واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ تير ۱۳۹۴ (۱۳:۰ب.ظ)
کشف آثار عصر آهن در گورستان پارتي موج-گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم محوطه موسوم به گورستان پارتي تاق بستان کرمانشاه با هدف جلوگيري از تخريب محوطه به کشف آثاري از دورهٔ مفرغ مياني و جديد، عصر آهن سه و دوره اشکاني انجاميد.
به گزارش خبرگزراي موج، سجاد علي بيگي، سرپرست هيأت گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم محوطهٔ موسوم به گورستان پارتي تاق بستان با اعلام اين خبر تصريح کرد: هدف اصلي اين برنامه تعيين عرصه، تدوين ضوابطي براي حفاظت از محوطه و جلوگيري از تخريب بيشتر محوطهٔ گورستان به واسطهٔ فعاليتهاي شهري، توسعه فضاي سبز و به ويژه فعاليتهاي شهرداري کرمانشاه است.
او افزود: شهرداري کرمانشاه در بخش غربي و جنوبي گورستان پارتي تاق بستان کرمانشاه اقدام به ساخت و ساز، ايجاد فضاي سبز و خاکبرداري هايي کرده است.
به گفته اين باستان شناس، ضرورت اين موضوع با توجه به تکميل پروندهٔ ثبت جهاني مجموعه تاريخي گورستان پارتي تاق بستان کرمانشاه دو چندان است.
عضو هيات علمي گروه باستان شناسي دانشگاه رازي کرمانشاه خاطرنشان ساخت که کار گمانه زني با هدف تعيين حريم محوطه از تاريخ 15.3. 94 آغاز شده و در اين مدت مجموعاً 25 گمانه حفر شده و عرصهٔ حقيقي محوطه مورد شناسايي قرار گرفته است.
علي بيگي افزود: بر اساس نتايج گمانه زني محوطه 200 متر طول و 100 متر عرض و مساحتي به اندازهٔ دو هکتار دارد.
به گفته وي، يافتههاي اين گمانه زني دربرگيرنده آثاري از دوره مفرغ مياني و جديد، عصر آهن سه و دورهٔ اشکاني است.
اين باستان شناس اظهار داشت: کشف چند نمونه تيغهٔ سنگي و سنگ مادرهاي فشنگي شکل ممکن است حاکي از اين باشد که اين محدوده داراي آثاري از دورهٔ نوسنگي نيز هست.
وي خاطرنشان ساخت با اين که هدف اصلي اين فعاليت حفظ محوطه در مقابل خطرات و تهديدهاي رايج در خصوص محوطههاي واقع در بافت شهري يا حاشيهٔ شهرها و روستاهااست، اما در کنار اين فعاليت اجرائي نبايد از اهداف علمي نيز غافل ماند.
علي بيگي اظهار اميدواري کرد که درصورت موافقت پژوهشکدهٔ باستان شناسي با انجام گمانه زني و کاوش محدود در بخشهايي از محوطه که بيشتر آسيب ديده و در معرض خطر هستند گروه باستان شناسي بتواند پيش از هرگونه خطر ديگري اطلاعات باارزشي از اين مجموعه به دست آورد.
سرپرست هيأت گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم محوطهٔ موسوم به گورستان پارتي تاق بستان افزود: در استان کرمانشاه تنها از کاوشهاي کنگاور بقاياي گورستانهايي کاوش شده و اطلاعات ما در خصوص اين جنبه از تاريخ گذشتهٔ منطقه بسيار محدود است.
به گفته او، با وجود کاوشهاي گورستانها يا گورهاي تک افتاده اي در محدودهٔ سد شيان اسلام آباد غرب، سد چله گيلان غرب و غيره نيز هنوز اطلاعاتي در اين باره منتشر نشده و در واقع چيزي دربارهٔ آنها نميدانيم.
اين باستان شناس با اشاره به اينکه از گورستان تاق بستان با وجود اهميتش اطلاعاتي در دست نيست تصريح کرد که گورستانِ پارتيِ محوطهٔ موسوم به معبد آناهيتا نيز به طور کاملاً سنتي و به شيوهٔ نه چندان دقيقي و به فراخور زمان خود بدون در نظر گرفتن مطالعات ميان رشته اي مورد مطالعه و کاوش قرار گرفته است.
علي بيگي افزود: از اين رو اطلاعات جديد ميتواند با استفاده از دانش جديد و مطالعات ميان رشته اي پرتوي نو به دانش محدود ما در زمينهٔ تدفين دورهٔ اشکاني محوطه و غرب ايران بيفکند.
سرپرست هيأت گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم محوطهٔ موسوم به گورستان پارتي تاق بستان تصريح کرد: بر اين اساس قادر خواهيم بود با کاوش بسيار محدود در محوطه و بهره گيري از آزمايشها و سن سنجيهاي دقيق اطلاعات فراوان و ارزشمندي با هدف تکميل پروندهٔ ثبت جهاني محوطه کسب کنيم.
به گفته وي اين اطلاعات حداقل ميتواند دربرگيرندهٔ آزمايشهاي انگل باستان شناسي، اندازه گيري استرانسيوم، سلامت جسماني، مطالعات رژيم غذايي و... باشدو در کنار اينها ميتوان با نمونه برداريهاي سفال، استخوان و اخذ تاريخهاي دقيق کربن 14 به عمر نمونهها و سپس گورستان دست يافت.
او افزود: اين اطلاعات علاوه بر اعتبار بخشي افزون بر مجموعه براي تکيمل پروندهٔ ثبت جهاني محوطه، ميتواند دانش ما را از آداب تدفين دورهٔ اشکاني منطقه تا حد زيادي افزايش دهد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]