دهد. وی با اشاره به خطراتی که سزارین برای مادر درپی دارد، هشدار داد: خونریزی در سزارین بسیار بیشتر رخ می دهد و خطر چسبندگی جفت نیز در سزارین بسیار افزایش می یابد و در نهایت هزینه های سلامت بالا می رود و همچنین نمی توانیم برنامه های سیاست های جمعیتی را محقق کنیم.
کاهش حداقلی در بخش خصوصی
معاون فنی درمان وزارت بهداشت نیز با اشاره به اینکه نتایج برنامه کاهش سزارین در بخش های خصوصی قابل انتظار نیست، آمارهای بالای سزارین در کشور را باعث رکود آموزش زایمان طبیعی اعلام کرد و گفت: برای نزدیک شدن به نرم جهانی به فرهنگ سازی برای انتخاب داوطلبانه مادران جهت زایمان طبیعی نیاز است، زیرا همانطور که سزارین بالا می رود ما دچار کمبود آموزش زایمان طبیعی می شویم.
به گفته علی ماهر، طبق برنامه باید 5تا 10درصد زایمان سزارینی کاهش می یافت که در بخش اول و بخش های دولتی این امر محقق شد ولی در بخش های غیردولتی و خصوصی این آمار قابل انتظار نیست.
احتمال 30 درصدی بروز عفونت
همزمان یک عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز با تأکیدبر اینکه سزارین اورژانسی احتمال 30درصد عفونت برای مادران را به همراه دارد، هشدار داد: البته اگر سزارین انتخابی باشد هم طبق آمار حدود 7درصد تا زیر 10درصد، ایجاد عفونت محتمل است. ریحانه پیرجانی همچنین هشدار داد مادرانی که سزارین می کنند نسبت به مادرانی که به طور طبیعی زایمان می کنند احتمال ابتلا به عفونت پس از زایمانشان بیشتر است و به همین علت برای این افراد حین انجام عمل سزارین باید آنتی بیوتیک برای پیشگیری از عفونت بعد از زایمان داده شود.
*منبع :روزنامه همشهری
**گروه اطلاع رسانی**9128**9131
06/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]