محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830543080
میزان دلارهای بلوکه شده ایران بر اثر تحریم
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
میزان دلارهای بلوکه شده ایران بر اثر تحریم
معمای اختلاف رقم دلارهای بلوکه شده ایران چیست؟ این روزها زیاد درباره این موضوع سخن گفته میشود و برخی به خلافگویی در این زمینه آن متهم میشوند؛ ولی اصل ماجرا چیست؟ دو روزنامه به این پرسش، پاسخ دادهاند.
روزنامه ایران: معمای اختلاف رقم دلارهای بلوکه شده ایران چیست؟ این روزها زیاد درباره این موضوع سخن گفته میشود و برخی به خلافگویی در این زمینه آن متهم میشوند؛ ولی اصل ماجرا چیست؟ دو روزنامه به این پرسش، پاسخ دادهاند.
از زمانی که توافق تاریخی 23 تیرماه به سرانجام رسیده است، همه با حساسیت زیادی نتایج این توافق بخصوص در حوزه اقتصاد را دنبال میکنند و منتقدان دولت نیز با حساسیتی دو چندان و البته با هدفی متفاوت رصد میکنند.
همانگونه که از ماهها قبل نیز در تحلیلهای کارشناسی مطرح میشد، یکی از نتایج ملموس توافق دستیابی ایران به داراییهای بلوکه شده خود است که طی سالهای اخیر از آن بینصیب بوده است. درباره رقم داراییهای بلوکه شده ایران در کشورهای خارجی تاکنون ارقام و اعداد متفاوتی نقل شده که دامنه این اعداد از 30 تا 150 میلیارد دلار در نوسان است. اما زمانی که ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی اواخر هفته گذشته میزان دلارهای بلوکه شده بانک مرکزی را 29 میلیارد دلار اعلام کرد، اختلاف این عدد با ارقامی که پیش از این و پیش از توافق هستهای اعلام شده بود، ابهاماتی به وجود آورد که این ابهام از سوی برخی منتقدان چنان بزرگنمایی شد که گویی همانند دکل نفتی در دولت گذشته این دلارها گم شده است.
اما زمانی که سراغ تعاریف تخصصی و تفاوتهای آن میروی همه چیز روشن میشود و دیگر ابهامی باقی نمیماند. براساس گفتههای رئیس کل بانک مرکزی مجموع دلارهای بلوکه شده قابل دسترسی بانک مرکزی حدود 29 میلیارد دلار است که 23 میلیارد دلار از این مبلغ در ژاپن، کره جنوبی و امارات بلوکه شده و 6 میلیارد دلار نیز در بانکهای هند باقی مانده است. این در حالی است که برخی سخنان باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا را مبنی بر ذخایر ارزی 150 میلیارد دلاری ایران در کشورهای خارجی ملاک ارزیابی خود قرار میدهند و اختلاف این دو عدد را به حساب شفاف نبودن حسابهای دولت میگذارند.
حال واقعیت این است که سیف رئیس کل بانک مرکزی رقم واقعی و قابل هزینه کرد ذخایر خارجی بانک مرکزی را اعلام کرده است و در صورتی که حجم ذخایر ارزی این بانک را به رقم اعلام شده وی یعنی 29 میلیارد دلار اضافه کنیم تقریبی همان رقم 120 میلیارد دلار به دست میآید. چه آنکه ذخایر ارزی بانک مرکزی که حجم آن در حدود 100 میلیارد دلار اعلام میشود، حتی در صورت آزادسازی و قابل دسترس بودن نیز به هیچ عنوان قابل هزینه کرد نیست. چراکه این ذخایر یک بار میان دولت و بانک مرکزی معامله شده و بانک مرکزی معادل ریالی آن را به دولت پرداخت کرده است و برای جلوگیری از آثار مخرب تورمی آن در حسابهای بانک مرکزی فریز شده است. بنابراین، این ذخایر تنها دو کارکرد دارد که یکی پشتوانه پول ملی و دیگری به عنوان ضمانت وامها و تسهیلات خارجی است.
در همین زمینه علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز ضمن تأیید سخنان رئیس کل بانک مرکزی، مبلغ 120 میلیارد دلار داراییهای بلوکه شده ایران را اغراق و نادرست خواند. به گفته وی بخشی از داراییهای ایران شامل 35 میلیارد دلاری میشود که در دولت قبل در اختیار شرکت نیکو قرار گرفت تا در طرحهای نفتی هزینه شود. همچنین مبلغ 22 میلیارد دلار نیز وثیقه فاینانسهای چین است.
از سوی دیگر نکتهای که نباید مورد غفلت قرار گیرد این است که از زمان توافقات اولیه طی مذاکرات هستهای بخشی از داراییهای بلوکه شده ایران در اقساط مختلفی آزاد و به حساب بانک مرکزی واریز شد. بر این اساس در دوره نخست مبلغ 4.2 میلیارد دلار و در دور دوم مبلغ 2.8 میلیارد دلار از دلارهای بلوکه شده ایران آزاد شد. همچنین براساس توافق سوئیس ماهانه 700 میلیون دلار از این منابع آزاد شده که تاکنون رقمی در حدود 2.8 میلیارد دلار شده است. از سوی دیگر 13 تن طلایی که طی هفتههای اخیر آزاد و به ایران منتقل شد نیز جزو داراییهای بلوکه شده ایران محاسبه میشود که ارزش دلاری آن بالغ بر یک میلیارد دلار میشود.
از طرف دیگر بنا بر توافقات صورت گرفته قبل از دستیابی به توافق نهایی، ایران قادر بود برای خرید کالاهای اساسی و دارو به هر میزانی که نیاز داشت از سایر کشورها و از منابع بلوکه شده خود در خارج استفاده کند. حال با درنظر گرفتن تفاوت تعاریف ذخایر و داراییهای بلوکه شده قابل هزینهکرد و همچنین منابعی که طی ماههای اخیر آزاد شده است، به این نتیجه میرسیم که هیچ اختلافی میان اعداد اعلام شده وجود ندارد.
در همین رابطه، روزنامه خراسان آورده است: تفاوت 120 میلیاردی اعداد اعلام شده باعث شده است که عده ای اوباما را دروغگو بنامند و برخی انگشت اتهام را به سمت دولت روانه کنند. برخی می گویند: «تا دیروز که توافق نشده بود، میزان دارایی های بلوکه شده بالغ بر 100 میلیارد دلار بود اما امروز که توافق صورت گرفته است، این عدد 30 میلیارد دلار شده است. شاید هم بخشی از این دلارها گم شده است!»
برای پیگیری دلارهای (به ظاهر) گم شده بد نیست که صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی را با صحبت های اوباما مرور کنیم تا متوجه شویم این تفاوت از کجا نشات می گیرد. ولیالله سیف، وجوه بلوکه شده بانک مرکزی در خارج از کشور را 23 میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: این منابع در ژاپن، کره جنوبی و امارات متحده عربی بلوکه شده است. علاوه بر این، حدود 6 میلیارد دلار از منابع ایران هم در کشور هند وجود دارد که متعلق به دولت است و به مالکیت بانک مرکزی درنیامده است.
از صحبتهای سیف این گونه بر می آید که مراد وی از داراییهای بلوکه شده داراییهای مربوط به دولت و بانک مرکزی است و داراییهای بلوکه شده شرکتهای غیردولتی و دولتی را شامل نمی شود. برای مثال، ممکن است بخشی از داراییهای صادر کننده داخلی، در خارج از کشور بلوکه شده باشد و در آمارهای رئیس کل بانک مرکزی به حساب نیاید. با این حال رقم مشخصی از میزان داراییهای بلوکه شده شرکتهای غیردولتی در دسترس نیست و نمیتوان آن را مبنا قرار داد.
به گفته وزیر اقتصاد، 35 میلیارد دلار از این داراییهای بلوکه شده به شرکت نیکو مربوط میشود و ربطی به بانک مرکزی ندارد. علت دوم تفاوت ارقام ذکر شده مرکزی را میتوان در فاینانسهای چینی دنبال کرد. از آنجایی که کشور نمیتوانست از درآمدهای فروش نفت خود بهره ببرد، بخشی از منابع ارزی خود را از اروپا به چین انتقال داد. همچنین بخشی از درآمدهای نفتی ایران حاصل از صادرات نفت به چین بود. بنابراین حجم زیادی از داراییهای ایران در چین بلوکه شده بود. از این رو ایران برای دور زدن تحریمها، تصمیم گرفت تا از فاینانس استفاده کند. یعنی در ازای این منابع، مقرر شد که چین در ایران اقدام به سرمایهگذاری کند و کالا و خدمات به ایران صادر کند. به گفته مصباحی مقدم، این رقم حدود 22 میلیارد دلار است.
علت بعدی تفاوت فاحش در میان اعداد و ارقام را میتوان در آزادسازی بخشی از منابع ارزی در جریان مذاکرات ذکر کرد. در جریان توافق ژنو مقرر شد که ایران در ازای انجام اقداماتی مشخص، بتواند 4.2 میلیارد دلار در یک دوره یک ساله و 2.8 میلیارد دلار در دوره تمدید 6 ماهه توافق ژنو از دارایی های بلوکه شده خود را آزاد کند. هم چنین در حدود دو سالی که مذاکرات هستهای در جریان بود در مجموع 21 تن از طلاهای بلوکه شده ایران نیز آزاد شده که ارزش آن یک میلیارد و 100 میلیون دلار برآورد میشود.
با محاسبات ساده ریاضی و جمع اعداد 22 (فاینانس چینی)، 7 (آزادشدن داراییهای بلوکه شده ناشی از توافق ژنو)، 35 (مطالبات شرکت نیکو) و 1.1 (ارزش طلاهای آزاد شده) به رقم 65.1 میلیارد دلار میرسیم که تا حدی میتواند تفاوت 100 میلیارد دلار و 30 میلیارد دلار را توضیح دهد.
اگر مبلغ 150 میلیارد دلار اوباما را مبنای محاسبه قرار دهیم، میتوان مابهالتفاوت مبلغ باقیمانده را به اموال بلوکه شده ایران در آمریکا در دوره قبل از تحریمهای اخیر ارجاع داد؛ اموالی که پس از انقلاب اسلامی ایران بلوکه شد.
اما آیا به راستی تنها فایده یا فایده بزرگ توافق هستهای، آزادسازی ذخایر بلوکه شده است؟ و به واقع آزادسازی این ذخایر تا چه اندازه میتواند برای اقتصاد مفید باشد؟ شاید بتوان فایده آزادسازی ذخایر ارزی بلوکه شده ایران در خارج را از دو جهت بررسی کرد.
منظر اول - افزایش نقدینگی
زمانی که دولت اقدام به فروش نفت میکند و ارز کسب میکند، برای تبدیل این ارزها به ریال به سراغ بانک مرکزی میرود و بانک مرکزی ارزها را دریافت میکند و به دولت ریال تحویل میدهد. از این رو، میزان پایه پولی و به تبع آن نقدینگی در کشور افزایش پیدا میکند و شاید بتواند آثار مثبتی بر جای بگذارد اما در کشور ما، بخشی از داراییهای بلوکه شده در خارج اثر خود را گذاشته است. یعنی معادل بخشی از ارزهای بلوکه شده ریال چاپ شده است لذا نمیتوان بخشی از این ارزها را تبدیل به ریال کرد. برای مثال، بانک مرکزی بدهیهای شرکت نیکو ناشی از صادرات نفت را دارایی تلقی کرده و اثر خود را گذاشته است و اثر نقدینگی آزادسازی داراییهای بلوکه شده به همان 29 میلیارد دلار گفته شده توسط سیف خلاصه میشود.
منظر دوم - اثرگذاری بیشتر بر بازار ارز
حال اگرچه ارزهای موجود نمیتواند و نباید اثری بر نقدینگی بگذارد، اما قدرت عمل بانک مرکزی را در مقابله با شوکهای ارزی افزایش میدهد؛ چراکه داراییهای ارزی بانک مرکزی افزایش پیدا کرده است و این افزایش توان بانک مرکزی را در تحت تاثیر قرار دادن بازار ارز افزایش میدهد. البته نباید فراموش کنیم که مسئولان بانک مرکزی بارها اعلام کردهاند که قصد کاهش نرخ ارز را ندارند و احتمالا نرخ ارز در همین حوالی باقی خواهد ماند.
تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
میزان صادرات نفت ایران بعد از لغو تحریم ها
میزان صادرات نفت ایران بعد از لغو تحریم هاتاریخ انتشار چهارشنبه ۲۴ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۴ ۳۶ وزیر نفت تاکید کرد ما بلافاصله بعد از رفع تحریمها ۵۰۰ هزار بشکه به صادرات نفت خود اضافه میکنیم و بعد از ۵-۶ ماه به یکمیلیون بشکه نفت خام خواهیم رسید به گزارش مهر بیدلارهای بلوکهشده ایران واقعاً چقدر است؟ |اخبار ایران و جهان
دلارهای بلوکهشده ایران واقعاً چقدر است در جریان توافق ژنو مقرر شد که ایران در ازای انجام اقداماتی مشخص بتواند 4 2 میلیارد دلار در یک دوره یک ساله و 2 8 میلیارد دلار در دوره تمدید 6 ماهه توافق ژنو از دارایی های بلوکه شده خود را آزاد کند هم چنین در حدود دو سالی که مذاکرات هستهچهار اثر منفی لغو تحریمهای اقتصادی بر اقتصاد ایران
اگر تحریمها از همین امروز لغو شوند چه خواهد شد چهار اثر منفی لغو تحریمهای اقتصادی بر اقتصاد ایران اگر مشکلات ساختاری اقتصاد کشور برطرف نشوند با برداشته شدن تحریمها آن مشکلات ساختاری فراموش میشوند و اقتصاد ایران با همان وضعیت ناکارآمدی که در همهی این سالها داشته است ادااگر تحریمها از همین امروز لغو شوند، چه خواهد شد؟ چهار اثر منفی لغو تحریمهای اقتصادی بر اقتصاد ایران
اگر تحریمها از همین امروز لغو شوند چه خواهد شد چهار اثر منفی لغو تحریمهای اقتصادی بر اقتصاد ایراناگر مشکلات ساختاری اقتصاد کشور برطرف نشوند با برداشته شدن تحریمها آن مشکلات ساختاری فراموش میشوند و اقتصاد ایران با همان وضعیت ناکارآمدی که در همهی این سالها داشته است ادامه۳ چالش نفتی ایران در پساتحریم/ سایه مذاکرات وین بر بازار نفت
گزارش مهر از تحولات جدید نفتی ۳ چالش نفتی ایران در پساتحریم سایه مذاکرات وین بر بازار نفت شناسهٔ خبر 2856872 - یکشنبه ۲۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۴۷ اقتصاد > انرژی مذاکرات هستهای ایران در حالی روز به روز سایه خود را بر بازار جهانی نفت سنگینتر میکند که حتی در صورت توافق یک میلیون بتعليق تحريمهاي ايران تمديد شد
خبرگزاري اسپوتنيک تعليق تحريمهاي ايران تمديد شد وزارت خزانه داري آمريکا روز سه شنبه در بيانيه اي اعلام کرد کاهش موقت و محدود تحريم هاي ايران به مدت سه روز ديگر تمديد شده است به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز به نقل از خبرگزاري اسپوتنيک اعلام اين موضوع در حالي است که 1 5 و تهراآغاز فصل جدید صنعت هوایی ایران با رفع تحریمها
فوربس آغاز فصل جدید صنعت هوایی ایران با رفع تحریمها خبرگزاری پانا فوربس طی گزارشی با اشاره به سالخورده بودن ناوگان هواپیماهای مسافربری در ایران نوشت اکنون که توافق جامع هسته ای به امضا رسیده احتمالا فصل جدیدی در صنعت هوایی ایران آغاز خواهد شد ۱۳۹۴ شنبه ۲۷ تير ساعت 04 44 بهروسیه و اوپک در مورد لغو تحریم نفتی ایران رایزنی میکنند
روسیه و اوپک در مورد لغو تحریم نفتی ایران رایزنی میکنند خبرگزاری پانا وزیر انرژی روسیه گفت مسکو و عبدالله البدری دبیرکل اوپک روز ۳۰ جولای در مسکو در مورد بازار نفت و وضعیت ایران رایزنی خواهند کرد ۱۳۹۴ شنبه ۲۷ تير ساعت 05 11 به گزارش حوزه نفت و انرژی خبرگزاری پانا به نقل از ررویترز گزارش داد حضور بانکها و شرکتهای بیمه بینالمللی در ایران بعد از لغو تمام تحریمها
رویترز گزارش دادحضور بانکها و شرکتهای بیمه بینالمللی در ایران بعد از لغو تمام تحریمهارویترز در گزارشی نوشت به دنبال جریمههای سخت نهادهای نظارتی آمریکا بعید است بانکهای بینالمللی و شرکتهای بیمه تا پیش از لغو کامل تحریمهای مرتبط با آنها در ایران حضور یابند به گزارش گروهاوباما: قادر به ادامه تحریم ایران نبودیم
اوباما قادر به ادامه تحریم ایران نبودیم رئیس جمهوری آمریکا حل اختلافات از راه های غیر نظامی را به نفع منطقه توصیف کرد و گفت در صورت عدم حصول تفاهم توانایی ادامه تحریم ها را نداشتیم مهر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در طول مصاحبه ۴۵ دقیقه ای که بلافاصله پس از حصول تفانفت ایران پس از توافق و لغو تحریمها
بازار نفت نفت ایران پس از توافق و لغو تحریمها در سال 1974 تولید نفت ایران به رقم بی سابقه شش میلیون بشکه در روز رسید جنگ مسائل سیاسی و تحریمها همگی باعث شدهاند که تولید نفت ایران در حال حاضر به دو میلیون و 800 هزار بشکه در روز برسد به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز تحلیل&zwنیاز ایران به الگوی اقتصاد مقاومتی در فضای «پساتحریم»
مدرس مؤسسه عالی آموزش بانکداری ایران اعلام کرد نیاز ایران به الگوی اقتصاد مقاومتی در فضای پساتحریم کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه در فضای پساتحریم نیز فقط نسخه اقتصاد مقاومتی میتواند حلال مشکلات اقتصادی باشد گفت اگر غرب به مفاد تعهدات خود به ایران نسبت به لغو تحریمها پا4 پرده اقتصاد ایران، پس از تحریم
4 پرده اقتصاد ایران پس از تحریم اقتصاد ایران مدتهاست که در رکود تورمی دست و پا میزند و بحرانهای مکرری را با پوست و گوشت و استخوان خود احساس میکند روزنامه شهروند اقتصاد ایران مدتهاست که در رکود تورمی دست و پا میزند و بحرانهای مکرری را با پوست و گوشت و استخوان خود احساس مخیز ایران برای جایگاه چهارم تولید نفت دنیا / ایران در سالهای تحریم از چقدر درآمد نفتی محروم شد؟
خیز ایران برای جایگاه چهارم تولید نفت دنیا ایران در سالهای تحریم از چقدر درآمد نفتی محروم شد اقتصاد > اقتصاد سیاسی - تسنیم نوشت فایننشال تایمز با اشاره به سفر اخیر مقامات شرکت های نفتی غرب به تهران نوشت آنها حضور خود را جار نمی زنند و بر اساس برخی شنیده هابزرگترین شرکت های نفتی، منتظر ورود به بازار ایران/کدام شرکت آمریکایی تحریم های ایران را دور زد؟
بزرگترین شرکت های نفتی منتظر ورود به بازار ایران کدام شرکت آمریکایی تحریم های ایران را دور زد اقتصاد > انرژی - ایرنا نوشت شرکت شلومبرگر که از بزرگ ترین شرکت های خدمات نفتی در جهان به شمار می رود اعلام کرده که به محض لغو تحریم ها ورود دوباره به ایران را مدپیشبینی اقتصادایران یکسال پس از لغو تحریمها |اخبار ایران و جهان
پیشبینی اقتصادایران یکسال پس از لغو تحریمها یک کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری شینهوا گفت پس از دستیابی ایران و کشورهای 1 5 به توافق جامع هستهای و گذشت یک سال از برداشته شدن تحریمها ایران 2 درصد رشد اقتصادی را تجربه خواهد کرد کد خبر ۵۱۶۴۲۳ تاریخ انتشار ۲۰نگرانی صادرکنندگان هندی از برداشته شدن تحریمهای ایران
جمعه ۱۹ تیر ۱۳۹۴ - ۱۴ ۱۴ پانکاج بانسال بازرگان هندی با این نگرانی که برداشته شدن تحریمهای غربی علیه ایران کسب و کارش را کساد خواهد کرد از خواب و خوراک افتاده است به گزارش ایسنا به نقل از رویترز بانسال 43 ساله میگوید اکنون که صادراتش به ایران به میزان چشمگیری کاهش پیدا کرده-
اقتصادی
پربازدیدترینها