واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: كتاب باز هم لاجانتر شد
آمارهاي انتشار كتاب در سه ماهه نخست سال جاري نشان ميدهد كه شمارگان متوسط كتابها با كاهش ۱۱ درصدي روبهرو شده، اين در حالي است كه شمارگان كتاب در سال گذشته نيز به پايينترين ميزان خود در سالهاي پس از انقلاب رسيد.
نویسنده : حامد مظفري
آمارهاي انتشار كتاب در سه ماهه نخست سال جاري نشان ميدهد كه شمارگان متوسط كتابها با كاهش ۱۱ درصدي روبهرو شده، اين در حالي است كه شمارگان كتاب در سال گذشته نيز به پايينترين ميزان خود در سالهاي پس از انقلاب رسيد.
امروز در ميان هر ميزگرد و نشستي كارشناسانه هرگاه صحبت از وضعيت كتاب و كتابخواني در كشور شود، همواره بر پايين بودن سرانه مطالعه كتاب تأكيد ميشود؛ سرانهاي كه هم عامل و هم معلول كاهش شمارگان نشر در سالهاي اخير بوده است، نشري كه اگرچه هر سال به لحاظ تعداد عناوين منتشره فربهتر ميشود، اما شمارگان آن هر روز آب رفته و بدنه نشر را به حبابي توخالي تبديل ميكند. مسئولان فرهنگي دولت دهم در انتهاي دوران مسئوليت خود بر بدنه وزارت ارشاد هرگاه فرصتي مييافتند، به ارائه آمار انتشار 60 هزار و خردهاي نشر در سال دست ميزدند و از آن به عنوان يك بيلان كاري ياد ميكردند، اين در حالي بود كه با ورود دولت جديد افزايش عناوين نشر در كنار كاهش شمارگان به عنوان يك نقص ياد شد، نقصي كه به نظر ميرسد در دو سال گذشته گامي براي برطرف كردن آن برداشته نشده است. آمارهاي خانه كتاب در سه ماهه نخست سال نشان ميدهد كه شمارگان متوسط كتابهاي منتشر شده در مقايسه با مدت مشابه در سال گذشته با كاهش 11 درصدي روبهرو بوده است. اين در حالي است كه سال گذشته با كاهش 15 درصد شمارگان متوسط نشر روبهرو بوديم كه نشان ميدهد، شمارگان كتاب به پايينترين حد خود در 35 سال گذشته رسيده است. در مجموع در سه ماه نخست سال جاري، بيشترين شمارگان با 6 ميليون و 481 هزار و 930 نسخه به موضوع كودك و نوجوان بوده و پس از آن كتابهاي ديني با 4 ميليون و 610 هزار و 132 عنوان نسخه قرار دارد، همچنين موضوع كمكدرسي با 4 ميليون و 180 هزار و 980 عنوان، علوم عملي با 3 ميليون و 324 هزار و 430 عنوان، ادبيات با 3 ميليون و 236 هزار و 231 عنوان و علوم اجتماعي با 2 ميليون و 427 هزار و 90 عنوان در مراحل بعدي قرار دارند. در سه ماه نخست سال1394 نسبت به سال گذشته بيشترين كاهش شمارگان كل در موضوع فلسفه بوده است. شمارگان كل كتابهاي اين رده 25 درصد و كل شمارگان كتابهاي رده ديني 20درصد و زبان نيز 11 درصد كاهش داشته است. با توجه به اينكه سه ماهه ابتداي سال را به جهت برگزاري نمايشگاه كتاب تهران ميتوان پركارترين ماههاي ناشران به شمار آورد و ارديبهشت ماه سال نوي ناشران محسوب ميشود، طبيعتاً صنعت نشر در اين سه ماه ابتدايي با شتاب بيشتري حركت كرده است، شتابي كه هر چه از روزهاي برگزاري نمايشگاه فاصله بگيريم كمتر ميشود. بنابراين ميتوان گفت شمارگان نشر در ماههاي پيش روي صنعت نشر نيز باز هم كاهش خواهد يافت و اين كاهش هشداري است كه بايد آن را جدي گرفت.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]